Książka Kuchnia grecka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein nawiązuje do podstawowych tradycji, z których wywodzi się każda kuchnia śródziemnomorska. Ogólnie kuchnia grecka postrzegana jest jako...
Opis: Miętówka, pieprzówka, cytrynówka... Któż z nas nie widział w babcinym kredensie stylowych karafek ze smacznymi, ziołowymi nalewkami o intensywnych kolorach? Któż z nas nie próbował na...
Cukrzyca - choroba cywilizacyjna - dotyka coraz więcej osób, jednocześnie młodych, jak i starszych. To wartość, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe błędy...
Sałatki warzywne, to popularna, ale nie zawsze użytkowana poprzez osoby odchudzające się tak zwana dieta redukcyjna. Dostarcza ona organizmowi poniżej 1000 kalorii dziennie. Dzięki czemu pozwala...
Czym różni się ryż genmai od ryżu hakuami? Do czego podaje się wasabi? Co powoduje, że sushi potrafi zachwycić nawet najwybredniejszych smakoszy? Potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni przebojem podbily...
stworzony jako zwyczajny pulpet mięsny, hamburger przekształcił się z czasem w jedyne i specyficzne danie. Istnieje sporo wariacji na temat hamburgera: mięsny, rybny lub wegetariański. W książce są...
aktualnie powszechnie przyjmuje się, że dieta oparta na zbożach, owocach i warzywach strączkowych to przepustka do zdrowia i witalności. Zważywszy na ograniczony wpływ tego rodzaju diety na...
Reprint broszurki z 1929 roku z nieskomplikowanymi i smacznymi sposobami na przygotowywanie dań z drobiu. Autorka zebrała 60 przepisów na zupy, pieczenie, pasztety, zimne dania i podroby z kurcząt...
Barbara Jakomowicz Klein w książce DIETA DLA MÓZGU stara się odpowiedzieć na pytania: czy istnieje ścisły związek pomiędzy tym co jemy, a wydolnością i możliwością zahamowania procesów starzenia...
Przed Państwem kolejna książka z linii Kuchnie świata. Dzieło stanowczo oczekiwane i znakomicie wydane dla smakoszy WSPÓŁCZESNA KUCHNIA AZJATYCKA. Obejmuje ona tradycyjne i te bardziej wyszukane...
Reprint broszurki z 1931 roku. Ponad 70 przepisów, jak przyrządzać smaczne dania z cielęciny. I tak znajdą się tu sposoby na różnorakie potrawki i gulasze, marynowaną pieczoną cielęcinę, sznycle,...
Reprint broszurki z 1928 roku z 80 przepisami na przygotowywanie smacznych prostych sałat i sałatek. W poradniku wyszukamy przepisy na sałaty zielone i sosy do sałat, sałatki kartoflane i...
Jak słodko być zakochanym! Wszystkim, których ugodziła strzała amora, dedykujemy naszą uroczą książeczkę. Wynajdziecie w niej przepisy na wysublimowane desery i kuszące ciasta. Zróbcie we dwoje...
Każdy chce wyglądać szczupło, modnie i ciekawie - słowem atrakcyjnie. I to bez względu na wiek. Jak to zrobić? To proste, starczy pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Kobiety zastanawiają się...
Cudze chwalicie, swojego nie jecie!Podzieliliśmy niniejszą książkę na dwa działy, w których przedstawiamy różnorodne sposoby zastosowania w kuchni owoców z polskich sadów i ogrodów i warzyw z...