Porównaj zanim kupisz

Siostra maria. kuchenne inspiracje. potrawy z ziemniaków marki Martel

chwilowy brak towaru

  • Producent: Martel
  • Kategoria: Hobby i poradniki
  • ISBN: 9788365807540
  • Oprawa: miękka
  • Autor: Maria Goretti Guziak
  • Wydawnictwo: Martel
  • Ilość stron: 112
  • Rok wydania: 2018

Potrawy z ziemniaków, kolejna z kolekcji świetna książka, to zbiór sprawdzonych przepisów na uznane i przystępne do przyrządzenia potrawy z ziemniaków: od opiekanych kartofelków czy szanowanych poprzez dzieci frytek, kopytek i przeróżnego typu kluseczek - na klasycznych plackach ziemniaczanych, zapiekankach i sałatkach kończąc.

Ziemniak, najpopularniejsze w Polsce warzywo i równocześnie dla wielu z nas podstawowy komponent codziennej diety, ma w kuchni nieskończenie niemało zastosowań, można go spożywać samego bezpośrednio po ugotowaniu, upieczeniu albo usmażeniu, lecz jest w dodatku bazą wielu dań: kopytek, pyz, knedli, kartaczy, klusek, placków czy zapiekanek.

Poza tym wyśmienicie komponuje się z każdym typym mięsa, rybami, a także innymi warzywami, a ze względu na delikatny, niezbyt wyrazisty smak - znakomicie łączy się z ziołami i przyprawami. Trudno sobie wyobrazić kuchnię bez tego warzywa, dlatego autorka postanowiła poświęcić mu nieco więcej uwagi i zebrać przepisy na ziemniaczane potrawy w jednej książce.

------- Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to kolekcja tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom posiada ok. 50 receptur na zdrowe i nieskomplikowane do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, na pewno znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie przystępnych produktów.

Dzięki starannym wskazówkom opatrzonym atrakcyjnymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę! Przepis na ziemniaczany sufletSkładniki: o 1 kg ziemniaków, o 500 g mielonego mięsa, o 1/3 szklanki śmietany albo mleka, o 2 łyżki masła, o 2 ząbki czosnku, o 1 cebula, o sól, pieprz do smaku, o olej do smażenia.

Wykonanie ziemniaczanego sufletu Ziemniaki obrać i umyć. W garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić ziemniaki. Gotować je do miękkości - około 15 minut. Śmietanę podgrzać w rondelku - powinna być solidnie ciepła, ale nie może się zagotować.

Ziemniaki odcedzić i razem z masłem utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pod koniec powoli wlewać ciepłą śmietanę, cały czas ugniatając ziemniaki, aż powstanie puszysta, gładka masa. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mięso mielone i całość smażyć kilka minut. Mięso doprawić solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie do zapiekanek wysmarować olejem.

Na dnie rozłożyć połowę ziemniaczanego purée. Na nim rozłożyć mięso i przykryć je drugą połową ziemniaków. Aby suflet był bardziej dekoracyjny, można ziemniaki nałożyć do szprycy cukierniczej i powyciskać na mięso ozdobne kopczyki, jeden obok drugiego.

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut. Gotowy suflet ziemniaczany podawać natychmiast.

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x