Dzisiejsza kuchnia szczególnie się zmienia, lecz mimo wszystko cenimy w niej to, co należycie znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z...
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało sporo czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób przystępnych, w tej szerokości...
Śledź niejeden ma smak. W książce ponad sto pomysłów na to jak przyrządzić i podawać tę tak smakowitą i zdrową rybkę. Śledź może być w śmietanie, oleju, smażony, w sałatce, w pasztecie jako tatar,...
zestaw mieści trzy poradniki kulinarne:,,Megazupy na cały rok " W tradycyjnym polskim domu obiad bez zupy jest nieważny. Współczesne zupy mają niemało smaków, jadamy już nie tylko pomidorową...
najistotniej KOMPLETNA KSIĄŻKA KUCHARSKA SIOSTRY ANASTAZJI! Kolejna i zarazem ostatnia spora Księga Siostry Anastazji stanowi prawdziwe kulinarne kompendium, w którym tradycyjne receptury...
W naszych supermarketach pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców, o których pochodzeniu, a także walorach smakowych czy zdrowotnych wiemy niezbyt niemało. Mijamy je obojętnie nieraz dlatego,...
Zeszyt ćwiczeń do nauki języka niemieckiego zawodowego w gastronomii umożliwia skuteczne opanowanie potrzebnego w pracy słownictwa. Adekwatnie przypasowane ćwiczenia posiadają na celu zapewnienie...
Mięso indyka, gęsi lub kaczki jest gustowne a zarazem odznacza się perfekcyjnymi właściwościami dietetycznymi. Książka mieści 121 sprawdzonych propozycji na potrawy z indyka, gęsi i kaczek....
Tytuł Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu Autorzy Henryk Gertig, Juliusz Przysławski Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-3603-9 Rok wydania 2015 Warszawa Wydanie 1 ilość stron...
Zielone warzywa nie tylko fantastycznie wyglądają na talerzu – obecnie uważa się je za jedną z najzdrowszych grup towarów żywnościowych. Powinniśmy je zjadać kilka razy dziennie!Oto prawie 130...
Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Posiada około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia...
Podręcznik został napisany zgodnie z programem nauczania oraz ze standardami wymagań egzaminacyjnych do przedmiotu technik żywienia i gospodarstwa domowego nr 321[10]MEN/2009.02.02. Treści zawarte...
Ziemniaki – smaczne i pożywne – w kuchni są niezastąpione. Można z nich przygotować potrawy proste i wyszukane, tradycyjne i oryginalne. Jeśli uwielbiasz eksperymentować, mieszać smaki, z...
Domowe wino może powstać nie tylko z winogron. Wyrób win z innych owoców oraz z warzyw, kwiatów, ziaren i ziół to hobby z tradycjami. Produkcja trunków z tych części, które zbierzesz w przydomowych...
Ksiażka kucharska o konwencjonalnej polskiej kuchni z przepisami i fotografiami dań. Tytuł Domowa kuchnia polska wer. Niemiecka Autor Rafał Jabłoński Wydawnictwo Festina EAN 9788361511212 ISBN...
Odkryj zieloną stronę mocy! Kilka lat temu autorka wraz ze swoją rodziną przeszła na dietę w całości roślinną. Zadecydowały o tym względy etyczne, a zmiana błyskawicznie zaowocowała poprawą jakości...
Konia z rzędem temu, kto nie był na diecie ani razu! Wszyscy to znamy (choć nie wszyscy się przyznajemy). Lekarze i media powtarzają nam nieprzerwanie, iż tylko wtedy będziemy zdrowi, gdy będziemy...
Nie od dziś wiadomo, że nadmiar mięsa w diecie zwyczajnie nam szkodzi. Jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i gdzie szukać inspiracji? W nowej książce Sylwii Majcher, autorki bestsellerowego...
O tym, że jedzenie to czysta przyjemność, nie trzeba nikogo długo przekonywać. Za sprawą tego wydania pragniemy udowodnić,tak samo satysfakcjonujące jak spożywanie jest przyrządzanie posiłków. Daj...
Poradnik kulinarny zawierający łatwe przepisy na zdrowe i smaczne potrawy z owocami egzotycznymi oraz dane o pochodzeniu, zaletach i sposobach jedzenia m.in. Mango, karamboli, liczi, fig, nashi,...
Pierwszy taki album o kulturze kuchni włoskiej w Polsce! błyskotliwa księga poświęcona wszelkim możliwym smakom kuchni włoskiej. Prezentuje wszystkie potrawy i ich elementy, które sprawiły, iż...
praktyczny poradnik zawierający najnowsze dane na temat przeważnie występujących zatruć bakteryjnych, wirusowych, a także chorób pasożytniczych przewodu pokarmowego. Odnajdziesz tu najważniejsze...
Barbara Czaykowska-Kłoś urodziła się na Rzeszowszczyznie 19 lipca 1944 roku. Jest technikiem żywienia, a także absolwentką studium dietetycznego. Od lat 60. Mieszka w Warszawie. Jako dziecko...
Książka ta opowiada jak samodzielnie, domowymi sposobami przygotować:- soki i kompoty z owoców - dżemy i konfitur- przeciery warzywne i owocowe - marynowane warzywa i grzyby - kiszone warzywa Tytuł...