Dżemy czy korniszony ze sklepu nie dorównują smakiem tym przygotowywanym przez nasze babcie. Proponujemy naszym Czytelnikom poradnik zawierający prawie 100 przepisów na pikle, sałatki, marynaty,...
Boreliozę nazywa się coraz częściej cichą epidemią XXI wieku, a jej sprawcę, kleszcza, najgroźniejszym zwierzęciem w Europie. Przenosi on bowiem jedną z najbardziej podstępnych i uciążliwych...
Zioła to naturalne leki, które mogą widocznie poprawić nasze samopoczucie, a także wspomóc leczenie rozmaitych dolegliwości. Rosnące w naszym otoczeniu naturalne lekarstwa działają powoli, lecz...
Na truskawki czekamy każdej wiosny z niezmiennym utęsknieniem. Nic w tym dziwnego, gdyż te nasze, krajowe są przepyszne, bo nadal uprawia się je klasycznie, w gruncie. Do tego truskawki mają dużo...
Pomidora znamy dzięki Kolumbowi. Trudno uwierzyć, iż początkowo był uważany za roślinę trującą, hodowano go wyłącznie dla ozdoby. Dziś jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw. Znakomity do...
ukazujemy przepisy na bazie polskich owoców.Wypróbuj pieczone udka kurczaka z jabłkami oraz sałatkę ze szpinaku, gruszki i sera pleśniowego, a na deser - koktajl śliwkowy na maślance. Przekonasz...
Wracamy do korzeni i odkrywamy na nowo zapomniane przepisy. Dzięki modzie na eko coraz częściej przekonujemy się o wartości klasycznych smaków. Kuchnia regionalna oparta jest na prostych...
Francja to nie tylko zamki nad Loarą, cuda Paryża, brzegi Bretanii, wzgórza Prowansji, lecz także związane z regionami przysmaki. Oto przewodnik po „słodkiej Francji" – odnajdziecie w nim nie...