najkorzystniejszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej – a co za tym idzie – niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące minimalistycznce pozyskiwane najczęściej z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów i od rodzimych producentów.Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej „Pory roku na talerzu" jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, głównie zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia – bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki („klasyczne smaki Kociewia" 2007, „Dawne smaki Kociewia" 2010) – wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, lecz także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań. Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.Książka powstała dzięki pasji i chęci ocalenia smaków i zapachów rodzinnego domu. A domem tym jest Kociewie – przeurocza pomorska kraina, której kuchnia jest nierozerwalnie związana z życiem i dziejami jej mieszkańców. „Pory roku na talerzu" pozwalają lepiej poznać ten region i w nim się rozsmakować.Autorzy: Krystyna GierszewskaEAN: 9788381278034Głębokość: 15.000000ISBN: 978-83-8127-803-4liczba stron: 244Oprawa: Miękkawariant: KsiążkiRok wydania: 2022Szerokość: 165Wydanie: 1Wydawnictwo: BernardinumWysokość: 235
Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »