Porównaj zanim kupisz


Jan Szyttler - Kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego (pod kierownictwem znanego kuchmistrza Paula Tremona).

Czerpał inspiracje dla swoich przepisów zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej,, a także w mniejszym stopniu litewskiej i białoruskiej.

"w porównaniu do Czernieckiego Szyttler jest wręcz diabelsko skrupulatny. Podaje nie dość,typ mięsa, to konkretny kawałek tuszy, który należy zastosować, podaje gramaturę w funtach i krok po kroku prowadzi użytkownika poprzez proces przygotowania danej potrawy. Widać tu też echo kuchni staropolskiej - w czasach, gdy kuchnia francuska początkuje dominować na stołach miejskich, niewiele jest już miejsca dla szafranu. Szyttler nie boi się tej drogiej przyprawy, aczkolwiek w ramach progresywności gotuje mięso w białym winie, czego kuchnia staropolska nie zna. "Kucharz prawidłowo usposobiony" jest swojego typu manifestem otwarcia się kulinariów na zwykłego człowieka, nie tylko profesjonalistę. Szyttler już w swych projektach zup pokazuje, jakie ma inspiracje. W rozdziale o zupach odnajdziemy bowiem takie potrawy jak "Zupa wiosenna Ruska" czy "Zupa ucha ruska".

Gdyby przyjrzeć się przepisom Szyttlera w jego "Kucharzu", okaże się, iż większość potraw mięsnych (czyli z mięsa czerwonego lub dziczyzny) to sposoby na wołowinę. Swego typu znakiem czasu jest występowanie wieprzowiny, np. W postaci kotletów. To efekt masowego chowu świń, jako tańszego odpowiednika wołowiny. Drugim powodem popularności wieprzowiny jest osłabienie tradycji postnych - jako mięso niekoszerne w okresie staropolskim nie była mile widziana na stole. Szyttler nie boi się już korzystać z potencjału, jaki ma świńskie mięso.

Osobny tom "Kucharza" poświęca Szyttler deserom. Jest to także miejsce - wreszcie - na rozdział o spiżarni. Tej autor poświęca bardzo niedużo miejsca. Przepisy, które dotyczą kompotów i marmolad, zajmują raptem dwa niewiele znaczące rozdziały. Otoczone zaś są dużą liczbą sposobów na lody, ciasta czy inne desery. Tłumaczyć można to obecnością innej książki Szyttlera, czyli "Spiżarni dostatecznie i przezornie urządzonej[...]".
Tytuł Kucharz dobrze usposobiony Autor Jan Szyttler Wydawnictwo Graf-ika EAN 9788365602251 ISBN 9788365602251 Kategoria Poradniki\Kuchnia liczba stron 288 Format 13.5x23.1x2.6 cm Rok wydania 2017 Oprawa Twarda Wydanie 1 Waga 0.524 kg
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x