Porównaj zanim kupisz

Normy żywienia człowieka. podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych marki Pzwl

chwilowy brak towaru

  • Producent: PZWL
  • Kategoria: Technika, leksykony techniczne
  • ISBN: 9788320034219
  • Oprawa: miękka
  • Autor: Barbara Bułhak-Jachymczyk, Elżbieta Chabros,
  • Wydawnictwo: PZWL
  • Ilość stron: 464
  • Rok wydania: 2008

Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest skutkiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.

Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w pełni poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym, a także wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie jednostkowym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w uniemożliwianiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.

Spis treści: 1. Wprowadzenie 1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia 1.2. Współczesne metody opracowywania norm 1.3. Warianty norm żywienia 1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski Piśmiennictwo 2.

Energia 2.1. Wiadomości podstawowe 2.2. Metody wykorzystywane do oceny zapotrzebowania człowieka na energii 2.3. Metody ustalania norm na energii 2.4. Normy na energii dla ludności Polski Piśmiennictwo 3. Białko 3.1.

Wiadomości podstawowe 3.2. Ocena zapotrzebowania na azot białkowy 3.3. Ocena zapotrzebowania na aminokwasy egzogenne 3.4. Metody ustalania norm na białko 3.5. Normy na białko dla ludności Polski Piśmiennictwo 4.

Tłuszcze 4.1. Wprowadzenie 4.2. Budowa, , a także funkcje metaboliczne głównych komponentów tłuszczów pokarmowych 4.3. Normy spożycia tłuszczu Piśmiennictwo 5. Cholesterol 5.1. Wprowadzenie 5.2.

Metabolizm cholesterolu 5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu 5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy 5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu Piśmiennictwo 6. Węglowodany 6.1.

Wiadomości podstawowe 6.2. Określanie potrzeby organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne 6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów 6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia $213 zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów 6.5.

Podsumowanie Piśmiennictwo 7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy) 7.1. Wprowadzenie 7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego Piśmiennictwo 8. Witaminy 8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 8.3.

Górny tolerowany poziom spożycia witamin Piśmiennictwo 9. Komponenty mineralne 9.1. Wapń 9.2. Fosfor 9.3. Magnez 9.4. Żelazo 9.5. Cynk 9.6. Jod 9.7. Selen 9.8. Miedź 9.9. Fluor 9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) części mineralnych Piśmiennictwo 10.

Woda i elektrolity 10.1. Woda 10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa 10.3. Sód i chlor 10.4. Potas Piśmiennictwo 11. Zastosowanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym 11.1.

Wprowadzenie 11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności 11.3. Użycie norm żywienia w ocenie spożycia jednostkowego 11.4. Wykorzystanie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób Piśmiennictwo 12.

zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności 12.1. Wprowadzenie 12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia 12.3. Wybór poziomu normy 12.4 Etapy planowania diety 12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym 12.6.

Planowanie diet dla grup osób 12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety 12.8. Ograniczenia w użytkowaniu norm do planowania spożycia Piśmiennictwo 13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze i otyłości, a także przewlekłym chorobom niezakaźnym 13.1.

Wprowadzenie 13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości, a także przewlekłych chorób niezakaźnych 13.3. Nadwaga i otyłość 13.4. Choroby układu krążenia 13.5. Nowotwory złośliwe 13.6. Osteoporoza 13.7. Aktywność fizyczna 13.8.

Podsumowanie Piśmiennictwo 14. Użycie norm na energii w ocenach rozmiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych poprzez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) 14.1. Wprowadzenie 14.2. Omówienie wykorzystywanych określeń 14.3.

Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych 14.4. Aktualne wyniki ocen wymiarów niedożywienia na świecie Piśmiennictwo 15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania oraz wzbogacania żywności 15.1.

Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i elementów mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej 15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich wykorzystywania 15.3.

Lista witamin i elementów mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej 15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i składników mineralnych dopuszczonych na polskim rynku Piśmiennictwo 16.

Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia 16.1. Definicja i składniki suplementów 16.2. Rola suplementów 16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety 16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne 16.5.

używanie suplementów w praktyce 16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej Piśmiennictwo 17. Nowa żywność jako źródło składników o działaniu fizjologicznym 17.1. Wprowadzenie 17.2. Definicja nowej żywności 17.3.

Aspekty legislacyjne 17.4. Wybrane nowe elementy żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej Piśmiennictwo 18. Żywność genetycznie zmodyfikowana $214 potencjalne źródło części odżywczych w diecie 18.1.

Definicja żywności genetycznie zmienionej. Metody modyfikacji użytkowane w wytwarzaniu żywności 18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku 18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmienionej w realizacji norm żywienia 18.4.

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x