Porównaj zanim kupisz

Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta? Nie! To unikatowe, choć niejednokrotnie proste dania powstające w zgodzie z ideą slow food.

Wyrusz w niezwykłą podróż poprzez urzekające wioski i malownicze zakątki, które odkryjesz dzięki

KULINARNEMU PRZEWODNIKOWI NATALII SOSIN-KROSNOWSKIEJ.

Poznaj nieprzeciętne smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu na stół.

Dowiedz się, jak doprawić klasyczne dania szczyptą progresywności.

  • Wegański smalec z fasoli
  • Pasztet z amarantusa ze śliwkami
  • Omlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodem
  • Policzek wołowy na purée chrzanowym z piklowanymi burakami
  • Tartaczna zupa rybna
  • Deser z ogórka z pistacjami
  • Domowy cydr

to tylko część z potraw, których twórcy czerpią z polskiego dziedzictwa kulinarnego.

Natalia Sosin-Krosnowska spośród stu agroturystyk, które odwiedziła, podróżując po Polsce, wybrała dwadzieścia. Ich właściciele zapraszają nas do wspólnego stołu, opowiadają o tym, kim są, jak odnaleźli swoje miejsce na Ziemi, dlaczego wybrali życie na wsi, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi powoduje im taką przyjemność.

Niektórzy z jej rozmówców to weganie, inni specjalizują się w daniach mięsnych, gotowaniu dla osób z wykluczeniami dietetycznymi albo w produkowaniu dań z użyciem kwiatów i chwastów. Co ich łączy? Pasja, dbałość o jakość produktów i otwartość na drugiego człowieka.

W tych doświadczeniach miłości i troski zawarta jest magia smaku.

Tytuł Rozmowy przy stole Autor Natalia Sosin-Krosnowska Wydawnictwo Znak Koncept EAN 9788324074648 ISBN 9788324074648 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia liczba stron 320 Rok wydania 2021 Oprawa Twarda Wydanie 1
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x