Książka autorstwa Longiny Borkowicz to kompendium kulinarne do przedmiotów: pracownia gastronomiczna, a także pracownia technologii gastronomicznej w ramach kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
Jest opracowana do nowej podstawy programowej, zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ z dnia 16 maja 2019 r. W sprawie podstaw programowych kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego i dodatkowych umiejętności zawodowych w zakresie wybranych zawodów szkolnictwa branżowego.
Repetytorium przeznaczone jest dla uczniów branżowej szkoły pierwszego stopnia w zawodzie kucharz, uczniów technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, a także słuchaczy kwalifikacyjnych kursów zawodowych w kwalifikacji HGT.02.
oraz wszelkich, którzy chcą poznawać sztukę kulinarną. Celem repetytorium jest teoretyczne powtórzenie kluczowych zagadnień w obszarze tematycznym oraz wykonanie zadań funkcjonalnych związanych z teorią.
Większość zadań funkcjonalnych to ćwiczenia gastronomiczne stopniowo odkrywające techniki i sztukę kulinarną. Przepisy kulinarne zaprezentowane są przezroczyście i czytelnie. Uwzględniają zapotrzebowanie ilościowe ascetycznców, nieskomplikowany dostęp ascetycznców, narzędzia konieczne do wykonania zadania, polską tradycję, nowe trendy kulinarne i innowacyjny wpływ na żywienie człowieka.
Każdy dział materiału edukacyjnego mieści ciekawostki i wskazówki, które mogą być {pomocn|przydatn)e w kształceniu gastronomicznym. Pracownia gastronomiczna zostanie wydana w trzech częściach.
Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »