Mięta pieprzowa oszałamia swoim swieżym smakiem i aromatem. Ma wyjątkowo duże użycie spożywcze. Miętę stosuje się jako przyprawę do sałatek, serów, potraw mięsnych czy zup. Polecamy przygotowanie...
Dziurawiec zwyczajny to roślina szeroko rozpowszechniona na świecie. Występuje naturalnie na terenach północnoafrykańskich, zachodnioazjatyckich, południowoamerykańskich, a także europejskich. W...
Rumianek kwitnie od maja do jesieni, niekiedy nawet dwa razy w roku. To roślina światłolubna i wymagająca. Wspaniały zamiennik herbaty. Ma specyficzny, miły smak. Rumianek pospolity wspomaga i...
Skrzyp, nazywany ponadto jodełką, końskim ogonem oraz krzemiówką, swoją podstawową nazwę zawdzięcza skrzypiącemu dźwiękowi, jaki towarzyszy zgniataniu jego świeżych gałązek. Wynika to z wysokiej...
Bodziszek to niezwykle rozpowszechniona roślina. Występuje w Azji, Afryce Północnej i Europie, w tym w Polsce. Ma nie tylko wielki zasięg występowania, ale także liczne odmiany. Przyjmuje się, iż...
Pochodzenie nagietka lekarskiego nie jest do końca znane. Przyjmuje się, że pierwotnie występował na obszarze śródziemnomorskim albo w Iranie. Aktualnie jest chętnie uprawiany w wielu krajach,...
Krwawnik to jedna z popularniejszych w ziołolecznictwie roślin. Na całym obszarze Polski występuje pospolicie, natomiast można spotkać ją także na innych kontynentach: Ameryce Północnej, a także...
Macierzanka to znikoma roślina, która rozpowszechniona jest w wielu zakątkach świata, w tym Azji, Ameryce Północnej, a także na zdecydowanej większości powierzchni kontynentu europejskiego....
Wiesiołek to jedna z najbardziej nieszablonowych roślin. Ma on wielkie spektrum użycia, przez co spełni oczekiwania we wszelkich domach. Wiesiołek pochodzi z terenów Ameryki Północnej, jednak...
Mniszek lekarski to jedno z najistotniej rozpoznawalnych ziół w Polsce, na terenie naszego kraju uznawany za roślinę pospolitą. Występuje również niemal w całej Europie, Północnej Afryce oraz...
Szałwia charakterystyczny, miły, lekko kamforowy zapach. Jej nazwa łacińska oznacza w dosłownym tłumaczeniu "w prawidłowym zdrowiu". Szałwia znana i używana była od starożytności....
Ostropest plamiasty, często mylony ze względu na łudząco podobny wygląd z ostem, to roślina pierwotnie występująca na terenach śródziemnomorskich. Z czasem, rozprzestrzeniła się na pozostałe kraje...
Tatarak rośnie nad brzegami jezior i stawów, a także wolno płynących rzek. Występuje w całej Europie, lecz także w Azji i Ameryce Północnej. Sprawdza się zwłaszcza przy dolegliwościach układu...
Kwiaty lipy zbierane są w czerwcu i lipcu. Do zbiorów wybierane są wyłącznie organiczne obszary, położone z dala od dróg i skażeń przemysłowych. Kwiaty są precyzyjnie suszone i pakowane, by...
Uczep jest szeroko rozpowszechniony i występuje wszędzie tam, gdzie pozwala mu na to klimat. Ziele nie przetrwa bowiem w niezwykle niskich temperaturach. Uczep można pić w formie herbatki ziołowej...
Ziele pokrzywy zbieramy od czerwca do września. Występuje w strefie umiarkowanej Azji, w obu Amerykach (poza strefami tropikalnymi), Afryce Północnej i w Europie. W Polsce jest natomiast rośliną...