Głóg to krzew osiągający wysokość 2 metrów, który w maju i czerwcu zniewala wyglądem, a także zapachem swoich białych, czerwonych i bladoróżowych kwiatów. Głóg w medycynie ludowej oraz każdego...
Mięta pieprzowa zachwyca swoim swieżym smakiem i aromatem. Ma wyjątkowo obfite zastosowanie spożywcze. Miętę stosuje się jako przyprawę do sałatek, serów, potraw mięsnych czy zup. Polecamy...
Dziurawiec zwyczajny to roślina szeroko rozpowszechniona na świecie. Występuje naturalnie na terenach północnoafrykańskich, zachodnioazjatyckich, południowoamerykańskich i europejskich. W Polsce...
Rumianek kwitnie od maja do jesieni, niekiedy choćby dwa razy w roku. To roślina światłolubna i wymagająca. Nieprzeciętny zamiennik herbaty. Ma specyficzny, przyjemny smak. Rumianek pospolity...
Skrzyp, nazywany też jodełką, końskim ogonem i krzemiówką, swoją podstawową nazwę zawdzięcza skrzypiącemu dźwiękowi, jaki towarzyszy zgniataniu jego świeżych gałązek. Wynika to z wysokiej...
Bodziszek to bardzo rozpowszechniona roślina. Występuje w Azji, Afryce Północnej i Europie, w tym w Polsce. Ma nie tylko obszerny zasięg występowania, lecz także liczne odmiany. Przyjmuje się, iż...
Pochodzenie nagietka lekarskiego nie jest do końca znane. Przyjmuje się, iż pierwotnie występował na obszarze śródziemnomorskim lub w Iranie. Obecnie jest ochoczo uprawiany w wielu krajach, także w...
Krwawnik to jedna z popularniejszych w ziołolecznictwie roślin. Na całym obszarze Polski występuje pospolicie, natomiast można spotkać ją także na innych kontynentach: Ameryce Północnej i Azji....
Macierzanka to niepokaźna roślina, która rozpowszechniona jest w wielu zakątkach świata, w tym Azji, Ameryce Północnej, a także na zdecydowanej większości powierzchni kontynentu europejskiego....
Wiesiołek to jedna z najmocniej wyjątkowych roślin. Ma on szerokie spektrum zastosowania, przez co sprawdzi się we wszelkich domach. Wiesiołek pochodzi z terenów Ameryki Północnej, jednak aktualnie...
Mniszek lekarski to jedno z najbardziej rozpoznawalnych ziół w Polsce, na terenie naszego kraju uznawany za roślinę pospolitą. Występuje też niemal w całej Europie, Północnej Afryce oraz części...
Szałwia typowy, przyjemny, lekko kamforowy zapach. Jej nazwa łacińska oznacza w dosłownym tłumaczeniu "w korzystnym zdrowiu". Szałwia znana i użytkowana była od starożytności. Pierwotnie...
Ostropest plamiasty, niejednokrotnie mylony ze względu na łudząco podobny wygląd z ostem, to roślina pierwotnie występująca na terenach śródziemnomorskich. Z czasem, rozprzestrzeniła się na...
Tatarak rośnie nad brzegami jezior i stawów oraz wolno płynących rzek. Występuje w całej Europie, ale także w Azji i Ameryce Północnej. Sprawdza się zwłaszcza przy dolegliwościach układu...
Kwiaty lipy zbierane są w czerwcu i lipcu. Do zbiorów wybierane są wyłącznie organiczne obszary, położone z dala od dróg i zanieczyszczeń przemysłowych. Kwiaty są skrupulatnie suszone i pakowane,...
Uczep jest szeroko rozpowszechniony i występuje wszędzie tam, gdzie pozwala mu na to klimat. Ziele nie przetrwa bowiem w wyjątkowo niskich temperaturach. Uczep można pić w formie herbatki ziołowej...
Ziele pokrzywy zbieramy od czerwca do września. Występuje w strefie umiarkowanej Azji, w obu Amerykach (poza strefami tropikalnymi), Afryce Północnej oraz w Europie. W Polsce jest natomiast rośliną...