Dieta SIRT stała się popularna na całym świecie po tym, jak brytyjska piosenkarka Adele schudła ponad 40 kilogramów, jedząc posiłki oparte na założeniach tej diety. Jej piękna przemiana...
jednakże nie brakuje dowodów na to, iż regularne i zbilansowane posiłki mają widoczny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i koncentrację, wielu z nas wciąż z trudnością przychodzi wypracowanie w...
Nietolerancja cukru mlecznego jest uwarunkowana genetycznie, jednak w niektórych przypadkach może być wynikiem schorzeń jelita i nieprawidłowego odżywiania się. Charakterystyczne dla niej są...
Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, bez wątpienia zasługuje na uwagę i zachwyt jako kuchnia dostatnia, smaczna, czasami nawet wyrafinowana,...
Domowe nalewki niebanalnie smakują, poprawnie wpływają na zdrowie, są dumą domowej piwniczki i uatrakcyjnieniem spotkań z rodziną i przyjaciółmi. To także sposób na utrwalenie aromatów i smaków...
Bycie diabetykiem nie oznacza, że musisz w pełni zrezygnować z deserów. Odrobina słodkiej przyjemności nie zaszkodzi pod warunkiem, że wiesz, jak przygotować deser o niskim indeksie glikemicznym,...
Ramen krok po kroku to blisko 100 przepisów na jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej od bazowych, najprostszych, po bardziej złożone i finezyjne. Ta książka kucharska po brzegi...
Robert Makłowicz, urodzony w 1963 roku w Krakowie, dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej oraz historycznej, od niedawna także zawołany youtuber....
Dżemy i marmolady już dawno przestały być jedynie smarowidłem wspaniałym na kanapki. Stały się doskonałym dodatkiem do serów, mięs i deserów.nawet te klasyczne coraz częściej kuszą nas słodkimi...
często czytelnicy i fani Roberta Makłowicza zadawali mu pytanie (i pewnie nadal będą je zadawać) gdzie nauczył się gotować, czy chodził do jakieś szkoły kucharskiej. A może Robert Makłowicz jest...
Jeśli jesteście ciekawi, czy fikcyjna potrawa ze sztuki teatralnej może pojawić się na stole, co to jest,,awokadowa ręka", którego składnika Václav Havel mógł litrami dodawać do każdego dania,...