Porównaj zanim kupisz

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i szacunkiem. Niemal każdy region, a choćby miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne.

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie? Do kawy nieprzeciętnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa, a także kawowa granita.

Na zaostrzenie apetytu najkorzystniejsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a by pobudzić żołądek – bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami.

A na wielki głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i rozmarynem. Włochy to miłość Alicji Rokickiej – szerzej znanej jako Wegan Nerd – i jej drugi dom.

Nareszcie postanowiła się swoją miłością podzielić. Italia dla zielonych to również przewodnik dla wegan i wegetarian, jak poruszać się po Włoszech i czego się można spodziewać, jeśli chodzi o jedzenie. Alicja Rokicka – z wykształcenia graficzka.

Prowadzi jeden z najstarszych, najpopularniejszych i z reguły nagradzanych blogów o tematyce wegańskiej w Polsce. „Wegan Nerd” wypełniony jest oryginalnymi, autorskimi przepisami, a potrawy ilustrowane są apetycznymi zdjęciami.

Ponad połowę swojego życia nie je mięsa i znakomicie się z tym czuje. Od pięciu lat podróżuje z warsztatami po całej Polsce, ucząc ludzi i namawiając ich do roślinnego, zdrowego i kolorowego gotowania, pełnego wyrafinowanych smaków i miłości.

Entuzjastka słonecznej Italii, pizzy, celebrowania życia i wspólnego biesiadowania. W wolnych od gotowania chwilach poszukuje kulinarnych inspiracji albo wyleguje się z kotką Mafią na balkonie w samym sercu krakowskiego Kazimierza.

Nakładem wydawnictwa Marginesy ukazała się jej książka Świętujemy! (2019) Tytuł Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska Autor Alicja Rokicka Wydawnictwo Marginesy EAN 9788366863552 ISBN 9788366863552 Kategoria Poradniki\Kuchnia ilość stron 320 Rok wydania 2021 Oprawa Miękka ze skrzydełkami Wydanie 1

Customer Reviews

We love this product1 days ago
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Aliquam suscipit."

Write your own review

  1 star 2 stars 3 stars 4 stars 5 stars
Quality
Price
Value

Product Tags

Use spaces to separate tags. Use single quotes (') for phrases.
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x