Porównaj zanim kupisz

Książka kucharska w formie albumu w twardej foliowanej oprawie o polskiej konwencjonalnej kuchni w języku polskim. Wstęp mieści rys historyczny polskiej kuchni, a wewnątrz 60 potraw z przepisami.

Publikacja Kuchnia Polska to efektownie wydany i bogato ilustrowany album w twardej i foliowanej oprawie, zawierający genialne fotografie tradycyjnych potraw. Na 96 stronach albumu prezentowane są przepisy konwencjonalnych polskich potraw, począwszy od przekąsek, zup czy dań z ryb, cielęciny, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a skończywszy na deserach, ciastach, a także przetworach. Każdy przepis okraszony pozostał zdjęciem potrawy.

Książka Domowa Kuchnia Polska (wydana w 7 wersjach językowych) to znakomity pomysł na prezent np. Dla cudzoziemca pragnącego poznać polskie potrawy oraz ich sposoby przygotowywania.

Ze wstępu

Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ ma sporo czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, bezkompromisowców.

Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne minimalistycznce przetwarzane były w kuchni na najróżniejsze sposoby, a podniebienie danych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.

Dlatego kuchnia średniowieczna obfitowała w mięsa, ryby, a także kasze, które były dodawane wówczas prawie do każdego dania. Nie pogardzano zupami, które nazywano polewkami, a z których najistotniej popularne były barszcz, żur, czernina i flaki.

Żadne polowanie nie mogło obyć się bez bigosu, do którego dodawano mięso upolowanej zwierzyny. Posiłki na dworach szlacheckich, składały się wówczas z twz. Prendium, czyli wczesnego obiadu, i Coena - wczesnej kolacji. (...)

Spis treści

Przekąski

Befsztyk tatarski
Bigos
Galaretka z nóżek
Karp w galarecie
Sałatka jarzynowa
Śledź w śmietanie

Zupy

Barszcz
Chłodnik
czernina
Flaki
Grochówka
Kapuśniak
Krupnik
Rosół
Grzybowa
Zupa Nic
Pomidorowa
Żur

Cielęcina

Cielęcina w warzywach
Eskalopki cielęce
Ozorki cielęce
Sznycel cielęcy

Wołowina

Sztuka mięsa
Zrazy zawijane

Wieprzowina

Golonka
Gołąbki
Karkówka
Kotlet mielony
Kotlet schabowy
Żeberka w miodzie

Drób

Kaczka z jabłkami
Kurczak nadziewany
Wątróbka smażona

Ryby

Karp po żydowsku
Pstrąg z wody
Sandacz

Dania jarskie

Knedle ze śliwkami
Kopytka
Naleśniki z serem
Pierogi
Kluski leniwe
Placki ziemniaczane
Racuchy

Desery

Babka drożdżowa
Faworki
Keks
Makowiec
Mazurek
Pączki
Piernik
Sernik
Szarlotka

Potrawy regionalne

Babka ziemniaczana
Kartacze
Kulebiak
Pyzy z gzikiem
Wereszczaki

Przetwory

Grzyby marynowane
Kapusta kiszona
Ogórki kiszone

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x