Porównaj zanim kupisz
Toggle navigation
Elektronika RTV i AGD
Fotografia i optyka
Komputery
Sprzęt RTV
Sprzęt AGD
Gry i konsole
Motoryzacja
Samochodowy sprzęt Audio/Video
Nawigacja i akcesoria GPS
Układ hamulcowy
Układ napędowy
Układ chłodzenia
Układ elektryczny
Zawieszenie samochodu
Kosmetyki samochodowe
Zabezpieczenia samochodu
Tuning samochodowy
Samochodowy sprzęt CB
Motocykle
Felgi
Opony
Oświetlenie samochodu
Układ wydechowy
Oleje, smary i płyny samochodowe
Karoseria
Układ silnika
Klimatyzacja i wentylacja samochodowa
Pojazdy
Pozostała motoryzacja
Układ paliwowy
Akcesoria motocyklowe
Odzież i buty motocyklowe
Wyposażenie samochodu
Części motocyklowe
Układ dolotowy
Układ zapłonowy
Układ kierowniczy
Narzędzia
Elektronarzędzia
Akcesoria do narzędzi
Narzędzia pneumatyczne
Narzędzia ręczne
Narzędzia pomiarowe
Narzędzia spawalnicze
Narzędzia ogrodnicze
Pozostałe narzędzia
Sport i hobby
Militaria
Łuki i akcesoria
Rowery i akcesoria
Fitness
Sporty drużynowe
Sporty walki
Sporty rakietowe
Sporty wodne
Zwierzęta
Odżywki dla sportowców
Plecaki i torby
Malarstwo i artykuły plastyczne
Wędkarstwo
Modelarstwo
Odzież militarna
Odzież sportowa
Siłownia
Sporty zimowe
Skating
Sporty towarzyskie
Trekking i Nordic walking
Akcesoria dla kibica
Pozostałe sport i hobby
Numizmatyka, filatelistyka
Camping i survival
Wróżbiarstwo
Elektronika sportowa
Dom i ogród
Pozostałe dom i ogród
Armatura i hydraulika
Ogrzewanie
Meble
Elektryka
Chemia gospodarcza
Oświetlenie
Hodowla roślin
Wyposażenie i dekoracje
Ogrodzenia i bramy
Materiały budowlane i stolarka
Systemy i zabezpieczenia
Projekty budowlane
Baseny i akcesoria
Telefony i akcesoria
Telefony komórkowe
Telefony stacjonarne
Akcesoria telefoniczne
Zestawy startowe i doładowania
Radiotelefony i krótkofalówki
Części serwisowe do telefonów
Telefaksy i akcesoria
Pozostałe telefony i akcesoria
Smartwatche
Moda i styl
Odzież damska
Odzież męska
Galanteria i dodatki
Bielizna damska
Bielizna męska
Pozostała moda i styl
Zegarki
Biżuteria
Buty męskie
Buty damskie
Akcesoria obuwnicze
Ciąża i macierzyństwo
Kolczykowanie
Ślub i wesele
Kosmetyki
Zapachy
Makijaż
Kąpiel
Artykuły higieniczne
Manicure i pedicure
Kosmetyki do ciała
Kosmetyki do twarzy
Kosmetyki do włosów
Kosmetyki do dłoni i stóp
Pozostałe kosmetyki
Golenie
Depilacja
Opalanie
Akcesoria do włosów
Zdrowie
Antykoncepcja
Odchudzanie
Homeopatia
Zioła
Artykuły medyczne
Aromaterapia
Soczewki i akcesoria
Stomatologia
Ciąża
Leki i suplementy
Okulary i akcesoria
Pozostałe zdrowie
Akcesoria dla cukrzyków
Artykuły opatrunkowe
Maski antysmogowe
Maseczki i przyłbice ochronne
Książki
Albumy
Biografie
Biznes, ekonomia
Czasopisma
Książki dla dzieci i młodzieży
Encyklopedie i słowniki
Ezoteryka i parapsychologia
Fantastyka i science fiction
Historia
Informatyka
Nauka języka
Kalendarze
Komiksy
Kryminał, sensacja, przygoda
Książki horrory i thrillery
Kuchnia, przepisy kulinarne
Literatura faktu
Literatura obcojęzyczna
Literatura piękna i klasyczna
Nauka i technika
Nauki humanistyczne
Poezja
Hobby i poradniki
Książki sportowe
Powieści i opowiadania
Prawo, akty prawne
Książki religijne
Romanse, literatura kobieca i obyczajowa
Sztuka
Książki turystyczne
Zdrowie, medycyna, uroda
Książki militarne
Podręczniki, edukacja
Nauki przyrodnicze
Audiobooki
Humor, komedia, satyra
Pozostałe książki
Dramat
E-booki
Zakładki do książek
Dla dzieci
Odzież dziecięca
Zabawki
Artykuły szkolne i plastyczne
Wózki dziecięce
Foteliki samochodowe i akcesoria
Pokój dziecięcy
Akcesoria dla dzieci
Pozostałe dla dzieci
Sport dla dzieci
Karmienie dzieci
Kosmetyki i higiena
Buty dla dzieci
Ubranka dla niemowląt
Galanteria dziecięca
Porównywarka Cen
Książki
Kuchnia, przepisy kulinarne
Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu
Kategorie
Elektronika RTV i AGD
Fotografia i optyka
Komputery
Sprzęt RTV
Sprzęt AGD
Gry i konsole
Motoryzacja
Samochodowy sprzęt Audio/Video
Nawigacja i akcesoria GPS
Układ hamulcowy
Układ napędowy
Układ chłodzenia
Układ elektryczny
Zawieszenie samochodu
Kosmetyki samochodowe
Zabezpieczenia samochodu
Tuning samochodowy
Samochodowy sprzęt CB
Motocykle
Felgi
Opony
Oświetlenie samochodu
Układ wydechowy
Oleje, smary i płyny samochodowe
Karoseria
Układ silnika
Klimatyzacja i wentylacja samochodowa
Pojazdy
Pozostała motoryzacja
Układ paliwowy
Akcesoria motocyklowe
Odzież i buty motocyklowe
Wyposażenie samochodu
Części motocyklowe
Układ dolotowy
Układ zapłonowy
Układ kierowniczy
Narzędzia
Elektronarzędzia
Akcesoria do narzędzi
Narzędzia pneumatyczne
Narzędzia ręczne
Narzędzia pomiarowe
Narzędzia spawalnicze
Narzędzia ogrodnicze
Pozostałe narzędzia
Sport i hobby
Militaria
Łuki i akcesoria
Rowery i akcesoria
Fitness
Sporty drużynowe
Sporty walki
Sporty rakietowe
Sporty wodne
Zwierzęta
Odżywki dla sportowców
Plecaki i torby
Malarstwo i artykuły plastyczne
Wędkarstwo
Modelarstwo
Odzież militarna
Odzież sportowa
Siłownia
Sporty zimowe
Skating
Sporty towarzyskie
Trekking i Nordic walking
Akcesoria dla kibica
Pozostałe sport i hobby
Numizmatyka, filatelistyka
Camping i survival
Wróżbiarstwo
Elektronika sportowa
Dom i ogród
Pozostałe dom i ogród
Armatura i hydraulika
Ogrzewanie
Meble
Elektryka
Chemia gospodarcza
Oświetlenie
Hodowla roślin
Wyposażenie i dekoracje
Ogrodzenia i bramy
Materiały budowlane i stolarka
Systemy i zabezpieczenia
Projekty budowlane
Baseny i akcesoria
Telefony i akcesoria
Telefony komórkowe
Telefony stacjonarne
Akcesoria telefoniczne
Zestawy startowe i doładowania
Radiotelefony i krótkofalówki
Części serwisowe do telefonów
Telefaksy i akcesoria
Pozostałe telefony i akcesoria
Smartwatche
Moda i styl
Odzież damska
Odzież męska
Galanteria i dodatki
Bielizna damska
Bielizna męska
Pozostała moda i styl
Zegarki
Biżuteria
Buty męskie
Buty damskie
Akcesoria obuwnicze
Ciąża i macierzyństwo
Kolczykowanie
Ślub i wesele
Kosmetyki
Zapachy
Makijaż
Kąpiel
Artykuły higieniczne
Manicure i pedicure
Kosmetyki do ciała
Kosmetyki do twarzy
Kosmetyki do włosów
Kosmetyki do dłoni i stóp
Pozostałe kosmetyki
Golenie
Depilacja
Opalanie
Akcesoria do włosów
Zdrowie
Antykoncepcja
Odchudzanie
Homeopatia
Zioła
Artykuły medyczne
Aromaterapia
Soczewki i akcesoria
Stomatologia
Ciąża
Leki i suplementy
Okulary i akcesoria
Pozostałe zdrowie
Akcesoria dla cukrzyków
Artykuły opatrunkowe
Maski antysmogowe
Maseczki i przyłbice ochronne
Książki
Albumy
Biografie
Biznes, ekonomia
Czasopisma
Książki dla dzieci i młodzieży
Encyklopedie i słowniki
Ezoteryka i parapsychologia
Fantastyka i science fiction
Historia
Informatyka
Nauka języka
Kalendarze
Komiksy
Kryminał, sensacja, przygoda
Książki horrory i thrillery
Kuchnia, przepisy kulinarne
Literatura faktu
Literatura obcojęzyczna
Literatura piękna i klasyczna
Nauka i technika
Nauki humanistyczne
Poezja
Hobby i poradniki
Książki sportowe
Powieści i opowiadania
Prawo, akty prawne
Książki religijne
Romanse, literatura kobieca i obyczajowa
Sztuka
Książki turystyczne
Zdrowie, medycyna, uroda
Książki militarne
Podręczniki, edukacja
Nauki przyrodnicze
Audiobooki
Humor, komedia, satyra
Pozostałe książki
Dramat
E-booki
Zakładki do książek
Dla dzieci
Odzież dziecięca
Zabawki
Artykuły szkolne i plastyczne
Wózki dziecięce
Foteliki samochodowe i akcesoria
Pokój dziecięcy
Akcesoria dla dzieci
Pozostałe dla dzieci
Sport dla dzieci
Karmienie dzieci
Kosmetyki i higiena
Buty dla dzieci
Ubranka dla niemowląt
Galanteria dziecięca
SZCZEGÓŁY
Oferty (1)
Tytuł Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu Autorzy Henryk Gertig, Juliusz Przysławski Język polski Wydawnictwo PZWL ISBN 978-83-200-3603-9 Rok wydania 2015 Warszawa Wydanie 1 liczba stron 468 Format pdf Spis treści Przedmowa 5 I. WSTĘP 17 I.1. Historia odżywiania się ludności na przestrzeni dziejów
Juliusz Przysławski
17 I.2. Sposób odżywiania się ludności na ziemiach polskich
Henryk Gertig
20 I.3. Wpływ cywilizacji na sposób odżywiania się ludności
Juliusz Przysławski
24 I.4. Niedługi zarys historii nauki o żywności i żywieniu człowieka
Juliusz Przysławski
26 II. PODSTAWOWE komponenty ODŻYWCZE 31 II.1. Węglowodany
Henryk Gertig
31 II.1.1. Budowa chemiczna, klasyfikacja i cechy 31 II.1.1.1. Monosacharydy (jednocukry) 31 II.1.1.2. Oligosacharydy (kilkucukry) 33 II.1.1.3. Polisacharydy (wielocukry) 35 II.1.2. Rola i znaczenie węglowodanów w żywieniu człowieka 38 II.1.2.1. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na węglowodany 39 II.1.2.2. Podstawowe źródła węglowodanów 40 II.1.3. Zasady oznaczania zawartości węglowodanów i błonnika pokarmowego w żywności 41 II.2. Białka, budowa i właściwości
Henryk Gertig
42 II.2.1. Aminokwasy jako podstawowe komponenty tworzące strukturę białek 42 II.2.2. Białka, peptydy budowa i parametry 47 II.2.3. Budowa i atrybuty fizykochemiczne jako podstawa klasyfikacji białek 50 II.2.4. Pochodzenie jako podstawa klasyfikacji białek 53 II.2.4.1. Białka pochodzenia zwierzęcego 53 II.2.4.2. Białka pochodzenia roślinnego 54 II.2.5. Wartość odżywcza jako podstawa klasyfikacji białek 55 II.2.6. Ocena wartości odżywczej białek 56 II.2.6.1. Chemiczne metody oznaczania wartości odżywczej białek 56 II.2.6.2. Biologiczne metody oznaczania wartości odżywczej białek 57 II.2.7. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na białka i aminokwasy 60 II.2.8. Podstawowe źródła białek w żywieniu człowieka 62 II.3. Tłuszczowce (lipidy)
Juliusz Przysławski
64 II.3.1. Wprowadzenie 64 II.3.2. Podstawy klasyfikacji 64 II.3.2.1. Homolipidy (tłuszczowce proste) charakterystyka ogólna 65 II.3.2.2. Heterolipidy (tłuszczowce złożone) charakterystyka ogólna 66 II.3.3. Pochodne lipidów prostych i złożonych 68 II.3.4. Lipidy właściwe (tłuszcze pokarmowe, triacyloglicerole) 69 II.3.5. Budowa chemiczna triacylogliceroli 70 II.3.6. Ogólna charakterystyka i klasyfikacja kwasów tłuszczowych 71 II.3.6.1. Kwasy tłuszczowe nasycone 72 II.3.6.2. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 73 II.3.6.3. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 75 II.3.7. Rola i znaczenie tłuszczów pokarmowych i kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka 76 II.3.8. Tłuszcze pokarmowe w promocji zdrowia i uniemożliwianiu rozwojowi chorób cywilizacyjnych 77 II.3.8.1. Wprowadzenie 77 II.3.8.2. Wpływ nasyconych kwasów tłuszczowych na organizm człowieka 78 II.3.8.3. Wpływ jednonienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm człowieka 79 II.3.8.4. Wpływ wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm człowieka 81 II.3.9. Przemiany triacylogliceroli i kwasów tłuszczowych w organizmie człowieka 86 II.3.10. Zmiany zachodzące w tłuszczach w trakcie procesów otrzymywania, przetwarzania i przechowywania 91 II.3.11. Zapotrzebowanie organizmu człowieka na tłuszcze pokarmowe i kwasy tłuszczowe 95 II.3.12. Podstawowe źródła tłuszczów i kwasów tłuszczowych w żywieniu człowieka 97 II.3.13. Podstawowe metody analizy tłuszczów pokarmowych i kwasów tłuszczowych 100 II.3.14. Cholesterol i jego znaczenie dla organizmu człowieka 104 III. WITAMINY -
Henryk Gertig
108 III.1. Wprowadzenie 108 III.2. Klasyfikacja i nomenklatura witamin 108 III.3. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 110 III.3.1. Witaminy i prowitaminy pochodne jononu (zespół witamin grupy A) 110 III.3.1.1. Budowa i atrybuty 110 III.3.1.2. Aktywność biologiczna 113 III.3.1.3. Rola i znaczenie witamin grupy A dla organizmu człowieka 114 III.3.1.4. Wchłanianie i metabolizm witamin grupy A 114 III.3.1.5. Zapotrzebowanie i źródła witamin grupy A 115 III.3.1.6. Oznaczanie zawartości retinolu i karotenów w środkach spożywczych 116 III.3.2. Witaminy pochodne steroli (zespół witamin grupy D) 117 III.3.2.1. Budowa i właściwości 117 III.3.2.2. Aktywność biologiczna 118 III.3.2.3. Rola i znaczenie witamin grupy D dla organizmu człowieka 119 III.3.2.4. Wchłanianie i metabolizm witamin grupy D 119 III.3.2.5. Zapotrzebowanie i źródła witamin grupy D 120 III.3.2.6. Oznaczanie zawartości witamin grupy D w środkach spożywczych 121 III.3.2.7. Interakcje 121 III.3.3. Tokoferole i tokotrienole (zespół witamin grupy E) 121 III.3.3.1. Budowa i właściwości 121 III.3.3.2. Aktywność biologiczna 123 III.3.3.3. Rola i znaczenie tokoferoli dla organizmu człowieka 124 III.3.3.4. Wchłanianie i metabolizm 125 III.3.3.5. Zapotrzebowanie i źródła tokoferoli 125 III.3.3.6. Oznaczanie zawartości tokoferoli w środkach spożywczych 126 III.3.3.7. Interakcje 126 III.3.4. Witaminy pochodne naftochinonu (zespół witamin grupy K) 127 III.3.4.1. Budowa i cechy 127 III.3.4.2. Aktywność biologiczna 128 III.3.4.3. Rola i znaczenie witamin grupy K dla organizmu człowieka 128 III.3.4.4. Wchłanianie i metabolizm 129 III.3.4.5. Zapotrzebowanie i źródła witamin grupy K 129 III.3.4.6. Oznaczanie zawartości witamin grupy K w środkach spożywczych 130 III.3.4.7. Interakcje 130 III.4. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 131 III.4.1. Tiamina (witamina B
1
) 131 III.4.1.1. Budowa i właściwości 131 III.4.1.2. Aktywność biologiczna 132 III.4.1.3. Rola i znaczenie tiaminy dla organizmu człowieka 133 III.4.1.4. Wchłanianie i metabolizm 133 III.4.1.5. Zapotrzebowanie i źródła tiaminy 134 III.4.1.6. Oznaczanie zawartości tiaminy w środkach spożywczych 135 III.4.1.7. Interakcje 135 III.4.2. Ryboflawina (witamina B
2
) 135 III.4.2.1. Budowa i właściwości 135 III.4.2.2. Aktywność biologiczna 136 III.4.2.3. Rola i znaczenie ryboflawiny dla organizmu człowieka 136 III.4.2.4. Wchłanianie i metabolizm 138 III.4.2.5. Zapotrzebowanie i źródła ryboflawiny 139 III.4.2.6. Oznaczanie zawartości ryboflawiny w środkach spożywczych 139 III.4.3. Witaminy pochodne pirydyny (zespół witamin grupy B
6
) 140 III.4.3.1. Budowa i parametry 140 III.4.3.2. Rola i znaczenie witamin grupy B
6
dla organizmu człowieka 141 III.4.3.3. Wchłanianie i metabolizm 142 III.4.3.4. Zapotrzebowanie i źródła witamin grupy B
6
142 III.4.3.5. Oznaczanie zawartości witamin grupy B
6
w środkach spożywczych 143 III.4.3.6. Interakcje 144 III.4.4. Kwas nikotynowy i jego amid (niacyna, witamina PP) 144 III.4.4.1. Budowa i atrybuty 144 III.4.4.2. Rola i znaczenie niacyny dla organizmu człowieka 145 III.4.4.3. Wchłanianie i metabolizm 145 III.4.4.4. Zapotrzebowanie i źródła niacyny 146 III.4.4.5. Oznaczanie zawartości niacyny w środkach spożywczych 147 III.4.4.6. Interakcje 147 III.4.5. Grupa kwasu pteroilomonoglutaminowego (foliowego) 148 III.4.5.1. Budowa i atrybuty 148 III.4.5.2. Rola i znaczenie kwasu foliowego dla organizmu