Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie.
Cytują wspomnienia i listy opisujące znane uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o dużych smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem modelującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie.
Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju. Maja i Jan Łozińscy od wielu lat zajmują się historią polskiej obyczajowości w XIX wieku i okresie międzywojennym.
Materiały do urzekających opowieści znajdują w pamiętnikach, wspomnieniach, relacjach i w ówczesnej prasie i literaturze ładnej. W swoich książkach autorzy snują fascynującą opowieść zilustrowaną licznymi archiwalnymi fotografiami.
Ostatnie swoje prace poświecili tematom związanym głównie z obyczajowością Drugiej Rzeczypospolitej, opublikowali pomiędzy innymi W ziemiańskim dworze, W przedwojennej Polsce, Smaki dwudziestolecia.
dzisiaj postanowili powrócić do tematyki, która zajmowała ich przed blisko dwudziestu laty i na nowo przyjrzeć się dziejom polskiej kuchni i stołu od przeciętniewiecza po wiek XX.
Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »