Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są...
nieprzeciętne dania z grilla wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Nie muszą również być nudne. Zapraszamy do poszukiwań nowych smaków i połączeń, bo choćby z podstawowego zestawu produktów można...
Konfitury, dżemy, kiszonki... Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych przetworów. Zamknięte w słoikach skarby lata są nie tylko pyszne, ale też zdrowe! A ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi...
tworzony jako zwyczajny pulpet mięsny, hamburger przekształcił się z czasem w jedyne i niepowtarzalne danie. Istnieje sporo wariacji na temat hamburgera: mięsny, rybny albo wegetariański. W książce...
Ojciec Święty rzadko jadał sam, a „papieskie obiady” traktował jako okazję do spotkań i rozmów w mniej formalnej atmosferze. Wszyscy, którzy mieli okazję w nich uczestniczyć, wspominają, iż papież...
Rewolucja zielonych koktajliW dobie fast foodów i głęboko przetworzonej żywności coraz pokaźniejszą uwagę inicjuje się zwracać na zdrowe żywienie. Przygotowane na chybcika posiłki może faktycznie...
Prezentowana kolekcja przepisów to zbiór najkorzystniejszych soków i koktajli z całego świata. Do ich przygotowania możesz zastosować lubianych owoców, takich jak jabłka czy pomarańcze, ale także...
W powszechnym mniemaniu kuchnia klasztorna uchodzi często za synonim kuchni staropolskiej, mocno zakorzenionej w naszej tradycji kulinarnej, odwołującej się do wielowiekowych doświadczeń mistrzów...
Jeśli jesteście ciekawi, czy fikcyjna potrawa ze sztuki teatralnej może pojawić się na stole, co to jest,,awokadowa ręka", którego składnika Václav Havel mógł litrami dodawać do każdego dania,...