człowieka 150 III.4.5.3. Wchłanianie i metabolizm 151 III.4.5.4. Zapotrzebowanie i źródła kwasu foliowego 151 III.4.5.5. Oznaczanie zawartości folianów w środkach spożywczych 152 III.4.5.6. Interakcje 153 III.4.6. Kobalaminy (witaminy grupy B12, pochodne koryny) 153 III.4.6.1. Budowa i właściwości 153 III.4.6.2. Rola i znaczenie kobalamin dla organizmu człowieka 155 III.4.6.3. Wchłanianie i metabolizm 156 III.4.6.4. Zapotrzebowanie i źródła kobalamin 156 III.4.6.5. Oznaczanie zawartości kobalamin w środkach spożywczych 157 II.4.6.6. Interakcje 158 III.4.7. Kwas pantotenowy (witamina B
5
) 158 III.4.7.1. Budowa i parametry 158 III.4.7.2. Rola i znaczenie kwasu pantotenowego dla organizmu człowieka 158 III.4.7.3. Wchłanianie i metabolizm 159 III.4.7.4. Zapotrzebowanie i źródła kwasu pantotenowego 160 III.4.7.5. Oznaczanie zawartości kwasu pantotenowego w środkach spożywczych 161 III.4.7.6. Interakcje 161 III.4.8. Biotyna (witamina H) 161 III.4.8.1. Budowa i właściwości 161 III.4.8.2. Rola i znaczenie biotyny dla organizmu człowieka 162 III.4.8.3. Wchłanianie i metabolizm 162 III.4.8.4. Zapotrzebowanie i źródła biotyny 163 III.4.8.5. Oznaczanie zawartości biotyny w środkach spożywczych 163 III.4.8.6. Interakcje 164 III.4.9. Kwas L-askorbowy (kwas askorbinowy, witamina C) 164 III.4.9.1. Budowa i cechy 164 III.4.9.2. Rola i znaczenie kwasu L-askorbowego dla organizmu człowieka 166 III.4.9.3. Wchłanianie i metabolizm 168 III.4.9.4. Zapotrzebowanie i źródła kwasu L-askorbowego 168 III.4.9.5. Oznaczanie zawartości kwasu L-askorbowego w środkach spożywczych 169 III.4.9.6. Interakcje 169 III.5. Substancje o działaniu zbliżonym do witamin (witaminoidy) 170 III.5.1. Kwas p-aminobenzoesowy (PABA) 170 III.5.2. Mioinozytol (mezoinozytol, witamina B
7
) 170 III.5.3. Cholina 171 III.5.4. Ubichinony (koenzym Q) 172 III.5.5. Kwas a-liponowy (lipoinowy) 172 III.5.6. Karnityna (witamina B
T
) 173 III.5.7. Kwas orotowy (witamina B
13
) 174 III.5.8. Bioflawonoidy (grupa witamin P) 174 III.5.9. Amygdalina (letril, witamina B
17
) 175 III.5.10. Kwas pangamowy (witamina B
15
) 175 IV. Komponenty MINERALNE -
Juliusz Przysławski
177 IV.1. Wprowadzenie 177 IV.2. Równowaga kwasowo-zasadowa 182 IV.3. Metody oznaczania zawartości składników mineralnych w żywności 184 IV.4. Makropierwiastki 186 IV.4.1. Wapń 186 IV.4.1.1. Wchłanianie, transport i wydalanie 186 IV.4.1.2. Rola i znaczenie dla organizmu człowieka 188 IV.4.1.3. Objawy niedoborów 190 IV.4.1.4. Działania niechciane 191 IV.4.1.5. Zapotrzebowanie i źródła 192 IV.4.2. Fosfor 194 IV.4.2.1. Wchłanianie, transport i wydalanie 194 IV.4.2.2. Rola i znaczenie dla organizmu człowieka 194 IV.4.2.3. Objawy niedoborów 195 IV.4.2.4. Działania niepożądane 195 IV.4.2.5. Zapotrzebowanie i źródła 195 IV.4.3. Magnez 196 IV.4.3.1. Wchłanianie, transport i wydalanie 197 IV.4.3.2. Rola i znaczenie dla organizmu człowieka 197 IV.4.3.3. Objawy niedoborów 198 IV.4.3.4. Działania niechciane 199 IV.4.3.5. Zapotrzebowanie i źródła 199 IV.4.4. Homeostaza wapniowo-fosforanowo-magnezowa podsumowanie 200 IV.4.5. Sód i chlor 201 IV.4.5.1. Wchłanianie, transport i wydalanie 202 IV.4.5.2. Rola i znaczenie dla organizmu człowieka 202 IV.4.5.3. Objawy niedoborów 203 IV.4.5.4. Działania niechciane 203 IV.4.5.5. Zapotrzebowanie i źródła 204 IV.4.6. Potas 206 IV.4.6.1. Wchłanianie, transport i wydalanie 206 IV.4.6.2. Rola i znaczenie dla organizmu człowieka 206 IV.4.6.3. Objawy niedoborów 207 IV.4.6.4. Działania niechciane 207 IV.4.6.5. Zapotrzebowanie i źródła 208 IV.4.7. Siarka 209 IV.4.7.1. Wchłanianie, transport i wydalanie 209 IV.4.7.2. Rola i znaczenie dla organizmu człowieka 209 IV.4.7.3. Objawy niedoborów 210 IV.4.7.4. Działania niepożądane 210 IV.4.7.5. Zapotrzebowanie i źródła 210 IV.5. Mikropierwiastki 211 IV.5.1. Żelazo 211 IV.5.1.1. Wchłanianie, transport i wydalanie 211 IV.5.1.2. Rola i znaczenie dla organizmu człowieka 212 IV.5.1.3. Objawy niedoborów 213 IV.5.1.4. Działania niechciane 214 IV.5.1.5. Zapotrzebowanie i źródła 215 IV.5.2. Cynk 216 IV.5.2.1. Wchłanianie, transport i wydalanie 217 IV.5.2.2. Rola i znaczenie dla organizmu człowieka 217 IV.5.2.3. Objawy niedoborów 218 IV.5.2.4. Działania niepożądane 219 IV.5.2.5. Zapotrzebowanie i źródła 220 IV.5.3. Miedź 221 IV.5.3.1. Wchłanianie, transport i wydalanie 221 IV.5.3.2. Rola i znaczenie dla organizmu człowieka 222 IV.5.3.3. Objawy niedoborów 223 IV.5.3.4. Działania niepożądane 223 IV.5.3.5. Zapotrzebowanie i źródła 224 IV.5.4. Selen 225 IV.5.4.1. Wchłanianie, transport i wydalanie 225 IV.5.4.2. Rola i znaczenie dla organizmu człowieka 226 IV.5.4.3. Objawy niedoborów 227 IV.5.4.4. Działania niechciane 228 IV.5.4.5. Zapotrzebowanie i źródła 228 IV.5.5. Jod 229 IV.5.5.1. Wchłanianie, transport i wydalanie 229 IV.5.5.2. Rola i znaczenie dla organizmu człowieka 230 IV.5.5.3. Objawy niedoborów 231 IV.5.5.4. Działania niepożądane 231 IV.5.5.5. Zapotrzebowanie i źródła 232 IV.5.6. Fluor 233 IV.5.6.1. Wchłanianie, transport i wydalanie 233 IV.5.6.2. Rola i znaczenie dla organizmu człowieka 233 IV.5.6.3. Objawy niedoborów 234 IV.5.6.4. Działania niechciane 234 IV.5.6.5. Zapotrzebowanie i źródła 234 IV.6. Inne mikropierwiastki 235 IV.6.1. Chrom 235 IV.6.2. Mangan 236 IV.6.3. Kobalt 236 IV.6.4. Molibden 237 IV.6.5. Bor 237 V. PRZEMIANY elementów ODŻYWCZYCH W ORGANIZMIE CZŁOWIEKA -
Henryk Gertig
238 V.1. Mechanizmy regulujące odczuwanie głodu i sytości 238 V.2. Budowa układu pokarmowego i jego funkcje 240 V.3. Budowa i funkcje układów krążenia, limfatycznego i moczowego 242 V.4. Podstawowe mechanizmy trawienia i wchłaniania 244 V.4.1. Trawienie i wchłanianie węglowodanów 245 V.4.2. Trawienie białek i wchłanianie powstających aminokwasów 246 V.4.3. Trawienie i wchłanianie tłuszczów 247 V.4.4. Wchłanianie witamin 249 V.4.5. Wchłanianie wody i elementów mineralnych 250 V.5. Drobnoustroje przewodu pokarmowego i ich funkcje regulacyjne 250 V.6. Metabolizm elementów odżywczych w organizmie człowieka 251 V.6.1. Katabolizm i anabolizm węglowodanów 252 V.6.2. Katabolizm i anabolizm tłuszczów (triacylogliceroli) 253 V.6.3. Katabolizm i anabolizm białek 254 V.7. Energometria (kalorymetria) 255 V.7.1. Podstawowa przemiana materii 256 V.7.2. Kompletna przemiana materii 257 V.7.3. Źródła energii zawartej w pożywieniu i jej równoważniki 259 V. 7.4. Bilans energetyczny organizmu człowieka 261 VI. INTERAKCJE LEKÓW ZE SKŁADNIKAMI POŻYWIENIA –
Henryk Gertig
263 VI.1. Wprowadzenie 263 VI.2. Wpływ żywności i jej komponentów na aktywność biologiczną leków 264 VI.2.1. Wpływ żywności na wchłanianie i dostępność biologiczną leków 264 VI.2.2. Wpływ żywności na transport leków w organizmie 266 VI.2.3. Wpływ żywności na metabolizm leków 267 VI.2.4. Wpływ żywności na wydalanie leków 268 VI.3. Wpływ leków na wchłanianie i metabolizm składników odżywczych 269 VI.4. Interakcje leków z substancjami farmakologicznie czynnymi występującymi w żywności 270 VI. 5. Interakcje leków z substancjami obcymi występującymi w żywności 271 VII. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH GRUP ŻYWNOŚCI 273 VII.1. Mleko i przetwory mleczne
Henryk Gertig
