Porównaj zanim kupisz

Przygotowujesz się do matury z chemii? Ci trzeba wsparcia w rozwiązywaniu zadań egzaminacyjnych, a reakcje chemiczne nie są Twoją konkretną stroną? Sięgnij po wydaną poprzez wydawnictwo Omega książkę "Reakcje w roztworach wodnych w teorii i zadaniach".Proponowana publikacja stanowi kompleksowe opracowanie najważniejszych informacji na temat reakcji chemicznych.

Struktura książki namawia do regularnego systematyzowania wiedzy i samodzielnych powtórek zarówno przed szkolnymi sprawdzianami, jak i przed właściwym egzaminem maturalnym. Poruszone w niej zagadnienia zostały podzielone na dwie części.Pierwszą z nich jest część teoretyczna, przybliżająca procesy zachodzące w roztworach wodnych zasad, kwasów i soli.

Autorki skoncentrowały się w tym miejscu na ukazaniu przebiegu zjawiska dysocjacji elektrolitycznej tych związków, omówiły proces hydrolizy w roztworach soli, a także wyjaśniły reguły zachowywania się kwasów, a także zasad w reakcjach chemicznych z wodą.

Uzupełnieniem tego rozdziału jest część druga kompendium.szerokie opracowanie pozwala przybliżyć problematykę rozmaitych reakcji zachodzących w roztworach wodnych. Poddane objaśnieniu zostają zasadnicze procesy chemiczne - m.in.

zobojętnienie, wytrącanie osadów czy zjawisko wypierania słabych elektrolitów. Zagadnienia teoretyczne wsparte są natomiast licznymi przykładowymi obliczeniami, wzorcowymi projektami doświadczeń i zadaniami z proponowanymi do nich rozwiązaniami.Pozycja wzbogacona została także o związany z powyższą motywem suplement stanowiący zestaw zadań pochodzących z próbnych i właściwych egzaminów maturalnych z poprzednich lat.Publikację opracowały Barbara Pac, a także Agata Zegar - autorki wielu pomocy szkolnych i kompendiów dla maturzystów, wśród których wymienić można współtworzony przez nich "Trening przed maturą.

Chemia. Podstawy" (2018). Barbara Pac jest także autorską samodzielnie wydanych kompendiów - np. "Chemia. Matura 2021/22. Zbiór zadań" (2020) oraz "Chemia. Matura 2021/22. Arkusze egzaminacyjne" (2020).

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x