Porównaj zanim kupisz

Wirtualne Laboratorium Empiriusz to:

· przenośne, samodzielne urządzenie z zastosowanym komputerem

· fachowe gogle VR

· Kontrolery zezwalające odzwierciedlić w świecie VR ruchy dłoni

· Aplikacja VR z doświadczeniami w technologii VR

· ekran dotykowy do obsługi urządzenia

· Karty laboratoryjne do każdego doświadczenia i karty pracy na zajęcia z matematyki

· Scenariusze z pomysłami na niezapomniane lekcje z wykorzystaniem VR

Uczeń, korzystając z gogli oraz kontrolerów przeprowadza zgodnie z instrukcją wybrane doświadczenie chemiczne: porusza się po realistycznie wyglądającej pracowni, sięga po probówki i odczynniki, obserwuje reakcje, wyciąga z nich wnioski i skutecznie uczy się poprzez wirtualne doświadczenie. Pozostali uczniowie obserwują jego przebieg na ekranie lub tablicy interaktywnej.

Urządzenie jest instynktowne i nietrudne w obsłudze, a wysoka jakość grafiki pozwala poczuć się jak w prawdziwym laboratorium.

ZAKRES TEMATYCZNY

56 doświadczeń z zakresu szkoły ponadpodstawowej

Chemia ogólna i nieorganiczna

Systematyka związków nieorganicznych

  1. Potwierdzenie prawa zachowania masy
  2. Badanie charakteru chemicznego wybranych wodorków ZR
  3. Otrzymywanie wodorotlenku sodu w reakcji sodu z wodą
  4. Otrzymywanie wodorotlenku wapnia w reakcji tlenku wapnia z wodą
  5. Działanie kwasu i zasady na wodorotlenku glinu ZR
  6. Otrzymywanie kwasu chlorowodorowego poprzez rozpuszczenie chlorowodoru w wodzie
  7. Otrzymywanie kwasu siarkowodorowego przez rozpuszczenie siarkowodoru w wodzie
  8. Otrzymywanie kwasu siarkowego(IV)
  9. Otrzymywanie kwasu fosforowego(V)

Elektrochemia. Roztwory. Reakcje w roztworach wodnych

  1. Reakcja miedzi z azotanem(V) srebra(I) ZR
  2. Porównanie aktywności chemicznej metali
  3. Badanie działania ogniwa Daniella
  4. Elektroliza kwasu chlorowodorowego ZR
  5. Elektroliza wodnego roztworu chlorku sodu ZR
  6. Elektroliza wodnego roztworu siarczanu(VI) miedzi(III) ZR
  7. Sporządzanie ciekłej mieszaniny jednorodnej oraz rozdzielanie jej na składniki
  8. Ekstrakcja jodu z wodnego roztworu jodu w jodku potasu
  9. Reakcja cynku z kwasem siarkowym(VI)
  10. Badanie zjawiska przewodzenia prądu elektrycznego przez roztwory wodne substancji
  11. Otrzymywanie wodorotlenku miedzi(II) i wodorotlenku glinu z trafnych chlorków i wodorotlenku sodu ZR

Charakterystyka pierwiastków i związków chemicznych

  1. Badanie atrybuty amoniaku
  2. Badanie cechy kwasu azotowego(V)
  3. Otrzymywanie tlenu z manganianu(VII) potasu
  4. Spalanie węgla, siarki i magnezu w tlenie.
  5. Porównanie aktywności chemicznej fluorowców
  6. Reakcja chloru z sodem
  7. Otrzymywanie wodorotlenku chromu(III) ZR
  8. Reakcja wodorotlenku chromu(III) z kwasem i zasadą ZR
  9. Reakcja dichromianu(VI) potasu z azotanem(III) potasu w środowisku kwasu siatkowego(VI) ZR
  10. Utlenianie jonów chromu(III) nadtlenkiem wodoru w środowisku wodorotlenku sodu ZR
  11. Reakcja manganianu(VII) potasu z siarczanem(IV) sodu w środowisku kwasowym, obojętnym i zasadowym ZR

Chemia organiczna

Węglowodory. Alkohole. Fenole. Aldehydy i ketony

  1. Badanie właściwości etynu
  2. Badanie parametry benzenu
  3. Badanie właściwości naftalenu ZR
  4. Badanie zachowania się alkoholi pierwszo-, drugo-, trzeciorzędowych wobec utleniaczy
  5. Badanie zachowania się alkoholi wobec wodorotlenku miedzi(II)
  6. Reakcja fenolu z wodorotlenkiem sodu
  7. Reakcja fenolu z chlorkiem żelaza(III) ZR
  8. Otrzymywanie acetaldehydu (etanalu)
  9. Reakcja formaldehydu (metanalu) z amoniakalnym roztworem tlenku srebra(I)
  10. Reakcja formaldehydu (metanalu) z wodorotlenkiem miedzi(II)
  11. Porównanie atrybuty redukujących propan-2-onu i propanalu

Kwasy karboksylowe. Estry. Aminy i amidy

  1. Reakcja kwasu octowego z magnezem
  2. Reakcja kwasu octowego z tlenkiem miedzi(II)
  3. Reakcja kwasu mrówkowego z wodnym roztworem manganianu(VII) potasu i kwasem siarkowym(VI) ZR
  4. Badanie atrybuty wyższych kwasów karboksylowych
  5. Reakcja analiny z wodą bromową ZR
  6. Reakcja mocznika z wodą w środowisku kwasu siarkowego(VI) ZR

Aminokwasy. Białka. Sacharydy

  1. Badanie parametry glicyny
  2. Reakcja ksantoproteinowa
  3. Badanie parametry białek
  4. Reakcja biuretowa
  5. Porównanie cechy glukozy i fruktozy
  6. Działanie wody bromowej w obecności wodorowęglanu sodu na glukozę i fruktozę
  7. Badanie cechy skrobi
  8. Hydroliza kwasowa skrobi

*ZR – zakres zwiększony

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x