273 VII.1.1. Mleko spożywcze 273 VII.1.2. Mleko skondensowane i mleko w proszku 275 VII.1.3. Śmietana i śmietanka 276 VII.1.4. Napoje mleczne fermentowane 276 VII.1.5. Sery 277 VII.2. Mięso i przetwory mięsne
Henryk Gertig
279 VII.2.1. Wprowadzenie 279 VII.2.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza mięsa 279 VII.2.3. Pozyskiwanie mięsa 282 VII.2.4. Przetwory mięsne 283 VII.2.5. Znaczenie epidemiologiczne mięsa i przetworów 284 VII.3. Ryby i przetwory rybne oraz tzw. Owoce morza
Henryk Gertig
284 VII.3.1. Wprowadzenie 284 VII.3.2. Skład chemiczny i wartość odżywcza ryb 285 VII.3.3. Przetwory rybne 285 VII.3.4. „Owoce morza" 287 VII.4. Jaja i przetwory
Henryk Gertig
287 VII.5. Tłuszcze jadalne
Juliusz Przysławski
289 VII.5.1. Podstawy klasyfikacji tłuszczów jadalnych 289 VII.5.2. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego 290 VII.5.3. Tłuszcze pochodzenia roślinnego 292 VII.5.4. Margaryny 295 VII.5.5. Wartość żywieniowa tłuszczów jadalnych 298 VII.6. Zboża i przetwory
Henryk Gertig
298 VII.6.1. Podstawy systematyki roślin zbożowych 298 VII.6.2. Skład chemiczny zbóż i produktów pochodnych 299 VII.6.3. Mąka i pośrednie produkty przemiału zbóż 302 VII.6.4. Podstawowe przetwory zbożowe 303 VII.7. Cukier, miody i wyroby cukiernicze
Henryk Gertig
305 VII.8. Warzywa i przetwory warzywne
Henryk Gertig
308 VII.8.1. Ogólna klasyfikacja warzyw 308 VII.8.2. Skład chemiczny warzyw i ich wartość odżywcza 308 VII.8.3. Podstawowe przetwory warzywne i ich wartość odżywcza 309 VII.9. Owoce i przetwory z owoców
Henryk Gertig
312 VII.9.1. Ogólna klasyfikacja owoców 312 VII.9.2. Skład chemiczny owoców i ich wartość odżywcza 313 VII.9.3. Podstawowe przetwory z owoców 313 VII.10. Orzechy
Henryk Gertig
317 VII.10.1. Ogólna charakterystyka orzechów 317 VII.10.2. Skład chemiczny orzechów i ich wartość odżywcza 317 VII.11. Grzyby jadalne i przetwory z grzybów 320 VII.11.1. Gatunki grzybów dopuszczone do obrotu 320 VII.11.2. Skład chemiczny grzybów i ich wartość odżywcza 320 VII.11.3. Przetwory z grzybów 322 VII.12. Woda i napoje bezalkoholowe
Juliusz Przysławski
322 VII.12.1. Wprowadzenie 322 VII.12.2. Wody dedykowane do spożycia 324 VII.12.3. Wody pitne i mineralne 325 VII.12.4. Napoje bezalkoholowe 328 VII.12.4.1. Wprowadzenie 328 VII.12.4.2. Napoje bezalkoholowe gazowane 329 VII.12.4.3. Napoje bezalkoholowe niskogazowane 330 VII.12.4.4. Napoje bezalkoholowe niegazowane 331 VII.12.4.5. Napoje bezalkoholowe aspekty żywieniowe i zdrowotne 332 VII.12.4.6. Herbata, kawa, kakao 333 VII.13. Napoje alkoholowe
Henryk Gertig
336 VII.13.1. Ogólna charakterystyka 336 VII.13.2. Wina 339 VII.13.3. Piwa 341 VII.13.4. Napoje o obszernej zawartości alkoholu 342 VII.14. Przyprawy
Henryk Gertig
343 VII.14.1. Wprowadzenie 343 VII.14.2. Ogólna charakterystyka wybranych gatunków roślin przyprawowych 344 VII.14.2.1. Rośliny dostarczające części zielnych 344 VII.14.2.2. Rośliny dostarczające liści 345 VII.14.2.3. Rośliny dostarczające kwiatów 345 VII.14.2.4. Rośliny dostarczające owoców albo nasion 345 VII.14.2.5. Rośliny dostarczające korzeni albo kłączy 347 VII.14.2.6. Rośliny dostarczające kory 348 VIII. PODSTAWY RACJONALNEGO ŻYWIENIA 349 VIII.1. Wprowadzenie
Henryk Gertig
349 VIII.2. Normy żywieniowe
Henryk Gertig
350 VIII.2.1. Typy norm żywieniowych 351 VIII.2.2. Normy potrzeby energetycznego 352 VIII.2.3. Normy potrzeby na podstawowe elementy odżywcze 352 VIII.2.4. Normy potrzeby na witaminy 355 VIII.2.5. Normy potrzeby na komponenty mineralne 355 VIII.2.6. Normy wyżywienia 360 VIII.3. Zalecenia żywieniowe dla różnorodnych grup ludności
Juliusz Przysławski
