Publikacja przedstawia aspekty własności intelektualnej związane z produkcją najbardziej znanych alkoholi na świecie. Każdy z rozdziałów ukazuje historię wytwarzania oraz naruszeń praw producentów i ochrony m.in. Szampana, whisky, sake, rumu i tequili.
Regulacje prawne kojarzone z alkoholem typowo dotyczą podatków i ceł, tymczasem to właśnie ochrona płynąca z regulacji prawa własności intelektualnej ma dużo obszerniejsze znaczenie tak dla producentów, jak i konsumentów. Opracowanie udowadnia, iż brak adekwatnych norm prawnych odbija się negatywnie na producentach, którzy nierzadko przez dziesięciolecia udoskonalali swoje produkty.
Autorka ukazuje dodatkowo, że w regulacjach prawnych dotyczących poszczególnych alkoholi widoczny jest także stosunek nie tylko producentów, lecz wręcz całych narodów do swych alkoholi. Z jednej strony można bowiem traktować je jako coś szczególnego, towary o nieszablonowym znaczeniu, przeznaczeniu i smaku, z drugiej zaś można widzieć w nich tylko prędki środek znieczulenia. Alkohol może być traktowany jako inwestycja, lecz może być dodatkowo częścią historii narodu.
Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »