Porównaj zanim kupisz

Kasze. Zapomniane, odkąd ziemniaki zawładnęły naszymi stołami. A to one od wieków były podstawą w kuchni wszelkich grup społecznych. W dekoracyjnej zastawie pojawiały się na królewskich i książęcych stołach.

W glinianych misach w chłopskich izbach. Odkryjcie, jak smaży się kresowe pymchy, piecze pieróg biłgorajski i podkarpackie huski. Poznajcie najkorzystniejszy makowiec z kaszą manną z Podkarpacia i sławną fifkę, czyli zupę łódzkich tkaczy.

zobaczcie, czym różni się smak krupniku kujawskiego od krupniku na wędzonych śliwkach. W jaki sposób na Dolny Śląsk, Śląsk Opolski i Ziemię Lubuską trafiła kasza kukurydziana i co z tym wspólnego mieli górale czadeccy.

Dlaczego królowa Anna Jagiellonka kazała sprowadzać do Warszawy kaszę z Radomska, a także jakie przysmaki królowały w domach mieszczan w Warszawie czy Krakowie w dwudziestoleciu międzywojennym. Poznajcie roślinne wersje wielu regionalnych przysmaków: grysikowca, siekańców, izbickich golasów, szydłowieckich kaloszy, podkarpackich granatów, zawijoków janowickich, kresowej kuleszy i jacznika czy panirochów.

Przed nami przesmaczna przygoda! *** Kasze – w najróżniejszych odmianach i w zróżnicowanych odsłonach. Paweł Ochman dokonał rzeczy niebywałej. Po pierwsze, wrócił do towaru, który przez stulecia stanowił podstawę naszego menu, a przez ostatnich kilka dekad niezbyt często gościł na polskich stołach.

Po drugie, każdy wynajdzie mnóstwo ciekawych faktów dotyczących np. Odmian kasz, ich nazw regionalnych czy pochodzenia. Po trzecie wreszcie, jest skierowana do wszelkich i może z niej korzystać każdy, kogo ciekawią nowe smaki.

Pozycja obowiązkowa dla pasjonatów gotowania i perfekcyjne źródło inspiracji. Prof. Dorota Świtała-Trybek, Uniwersytet Opolski „Kasze” Pawła Ochmana wspaniale wpisują się w istniejący trend zainteresowania regionalnym dziedzictwem kulinarnym w Polsce.

Największym atutem tej książki są wybrane w trakcie niezliczonych podróży kulinarnych oryginalne przepisy pozyskane od pań z kół gospodyń wiejskich. Dzisiaj obfite grono czytelników może we własnym domu sporządzić na bazie kasz zupy, dania obiadowe czy desery, a później wyruszyć w kulinarną podróż po regionach.

To obowiązkowa pozycja dla osób odkrywających dziedzictwo kulinarne, a także tych wszystkich, którzy żyją w zgodzie ze,,slow life”, a tym samym celebrują posiłki w duchu,,slow food”. Dr Dominik Orłowski, Polska Izba towaru Regionalnego i Lokalnego w Warszawie Paweł Ochman to istny fenomen.

Prawdziwy autorytet w czasach intelektualnego kryzysu i ekspertów od wszelkiego. Trudno o drugiego podobnego mu pasjonata polskiej kuchni regionalnej i jej bardziej dokładnego kronikarza. Niezmiennie chylę czoła przed jego warsztatem, wiedzą i niezwykłą umiejętnością adaptowania starych przepisów do współczesnych czasów.

Basia Starecka, dziennikarka, w sieci jako NakarmionaStarecka.pl Tytuł Kasze w roślinnej kuchni regionalnej Autor Paweł Ochman Wydawnictwo Marginesy EAN 9788367022651 ISBN 9788367022651 Kategoria Kuchnia,diety\Kuchnia ilość stron 320 Rok wydania 2022 Wydanie 1

Customer Reviews

We love this product1 days ago
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Aliquam suscipit."

Write your own review

  1 star 2 stars 3 stars 4 stars 5 stars
Quality
Price
Value

Product Tags

Use spaces to separate tags. Use single quotes (') for phrases.
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x