362 VIII.4. Ocena sposobu żywienia
Juliusz Przysławski
366 VIII.5. Ocena stanu odżywienia
Juliusz Przysławski
372 VIII. 6. Wartość odżywcza i jakość zdrowotna żywności
Henryk Gertig
378 IX. PODSTAWY DIETETYKI W PROFILAKTYCE CHORÓB CYWILIZACYJNYCH 380 IX.1. Charakterystyka podstawowych diet użytkowanych w profilaktyce i leczeniu
Henryk Gertig
380 IX.1.1. Wprowadzenie 380 IX.1.2. Dieta podstawowa 381 IX.1.3. Dieta niskotłuszczowa 381 IX.1.4. Dieta niskoenergetyczna 382 IX.1.5. Dieta wysokobiałkowa 382 IX.1.6. Dieta niskobiałkowa 382 IX.1.7. Dieta wysokobłonnikowa 383 IX.1.8. Dieta niskobłonnikowa 383 IX.1.9. Dieta modyfikowana składnikami mineralnymi 383 IX.2. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Henryk Gertig
384 IX.3. Suplementy diety
Henryk Gertig
385 IX.4. Żywieniowe uwarunkowania rozwoju chorób dietozależnych
Juliusz Przysławski
386 IX.4.1. Białko 387 IX.4.2. Tłuszcze pokarmowe jako jeden z głównych czynników ryzyka 388 IX.4.3. Węglowodany 389 IX.4.4. Błonnik pokarmowy w prewencji chorób cywilizacyjnych 390 IX.4.5. Witaminy antyoksydacyjne w prewencji chorób cywilizacyjnych 390 IX.5. Żywienie w wybranych chorobach cywilizacyjnych
Juliusz Przysławski
394 IX.5.1. Żywienie w chorobach serca i naczyń 395 IX.5.2. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym 402 IX.5.3. Żywienie w cukrzycy 404 IX.5.4. Żywienie w otyłości 410 IX.5.5. Choroby przewodu pokarmowego 414 IX.5.5.1. Choroby żołądka i dwunastnicy 415 IX.5.5.2. Choroby jelita cienkiego i grubego 417 IX.5.6. Żywienie w osteoporozie 420 IX.5.7. Żywienie w chorobach nowotworowych 424 IX. 6. Anoreksja i bulimia
Juliusz Przysławski
426 X. SpecyficznE SPOSOBY ODŻYWIANIA SIĘ NIEKTÓRYCH GRUP LUDNOŚCI -
Juliusz Przysławski
430 X.1. Wegetarianizm 430 X.2. Dieta śródziemnomorska 435 X.3. Inne rodzaje polecanych diet 441 X.3.1. Trochę historii 441 X.3.2. Dieta Andersona 442 X.3.3. Dieta Atkinsa 443 X.3.4. Dieta Budwig 443 X.3.5. Dieta Cambridge 443 X.3.6. Dieta Diamondów 444 X.3.7. Dieta Haya 445 X.3.8. Dieta Montignac 445 X.3.9. Dieta optymalna Kwaśniewskiego 446 X.3.10. Dieta makrobiotyczna 446 Piśmiennictwo 448 Wykaz skrótów 452 Skorowidz 456
Customer Reviews
We love this product
1 days ago
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Aliquam suscipit."
Write your own review
1 star
2 stars
3 stars
4 stars
5 stars
Quality
Price
Value
Your Name
*
Summary
*
Review
*
SUBMIT REVIEW
Product Tags
Add Your Tags:
ADD TAGS
Use spaces to separate tags. Use single quotes (') for phrases.
Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu
Ocena sklepu:
148,61 PLN
Zobacz w Sklepie
new
similar products
sale
Bromatologia Zarys nauki o żywności i żywieniu
148,61
Przejdź do sklepu
popular products
sale
Insulinooporność. łatwe lunchboxy w.2 marki Feeria
33,06
Przejdź do sklepu
sale
Insulinooporność w polskiej kuchni w.2022 marki Feeria
39,29
Przejdź do sklepu
sale
pyszne klimaty
29,95
Przejdź do sklepu
sale
Dynia, ogórek, kabaczek i sznurek - paweł łukasik marki Paweł łukasik, grzegorz targosz
32,45
Przejdź do sklepu
sale
Wachowicz mariusz 5 pór roku w kuchni. smak na życie - mariusz wachowicz
17,45
Przejdź do sklepu
sale
KUCHNIA MIŁOSNA AFRODYZJAKI TW, 60210201444KS (266569)
14,98
Przejdź do sklepu
sale
kuchnia kobiet
17,50
Przejdź do sklepu
sale
Rodzinne gotowanie, 67145801262KS (1696900)
40,00
Przejdź do sklepu
sale
Najlepsze dania Billa
35,00
Przejdź do sklepu
sale
Koktajle z fantazją marki Muza
24,95
Przejdź do sklepu
Ta strona używa plików cookies.
Dowiedz się więcej o celu ich używania:
Czytaj więcej »
x
Ta strona używa plików cookies.
Czytaj więcej »
x