Aktualność diety keto!
Dieta ketogeniczna nie jest chwilową dietą wymyśloną i rozpropagowaną przez media. Jej zalecenia wykorzystywane były z wielkim powodzeniem w leczeniu epilepsji już 500 roku p.n.e.! Jednak dopiero niedawno świat tak naprawdę oszalał na punkcie ketozy. Dieta keto pomaga nie tylko w trwałym i zdrowym odchudzaniu. Lecznicze skutki jej użytkowania odczuwają osoby borykające się z zróżnicowanymi chorobami, od migreny, nerwicy czy depresji po raka. Jakie są zasady diety ketogenicznej? Co można jeść na diecie keto? Jak wdrożyć ją w życie, by jeść nie tylko zdrowo, lecz i smacznie? W tej rewolucyjnej książce wyszukasz o dużo więcej niż tylko odpowiedzi na te pytania! 14-dniowy plan posiłków, listy zakupów oraz 75 smacznych i prostych przepisów, pomiędzy innymi na uznane keto bomby, odmienią Twoje życie.
Dieta ketogeniczna to nowy fason zdrowego odżywiania, bez ograniczania liczby kalorii i efektu jojo. Keto bazuje na czerpaniu energii ze zdrowych tłuszczów. Unikasz w ten sposób skoków poziomu glukozy we krwi, spowodowanych spożywaniem pokaźnych ilości węglowodanów. Twoje ciało uzyskuje energię wchodząc w stan zwany ketozą. Organizm rozkłada tłuszcz na ketony, które wykorzystuje jako stałe źródło energii. Ponieważ tłuszcz trawi się wolniej i jest bardziej gęsty kalorycznie uczucie sytości i energia pozostaje z Tobą na dłużej. Organizm ochoczoj również spala tłuszcz zmagazynowany w tkance tłuszczowej na brzuchu, udach czy innych partiach ciała, co prowadzi do równomiernej i stałej utraty wagi.
Keto jest oparte typowo na zdrowych tłuszczach, takich jak olej kokosowy, ghee i awokado. Dowiesz się dodatkowo, co warto usunąć z pożywienia, w tym wysoko przetworzone tłuszcze, takie jak oleje warzywne czy sojowe. Pyszne potrawy w diecie ketognicznej zawierają mięso, ryby i warzywa. Możesz się zajadać owocami takimi jak jagody i maliny, jednak unikaj jedzenia bananów, ponieważ zawarta w nich liczba węglowodanów przekracza dzienne zapotrzebowanie. W książce wynajdziesz plan pięciu kroków, który ułatwi Ci wprowadzenie organizmu w stan ketozy. A także informacje, jak poradzić sobie z „keto-grypą", przejściowym okresem, gdy organizm się oczyszcza i dostosowuje do zmian w odżywianiu. Dowiesz się ponadto, jak dobierać proporcje makroskładników tak, aby dostarczyć adekwatne ilości białka, tłuszczu i węglowodanów.
Początki każdej zmiany dotyczącej zdrowego odżywiania są istotnie stresujące i niejednokrotnie przytłaczające nadmiarem produktów zakazanych. Jednak w tej książce wynajdziesz mistrzowską pomoc w postaci listy ketoprzyjaznych alternatyw. Czy wiedziałeś, iż szklanka mleka ma 13 węglowodanów netto, podczas gdy w niesłodzonym mleku migdałowym nie ma ich wcale (a jest jednakowo smaczne!)? Dowiesz się ponadto, dlaczego nie powinieneś zajadać się ryżem i znajdziesz dla niego tak samo pyszne alternatywy. Poznasz szereg przepisów na pyszne dania, z których każde będzie zawierało zaledwie 6 g węglowodanów!
lubisz bekon? Czemu nie spróbujesz bekonowej bomby tłuszczowej z pieprzem? A może bardziej gustowna bomba tłuszczowa z wędzonym łososiem stanie się Twoim ulubionym daniem? 75 przepisów, wytwarzanych i wypróbowanych poprzez szefową kuchni z ponad dwudziestopięcioletnim stażem, przekona Cię, że dieta ketogeniczna to wspaniałe doznania smakowe i przepyszny sposób odchudzania. To w dodatku, sugerowany poprzez środowisko medyczne, sposób zdrowego odżywiania uniemożliwiający wielu chorobom, w tym cukrzycy rodzaju 2 i Alzheimera.
Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »