Jemioła to zielony kulisty, pasożytniczy krzew, który rośnie na konarach i pniach drzew. Konwencjonalnie kojarzy się z wieszaną pod sufitem ozdobą świąteczną, pod którą trzeba się pocałować,...
Paulinia cupana zwana jest także ciernioplątem, guaraną lub osmętą. Występuje w całym dorzeczu Amazonki. Nazywa guarana pochodzi od napoju sporządzanego z jej nasion przez plamie Guarani. Jest to...
Herbatkę profesjonalną mogą popijać dorośli i dzieci przez długi czas, a nawet całe życie. W jej skład wchodzą pomiędzy innymi specjalnie dostosowane pąki kwiatu dziewanny. Standardowy aromat...
Kocanka występuje na terenie większości krajów Europy i na Syberii. W Polsce możemy spotkać ją na wydmach, nieużytkach, czasami także w lasach. Lubi glebę piaszczystą i suchą. Kwitnie od lipca do...
Herbatka EcoBlik Hetmańska to niezwykła kombinacja. Swój świetny aromat zawdzięcza ona połączeniu lebiodki i majeranku. Występowanie zaś babki lancetowatej, a także ślazu – równocześnie liści, jak...
Przytulia to roślina o bardzo interesującej historii. Choć już od dawna zielarze stosowali ją na przeróżne dolegliwości. Przytulia występuje praktycznie na całej powierzchni Europy oraz w...
Herbatka EcoBlik Dworska to niezwykłe połączenie bogactwa przywrotnika, krwawnika, jasnoty białej z babką szerokolistną, a także słonecznym nagietkiem. Taka delikatna, ożywiająca herbatka na pewno...
Herbatka EcoBlik Magnacka to kojąca w smaku mieszanka pięciu ziół. Bogaty aromat wyrazistego dziurawca, orzeźwiającej melisy i delikatnego rumianku nie tylko wprowadza w nadzwyczajny nastrój, lecz...
Herbatka EcoBlik Ambrozja to pachnąca letnim słońcem herbatka, perfekcyjny sposób na dokuczliwe zimno. Przyjemnie rozgrzewająca, subtelnie łączy w sobie delikatność macierzanki i rumianku oraz...
Herbatka EcoBlik Królewska to intensywna równocześnie w smaku, jak i aromacie kompozycja specjalnie dostosowanych ziół. Zawarte w niej kwiaty nagietka i krwawnika na dodatek wprowadzają nieco...
Herbatka Ziemiańska cechuje się nad wyraz subtelnym smakiem. Jest to kompilacja młodych listków poziomki, jeżyny i czarnej porzeczki oraz mnogość aromatu kwiatu głogu oraz czerwonych owoców...
Wierzbownica drobnokwiatowa to zioło z rodzaju Epilobium. Jej cechy lecznicze są należycie znane w Europie i Azji, gdzie najczęściej występuje. Podobnie jak inne rośliny z grupy Epilobium,...
Kurdybanek bluszczyk to zioło szeroko znane w Europie. Występuje na większości jej terenów, a w Polsce klasyfikuje się go jako roślinę pospolitą, rosnącą przeważnie w lasach i na przydrożach....
Pai Mu Tan to jedna z najbardziej tradycyjnych i najkorzystniejszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin. Pai Mu Tan stanowi mieszankę młodych listków i pączków...
Kozłek lekarski rośnie w Europie, Azji, Ameryce Północnej. W Polsce jest szczególnie modny, występuje pospolicie, lecz może być także uprawiany. Z zasady możemy go spotkać na terenach wilgotnych, w...
Przetacznik leśny, zwany przetacznikiem lekarskim, jest zielem pomocnym w leczeniu wielu dolegliwości, za co jest doceniany od wielu lat. Użytkowany był w formie okładów, które obniża trądzik i...
Babka szerokolistna występuje na terenach europejskich i w Azji Północnej i Środkowej. Zbieramy ją od maja do września. Zioło nazywane jest jeszcze babką pospolitą, zwyczajną, szeroką, wielką oraz...
Czystek organiczny jest nadzwyczajny do popijania zamiast zwykłej herbaty. Posiada naturalnie występujące przeciwutleniacze. Pomaga bronić komórki i tkanki przed utlenianiem. 100 g.
Przywrotnik to roślina występująca na terenie Europy, najczęściej w zaroślach, na mokrych łąkach czy podmokłych obrzeżach lasów. Kwitnie od maja do czerwca, a w celach leczniczych wykorzystuje się...
Bez czarny to szeroko rozprzestrzeniona w Europie, a także w Polsce roślina. Jest popularną rośliną wykorzystywaną w celach leczniczych od wieków. W medycynie ludowej bez czarny używany był do...
Głóg to krzew osiągający wysokość 2 metrów, który w maju i czerwcu zachwyca wyglądem i zapachem swych białych, czerwonych i bladoróżowych kwiatów. Głóg w medycynie ludowej i każdego miłośnika...
Mięta pieprzowa olśniewa swym swieżym smakiem i aromatem. Ma nad wyraz spore wykorzystanie spożywcze. Miętę stosuje się jako przyprawę do sałatek, serów, potraw mięsnych czy zup. Polecamy...
Dziurawiec zwyczajny to roślina szeroko rozpowszechniona na świecie. Występuje naturalnie na terenach północnoafrykańskich, zachodnioazjatyckich, południowoamerykańskich, a także europejskich. W...
Rumianek kwitnie od maja do jesieni, niekiedy choćby dwa razy w roku. To roślina światłolubna i wymagająca. Wyśmienity zamiennik herbaty. Ma charakterystyczny, błogi smak. Rumianek pospolity...