Książka kucharska w formie albumu w twardej foliowanej oprawie o polskiej konwencjonalnej kuchni w języku francuskim. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a wewnątrz 60 potraw z przepisami.
Publikacja Kuchnia Polska to efektownie wydany i bogato ilustrowany album w twardej i foliowanej oprawie, zawierający doskonałe fotografie konwencjonalnych potraw. Na 96 stronach albumu prezentowane są przepisy tradycyjnych polskich potraw, począwszy od przekąsek, zup czy dań z ryb, cielęciny, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a skończywszy na deserach, ciastach, a także przetworach. Każdy przepis okraszony pozostał zdjęciem potrawy.
Książka Domowa Kuchnia Polska (wydana w 7 wersjach językowych) to nadzwyczajny pomysł na podarunek np. Dla cudzoziemca pragnącego poznać polskie potrawy i ich sposoby przygotowywania.
Ze wstępu
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ ma mnóstwo czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób przystępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców.
Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne bezkompromisowce przetwarzane były w kuchni na różnorodne sposoby, a podniebienie informacji Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.
Dlatego kuchnia przeciętniewieczna obfitowała w mięsa, ryby i kasze, które były dodawane wówczas prawie do każdego dania. Nie pogardzano zupami, które nazywano polewkami, a z których najmocniej popularne były barszcz, żur, czernina i flaki.
Żadne polowanie nie mogło obyć się bez bigosu, do którego dodawano mięso upolowanej zwierzyny. Posiłki na dworach szlacheckich, składały sie wówczas z twz. Prendium, czyli wczesnego obiadu, i Coena - wczesnej kolacji. (...)
Spis treści
Przekąski
Befsztyk tatarski Bigos Galaretka z nóżek Karp w galarecie Sałatka jarzynowa Śledź w śmietanie
Zupy
Barszcz Chłodnik czernina Flaki Grochówka Kapuśniak Krupnik Rosół Grzybowa Zupa Nic Pomidorowa Żur
Cielęcina
Cielęcina w warzywach Eskalopki cielęce Ozorki cielęce Sznycel cielęcy
Wołowina
Sztuka mięsa Zrazy zawijane
Wieprzowina
Golonka Gołąbki Karkówka Kotlet mielony Kotlet schabowy Żeberka w miodzie
Drób
Kaczka z jabłkami Kurczak nadziewany Wątróbka smażona
Ryby
Karp po żydowsku Pstrąg z wody Sandacz
Dania jarskie
Knedle ze śliwkami Kopytka Naleśniki z serem Pierogi Kluski leniwe Placki ziemniaczane Racuchy
Desery
Babka drożdżowa Faworki Keks Makowiec Mazurek Pączki Piernik Sernik Szarlotka
Potrawy regionalne
Babka ziemniaczana Kartacze Kulebiak Pyzy z gzikiem Wereszczaki
Przetwory
Grzyby marynowane Kapusta kiszona Ogórki kiszone
Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »