Porównaj zanim kupisz

nieraz chwalimy kuchnię obcych krajów, nie znając własnych kulinarnych tradycji. A te są niesamowicie bogate! Każdy region polski charakteryzuje się odmienną kuchnią, która obfituje w wyjątkowe smaki, zapachy i produkty.

Mamy wyśmienite bazary, na których spotykają się Szef Kuchni lubianej restauracji i starsze pokolenia mieszkańców miasta, a nasze pieczywo zachwyciło nawet Micka Jaggera. Polska kuchnia to kawał kultury, czy z całą pewnością poprawnie ją znasz$673 Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że Polska zajmuje pierwsze miejsce w Unii Europejskiej w produkowaniu jabłek, borówek amerykańskich, wiśni, marchewki i drobiu, a drugie w wytwarzaniu truskawek i ziemniaków.

Mamy najtańszy w Europie chleb, mleko, ser żółty, cukier i filety z kurczaka. Ale nie tylko. Wiemy, iż Włosi słyną z parmezanu, Portugalczycy z porto i sardynek, a Grecy z fety, ale czy znamy polskie regionalne specjały, którymi możemy się chwalić na świecie$674 Nasi tradycyjni i lokalni producenci żywności także formujeją nieprzeciętne produkty, które śmiało mogą konkurować z tymi popularnymi zagranicznymi: oscypek, kiełbasa myśliwska, bryndza podhalańska, perekaczewnik, ser koryciński, obwarzanek krakowski, czy rogal świętomarciński - to tylko kilka pozycji z listy, którą odszukamy w książce.

Książka autorstwa Gosi Molskiej to nowoczesne i ciekawe kompendium polskiej kuchni. To konkretna dawka danych na temat 10 regionów kulinarnych, wzbogacona przepisami na regionalne smakołyki. Przeniesie nas w czasy dawnej Warmii i Mazur, gdzie przed ciężką pracą w gospodarstwach i na polach na śniadanie jedzono zwykle michę grochu z kapustą okraszonego cebulą i słoniną, albo gotowaną na mleku kaszę jaglaną z suszonymi śliwkami.

Czasem przygotowywano pierożki dzybdzalki, nieraz z dodatkiem wołowego łoju albo farszynki, czyli smażone na smalcu pierogi z ziemniaczanego ciasta. Możemy wzbogacić kulturoznawcze doświadczenie, przygotowując je według przepisu.

Dzięki książce Polak NieNażarty odkryjemy, iż Kujawy to nie tylko pierniki, sól i olej rzepakowy, i poznamy sposób na białą kiełbasę piernikową. Wyobrazimy sobie dawne czasy na Śląsku, kiedy każdy niedzielny obiad był jak nieznaczne święto, podczas którego domy pachniały mięsiwem: schabem sztygarskim, pieczonym królikiem albo kaczką, a jesienią gęsią.

Poznamy przepis na wielkopolskie szagówki z aromatycznym masłem, kacze udka po poznańsku i małopolską zupę kminkową i zakochamy się w tradycji polskiej kuchni. Polak NieNażarty Gosi Molskiej to także sporo niebanalnych informacji, a niektóre mogą wprawić w zdumienie: czy wiesz, iż w ciągu swojego życia Polak zjada 2 krowy, 28 świń, 760 kurczaków, 7800 kg ziemniaków i 12 480 (!) jajek$675 Sięgając po książkę dowiemy się więcej: jakie dania w głównej mierze zamawiają Polacy w restauracjach, ile statystyczny Polak wydaje miesięcznie na jedzenie, jak postaje cukier, miód, dowiemy się jak narodził się polski streetfood i poznamy znakomite polskie bazary...

W książce znalazły się na dodatek kulinarne anegdoty, felietony o niezwykłych ludziach wytwarzających smakowite polskie specjały, rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi gwiazdami. W Polaku NieNażartym nie brakuje rozrywki, która będzie pretekstem do zabawy dla całej rodziny, jak kulinarny quiz i gra planszowa.

Do tego mnóstwo poręcznych dodatków: Kalendarz sezonowości warzyw, atlas ryb słodkowodnych i morskich, rozbiór mięsa, poradnik jak zrobić nieprzeciętny stek i metody sprawdzania gotowości steków czy spis popularnych grzybów jadalnych.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x