Porównaj zanim kupisz

kolekcję książek Smaczna kuchnia, zbiór pomysłów na różnorodne potrawy, polecamy każdemu, kto choć trochę interesuje się kulinariami. W pięknie wydanych poradnikach znajdziecie Państwo zarówno przepisy z konwencjonalnej polskiej kuchni, jak i te, które posiadają swoje źródła w innych kulturach i zakątkach świata.
-------
Domowe wyroby to w głównej mierze tradycyjne polskie przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, wynajdziemy tu jednak także inspiracje kulinarne z innych kultur.
Książka podzielona jest na 6 rozdziałów, w których zebrano przepisy na wędzonki, pasztety i smarowidła do kanapek, pieczenie na ciepło i na zimno, rolady, mięsa panierowane i szaszłyki oraz zalewy i marynaty.
Mięsa i wędliny przygotowywane w domu zyskują coraz większą popularność – bazują na naturalnych składnikach, są zdrowsze, pozbawione chemii, która dodawana jest do sklepowych wyrobów, na dodatek można je doprawiać według własnych upodobań. Wychodząc naprzeciw rosnącemu zainteresowaniu zebraliśmy przepisy na różnorodne wędzone mięsa oraz ryby, pieczone szynki i nadziewane rolady, które można serwować równocześnie na ciepło, jak i na zimno, na domowej produkcji kiełbasy, parówki i kaszanki, sporo miejsca poświęciliśmy także domowym pastom, smarowidłom i pasztetom, które można prosto i prędko przygotować, a w chłodnym miejscu przechowywać choćby poprzez kilka dni.
-------
Gotowanie ze Smaczną kuchnią choćby najmocniej wybredne gusta i podniebienia. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – kulinarni eksperymentatorzy i zwolennicy klasycznej kuchni. Dzięki dokładnym opisom i wskazówkom każdą potrawę z całą pewnością uda się przyrządzić. Efektowne albumowe wydanie polecamy także na podarek, zarówno osobne tomy, jak w kolekcjonerskim pakiecie: cztery książki z serii plus w gratisie poradnik 365 dni w ogrodzie i na działce w stylowym ekspozytorze.

Przepis na kiełbasę swojską
składniki:
• 1½ kg szynki wieprzowej,
• 400 g łopatki wieprzowej,
• 500 g wołowiny z udźca,
• 600 g boczku,
• 400 g słoniny,
• 1 główka czosnku,
• 6 łyżeczek grubo mielonego pieprzu,
• 6 łyżek majeranku,
• 34 g + 25 g soli peklującej,
• 150 ml lodowatej wody,
• jelita wieprzowe do nadziewania.
Wykonanie kiełbasy swojskiej
Wszystkie mięsa skrupulatnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Szynkę i łopatkę pokroić w dużą kostkę, przełożyć do miski i oprószyć 34 g soli peklującej. Wymieszać. Boczek, udziec wołowy i słoninę na dodatek pokroić w kostkę, przełożyć do drugiej miski i oprószyć 25 g soli peklującej. Wymieszać. Obie miski przykryć i wstawić do lodówki na 2 doby. Od czasu do czasu mięso przemieszać. Mięsa wyjąć z lodówki i szynkę z łopatką zemleć w maszynce o wielkich oczkach, a boczek z wołowiną i słoniną przepuścić poprzez sitko z znikomymi otworami. Oba zmielone mięsa przełożyć do jednej miski, dodać posiekany czosnek, pozostałe przyprawy i lodowatą wodę. Skrupulatnie całość wymieszać. Mięsnym farszem nadziać jelita i formować kiełbasy. Odwiesić je w chłodne miejsce, by obeschły (na około 8 godzin). Kiełbasy wędzić w temperaturze 60°C poprzez 3 godziny. Uwędzone parzyć w wodzie o temperaturze 80°C poprzez 20 minut. Gotowe powiesić w chłodnym miejscu, aby obeschły. Przechowywać w lodówce.

Przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem
składniki:
• 5 jajek,
• 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
• 1 szalotka lub czerwona cebulka,
• 1 łyżka majonezu,
• 2 łyżki miękkiego masła,
• kilka gałązek natki pietruszki,
• sól, pieprz do smaku.
Wykonanie pasty jajecznej z tuńczykiem
Jajka umyć i ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o niedużych oczkach. Cebulę obrać, umyć i drobniutko posiekać. Tuńczyka odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Rozgnieść go widelcem. Dodać starte jajka i posiekaną cebulę. Doprawić do smaku solą, a także pieprzem. Całość dokładnie wymieszać z majonezem i miękkim masłem. Pastę przełożyć do szklanego pojemnika. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowym i posiekać. Posypać nią pastę i wstawić do lodówki, by się schłodziła. Pastę przechowywać w lodówce do 3 dni.

Customer Reviews

We love this product1 days ago
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.Aliquam suscipit."

Write your own review

  1 star 2 stars 3 stars 4 stars 5 stars
Quality
Price
Value

Product Tags

Use spaces to separate tags. Use single quotes (') for phrases.
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x