Porównaj zanim kupisz


Czy wiesz, jakie skarby czekają na ciebie w polskich sadach?

„Cudze chwalicie, swojego nie znacie" - to stare powiedzenie perfekcyjnie oddaje nasz stosunek do jabłek. Zajadamy się pomarańczami, nektarynkami i ananasami, lecz czy wiemy, jak sporo smaków i możliwości zastosowań w kuchni mają prawdziwe polskie jabłka? Ta publikacja to hołd dla tych niezwykłych owoców, które są naszym bogactwem narodowym. Odszukamy tu nie tylko pożyteczne i interesujące informacje na temat jabłek i opisów ich poszczególnych odmian,najczęściej niemało inspirujących przepisów kulinarnych zaczerpniętych z polskiej tradycji. Autor ukazuje propozycje dań mięsnych i warzywnych, sałatek, przekąsek, ciast i ciasteczek, sosów, dżemów, marmolad i domowych alkoholi – cydru, wina czy nalewek. A wszystko to zdrowe, pełne oryginalnych aromatów i doprawione szczyptą naszej, polskiej historii!

JABŁECZNA ZUPA ŻOLIBORSKA
4 szerokie jabłka (najlepiej antonówki lub renety), sok i skórka otarta z połowy cytryny, zwykły cukier, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka gęstego jogurtu naturalnego, sól

***

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, zalać dwoma szklankami wody i rozgotować na znikomym ogniu. Zmiksować albo przetrzeć poprzez sito, ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do zupy i wymieszać na niepokaźnym ogniu – zupa powinna zgęstnieć. Dodać sól, cukier waniliowy, nieco ostudzić i wymieszać z jogurtem. Podawać z grzankami albo sucharkami.
Tytuł Polskie jabłka Autor Jan Szmyd Wydawnictwo Novae Res EAN 9788381471794 ISBN 9788381471794 Kategoria Poradniki\Kuchnia liczba stron 296 Format 14.5x20.5x1.8 cm Rok wydania 2018 Oprawa Miękka Wydanie 1 Waga 0.382 kg
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x