Porównaj zanim kupisz

Książka kucharska w formie albumu w twardej foliowanej oprawie o polskiej konwencjonalnej kuchni w języku francuskim. Wstęp zawiera rys historyczny polskiej kuchni, a wewnątrz 60 potraw z przepisami.

Publikacja Kuchnia Polska to efektownie wydany i bogato ilustrowany album w twardej i foliowanej oprawie, zawierający doskonałe fotografie konwencjonalnych potraw. Na 96 stronach albumu prezentowane są przepisy tradycyjnych polskich potraw, począwszy od przekąsek, zup czy dań z ryb, cielęciny, drobiu, wieprzowiny, wołowiny, a skończywszy na deserach, ciastach, a także przetworach. Każdy przepis okraszony pozostał zdjęciem potrawy.

Książka Domowa Kuchnia Polska (wydana w 7 wersjach językowych) to nadzwyczajny pomysł na podarunek np. Dla cudzoziemca pragnącego poznać polskie potrawy i ich sposoby przygotowywania.

Ze wstępu

Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ ma mnóstwo czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób przystępnych, w tej szerokości geograficznej, surowców.

Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne bezkompromisowce przetwarzane były w kuchni na różnorodne sposoby, a podniebienie informacji Polaków decydowało o wyborze z dostępnego asortymentu ulubionych dań.

Dlatego kuchnia przeciętniewieczna obfitowała w mięsa, ryby i kasze, które były dodawane wówczas prawie do każdego dania. Nie pogardzano zupami, które nazywano polewkami, a z których najmocniej popularne były barszcz, żur, czernina i flaki.

Żadne polowanie nie mogło obyć się bez bigosu, do którego dodawano mięso upolowanej zwierzyny. Posiłki na dworach szlacheckich, składały sie wówczas z twz. Prendium, czyli wczesnego obiadu, i Coena - wczesnej kolacji. (...)

Spis treści

Przekąski

Befsztyk tatarski
Bigos
Galaretka z nóżek
Karp w galarecie
Sałatka jarzynowa
Śledź w śmietanie

Zupy

Barszcz
Chłodnik
czernina
Flaki
Grochówka
Kapuśniak
Krupnik
Rosół
Grzybowa
Zupa Nic
Pomidorowa
Żur

Cielęcina

Cielęcina w warzywach
Eskalopki cielęce
Ozorki cielęce
Sznycel cielęcy

Wołowina

Sztuka mięsa
Zrazy zawijane

Wieprzowina

Golonka
Gołąbki
Karkówka
Kotlet mielony
Kotlet schabowy
Żeberka w miodzie

Drób

Kaczka z jabłkami
Kurczak nadziewany
Wątróbka smażona

Ryby

Karp po żydowsku
Pstrąg z wody
Sandacz

Dania jarskie

Knedle ze śliwkami
Kopytka
Naleśniki z serem
Pierogi
Kluski leniwe
Placki ziemniaczane
Racuchy

Desery

Babka drożdżowa
Faworki
Keks
Makowiec
Mazurek
Pączki
Piernik
Sernik
Szarlotka

Potrawy regionalne

Babka ziemniaczana
Kartacze
Kulebiak
Pyzy z gzikiem
Wereszczaki

Przetwory

Grzyby marynowane
Kapusta kiszona
Ogórki kiszone

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x