W naszych supermarketach pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców, o których pochodzeniu oraz walorach smakowych czy zdrowotnych wiemy niezbyt niemało. Mijamy je obojętnie niejednokrotnie...
Tytuł Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu Autorzy Henryk Gertig, Juliusz Przysławski Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-3603-9 Rok wydania 2015 Warszawa Wydanie 1 liczba...
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało sporo czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości...
Zielone warzywa nie tylko fantastycznie wyglądają na talerzu – aktualnie uważa się je za jedną z najzdrowszych grup artykułów żywnościowych. Powinniśmy je zjadać kilka razy dziennie!Oto prawie 130...
Dwie cudowne książeczki P.L. Travers nawiązujące do linii o czarodziejskiej niani Mary Poppins. Który minimalny czytelnik nie próbował nigdy swoich sił w kuchni? Z `Mary Poppins w kuchni`...
"ŚNIADANIE W ŁÓŹKU I INNE ROZKOSZE... KULINARNE" Agnieszki Perepeczko to książka inna niż pisane poprzez autorkę do tej pory. Tutaj na pierwszy plan wysuwa się sama autorka i jej rodzina....
Drugie zmodyfikowane wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Gromadzi około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia...
Podręcznik pozostał napisany zgodnie z programem nauczania, a także ze standardami wymagań egzaminacyjnych do przedmiotu technik żywienia i gospodarstwa domowego nr 321[10]MEN/2009.02.02. Treści...
Chcesz zaskoczyć gości atrakcyjnymi zestawieniami warzyw i dodatków? Podaj jedną z naszych nieszablonowych sałatek. A może chcesz mieć dietetyczne posiłki do pracy? lub pyszne dania obiadowe, które...
Ziemniaki – smaczne i pożywne – w kuchni są niezastąpione. Można z nich przygotować potrawy proste i wyszukane, klasyczne i oryginalne. Jeśli uwielbiasz eksperymentować, mieszać smaki, z ziemniaków...
- Podstawowa metoda przygotowania sera- Sery włoskie i z innych krajów- nowe receptury, świeże triki i świeże sekretyPrzygotowanie posiłków w domu ma same zalety: je się smaczniej, zdrowiej i...
Podtytuł Porady Lekarza Rodzinnego 139 Autor von Basse Monika Język polski Wydawnictwo Literat ISBN 9788381148733 Rok wydania 2020 Wydanie 1 liczba stron 32 Oprawa Miękka Format 14.8x21.0cm Ciężar...
Czy wiesz, iż piec piekarski ma już ponad 5000 lat? Czy pamiętasz niezapomniany zapach i smak chleba z dzieciństwa? Dzięki tej książce poznasz nie tylko budowę, ale także historię, tradycje i...
Domowe wino może powstać nie tylko z winogron. Wyrób win z innych owoców oraz z warzyw, kwiatów, ziaren i ziół to hobby z tradycjami. Produkcja trunków z tych części, które zgromadzisz w...
Ksiażka kucharska o klasycznej polskiej kuchni z przepisami i fotografiami dań. Tytuł Domowa kuchnia polska wer. Niemiecka Autor Rafał Jabłoński Wydawnictwo Festina EAN 9788361511212 ISBN...
Odkryj zieloną stronę mocy! Kilka lat temu autorka wraz ze swoją rodziną przeszła na dietę całkowicie roślinną. Zadecydowały o tym względy etyczne, a zmiana szybko zaowocowała poprawą jakości...
Konia z rzędem temu, kto nie był na diecie ani razu! Wszyscy to znamy (choć nie wszyscy się przyznajemy). Lekarze i media powtarzają nam nieprzerwanie, iż tylko wtedy będziemy zdrowi, gdy będziemy...
Nietolerancja cukru mlecznego jest uwarunkowana genetycznie, jednak w niektórych przypadkach może być rezultatem schorzeń jelita i nieprawidłowego odżywiania się. Typowe dla niej są dolegliwości...
Poradnik kulinarny zawierający proste przepisy na zdrowe i smaczne potrawy z owocami egzotycznymi, a także dane o pochodzeniu, zaletach i sposobach jedzenia m.in. Mango, karamboli, liczi, fig,...
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie zwyczajnie nam szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W nowej książce Sylwii Majcher, autorki bestsellerowego...
O tym, że jedzenie to czysta przyjemność, nie trzeba nikogo długo przekonywać. Za sprawą tego wydania pragniemy udowodnić,równie satysfakcjonujące jak spożywanie jest przyrządzanie posiłków. Daj...
Pierwszy taki album o kulturze kuchni włoskiej w Polsce! piękna księga poświęcona wszelkim osiągalnym smakom kuchni włoskiej. Przedstawia wszystkie potrawy i ich składniki, które sprawiły, że...
ergonomiczny poradnik zawierający najnowsze informacje na temat z zasady występujących zatruć bakteryjnych, wirusowych i chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego. Odnajdziesz tu najważniejsze...
Barbara Czaykowska-Kłoś urodziła się na Rzeszowszczyznie 19 lipca 1944 roku. Jest technikiem żywienia i absolwentką studium dietetycznego. Od lat 60. Mieszka w Warszawie. Jako dziecko przewędrowała...