Mięta pieprzowa zachwyca swoim swieżym smakiem i aromatem. Ma nad wyraz obfite użycie spożywcze. Miętę stosuje się jako przyprawę do sałatek, serów, potraw mięsnych czy zup. Polecamy przygotowanie...
Dziurawiec zwyczajny to roślina szeroko rozpowszechniona na świecie. Występuje naturalnie na terenach północnoafrykańskich, zachodnioazjatyckich, południowoamerykańskich i europejskich. W Polsce...
Rumianek kwitnie od maja do jesieni, niekiedy nawet dwa razy w roku. To roślina światłolubna i wymagająca. Rewelacyjny zamiennik herbaty. Ma typowy, miły smak. Rumianek pospolity wspomaga i łagodzi...
Skrzyp, nazywany na dodatek jodełką, końskim ogonem i krzemiówką, swoją podstawową nazwę zawdzięcza skrzypiącemu dźwiękowi, jaki towarzyszy zgniataniu jego świeżych gałązek. Wynika to z wysokiej...
Bodziszek to nad wyraz rozpowszechniona roślina. Występuje w Azji, Afryce Północnej i Europie, w tym w Polsce. Ma nie tylko znaczny zasięg występowania, ale także liczne odmiany. Przyjmuje się, że...
Pochodzenie nagietka lekarskiego nie jest do końca znane. Przyjmuje się, że pierwotnie występował na obszarze śródziemnomorskim lub w Iranie. Obecnie jest chętnie uprawiany w wielu krajach, także w...
Mniszek lekarski to jedno z najszczególniej rozpoznawalnych ziół w Polsce, na terenie naszego kraju uznawany za roślinę pospolitą. Występuje także niemal w całej Europie, Północnej Afryce, a także...
Krwawnik to jedna z popularniejszych w ziołolecznictwie roślin. Na całym obszarze Polski występuje pospolicie, natomiast można spotkać ją także na innych kontynentach: Ameryce Północnej i Azji....
Macierzanka to minimalna roślina, która rozpowszechniona jest w wielu zakątkach świata, w tym Azji, Ameryce Północnej oraz na zdecydowanej większości powierzchni kontynentu europejskiego. Występuje...
Wiesiołek to jedna z najszczególniej unikatowych roślin. Ma on znaczne spektrum wykorzystania, poprzez co sprawdzi się we wszelkich domach. Wiesiołek pochodzi z terenów Ameryki Północnej, jednak...
Mniszek lekarski to jedno z najbardziej rozpoznawalnych ziół w Polsce, na terenie naszego kraju uznawany za roślinę pospolitą. Występuje na dodatek niemal w całej Europie, Północnej Afryce, a także...
Szałwia specyficzny, miły, lekko kamforowy zapach. Jej nazwa łacińska oznacza w dosłownym tłumaczeniu "w dobrym zdrowiu". Szałwia znana i używana była od starożytności. Pierwotnie...
Ostropest plamiasty, często mylony ze względu na łudząco podobny wygląd z ostem, to roślina pierwotnie występująca na terenach śródziemnomorskich. Z czasem, rozprzestrzeniła się na pozostałe kraje...
Tatarak rośnie nad brzegami jezior i stawów, a także wolno płynących rzek. Występuje w całej Europie, lecz także w Azji i Ameryce Północnej. Sprawdza się zwłaszcza przy dolegliwościach układu...
Kwiaty lipy zbierane są w czerwcu i lipcu. Do zbiorów wybierane są wyłącznie ekologiczne obszary, położone z dala od dróg i zanieczyszczeń przemysłowych. Kwiaty są starannie suszone i pakowane,...
Uczep jest szeroko rozpowszechniony i występuje wszędzie tam, gdzie pozwala mu na to klimat. Ziele nie przetrwa bowiem w wyjątkowo niskich temperaturach. Uczep można pić w formie herbatki ziołowej...
Ziele pokrzywy zbieramy od czerwca do września. Występuje w strefie umiarkowanej Azji, w obu Amerykach (poza strefami tropikalnymi), Afryce Północnej, a także w Europie. W Polsce jest natomiast...
Jemioła to zielony kulisty, pasożytniczy krzew, który rośnie na konarach i pniach drzew. Tradycyjnie kojarzy się z wieszaną pod sufitem ozdobą świąteczną, pod którą trzeba się pocałować, natomiast...