W przyrodzie występuje obfity wybór dziko rosnących roślin jadalnych. Mogą one wzbogacić nasz jadłospis i charakteryzują się wysoką zawartością odżywczych substancji. Od wieków nasi przodkowie je zbierali. Były one dla nich jednocześnie pożywieniem i lekiem. Teraz każdy z nas może sięgnąć po wiedzę przodków i zaczerpnąć z naturalnego źródła smaku, a także zdrowia.
Zapewne wszyscy znają nad wyraz popularną roślinę jaką jest babka lancetowata. Lecz już nie wszyscy wiedzą, iż z jej młodych liści można przygotować pyszną sałatkę czy ugotować jak szpinak i dodawać do omletów czy jajecznicy. Okłady z babki lancetowatej stosuje się w sytuacji zranień, zapaleń skóry, oparzeń, obrzęków i ukąszeń owadów. Powszechnie występującą rośliną jest mniszek, którego liście i korzenie mają działanie moczopędne. Jest też pomocny w dolegliwościach wątroby, oczyszcza krew, łagodzi zaburzenia trawienne. To użycie jedynie 2 spośród 200 roślin opisanych w tej publikacji, a które bez problemu spotkasz na łące, trawniku albo w lesie. Teraz sam możesz sprawdzić w czym pomogą Ci pozostałe z nich.
Książka ta jest prostym w zastosowaniu przewodnikiem. Wynajdziesz w niej dane o najważniejszych i najmocniej u nas rozpowszechnionych dziko rosnących roślinach jadalnych wraz ze zdjęciami i opisem ich cechy odżywczych i leczniczych. Uzyskasz szczegółowe informacje dotyczące tego, jakie części rośliny można zbierać o danej porze roku i w jaki sposób je użyć. Nauczysz się także umiejętnie rozpoznawać trujące rośliny, które można z łatwością pomylić z jadalnymi.
Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »