Książka kucharska w formie albumu w twardej foliowanej oprawie o polskiej konwencjonalnej kuchni w języku polskim. Wstęp mieści rys historyczny polskiej kuchni, a wewnątrz 60 potraw z przepisami.
Publikacja Kuchnia Polska to efektownie wydany i bogato ilustrowany album w twardej i foliowanej oprawie, zawierający genialne fotografie tradycyjnych potraw. Na 96 stronach albumu prezentowane są przepisy konwencjonalnych polskich potraw, począwszy od przekąsek, zup czy dań z ryb, cielęciny, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a skończywszy na deserach, ciastach, a także przetworach. Każdy przepis okraszony pozostał zdjęciem potrawy.
Książka Domowa Kuchnia Polska (wydana w 7 wersjach językowych) to znakomity pomysł na prezent np. Dla cudzoziemca pragnącego poznać polskie potrawy oraz ich sposoby przygotowywania.
Ze wstępu
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ ma sporo czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, bezkompromisowców.
Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne minimalistycznce przetwarzane były w kuchni na najróżniejsze sposoby, a podniebienie danych Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.
Dlatego kuchnia średniowieczna obfitowała w mięsa, ryby, a także kasze, które były dodawane wówczas prawie do każdego dania. Nie pogardzano zupami, które nazywano polewkami, a z których najistotniej popularne były barszcz, żur, czernina i flaki.
Żadne polowanie nie mogło obyć się bez bigosu, do którego dodawano mięso upolowanej zwierzyny. Posiłki na dworach szlacheckich, składały się wówczas z twz. Prendium, czyli wczesnego obiadu, i Coena - wczesnej kolacji. (...)
Spis treści
Przekąski
Befsztyk tatarski Bigos Galaretka z nóżek Karp w galarecie Sałatka jarzynowa Śledź w śmietanie
Zupy
Barszcz Chłodnik czernina Flaki Grochówka Kapuśniak Krupnik Rosół Grzybowa Zupa Nic Pomidorowa Żur
Cielęcina
Cielęcina w warzywach Eskalopki cielęce Ozorki cielęce Sznycel cielęcy
Wołowina
Sztuka mięsa Zrazy zawijane
Wieprzowina
Golonka Gołąbki Karkówka Kotlet mielony Kotlet schabowy Żeberka w miodzie
Drób
Kaczka z jabłkami Kurczak nadziewany Wątróbka smażona
Ryby
Karp po żydowsku Pstrąg z wody Sandacz
Dania jarskie
Knedle ze śliwkami Kopytka Naleśniki z serem Pierogi Kluski leniwe Placki ziemniaczane Racuchy
Desery
Babka drożdżowa Faworki Keks Makowiec Mazurek Pączki Piernik Sernik Szarlotka
Potrawy regionalne
Babka ziemniaczana Kartacze Kulebiak Pyzy z gzikiem Wereszczaki
Przetwory
Grzyby marynowane Kapusta kiszona Ogórki kiszone
Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »