Skrzyp, nazywany też jodełką, końskim ogonem i krzemiówką, swoją podstawową nazwę zawdzięcza skrzypiącemu dźwiękowi, jaki towarzyszy zgniataniu jego świeżych gałązek. Wynika to z wysokiej...
Jemioła to zielony kulisty, pasożytniczy krzew, który rośnie na konarach i pniach drzew. Tradycyjnie kojarzy się z wieszaną pod sufitem ozdobą świąteczną, pod którą trzeba się pocałować, natomiast...
Herbatkę mistrzowską mogą popijać dorośli i dzieci przez długi czas, a choćby całe życie. W jej skład wchodzą pomiędzy innymi specjalnie dobrane pąki kwiatu dziewanny. Specyficzny aromat kojącego...
Kocanka występuje na terenie większości krajów Europy i na Syberii. W Polsce możemy spotkać ją na wydmach, nieużytkach, czasami jeszcze w lasach. Lubi glebę piaszczystą i suchą. Kwitnie od lipca do...
Herbatka EcoBlik Hetmańska to niezwykła kombinacja. Swój nieprzeciętny aromat zawdzięcza ona połączeniu lebiodki i majeranku. Występowanie zaś babki lancetowatej i ślazu – jednocześnie liści, jak i...
Przytulia to roślina o szczególnie ciekawej historii. Choć już od dawna zielarze stosowali ją na różne dolegliwości. Przytulia występuje praktycznie na całej powierzchni Europy oraz w Zachodniej...
Herbatka EcoBlik Dworska to niezwykłe połączenie bogactwa przywrotnika, krwawnika, jasnoty białej z babką szerokolistną, a także słonecznym nagietkiem. Taka delikatna, ożywiająca herbatka na pewno...
Herbatka EcoBlik Magnacka to kojąca w smaku mieszanka pięciu ziół. Bogaty aromat wyrazistego dziurawca, orzeźwiającej melisy i delikatnego rumianku nie tylko wprowadza w nadzwyczajny nastrój, ale...
Herbatka EcoBlik Ambrozja to pachnąca letnim słońcem herbatka, nieprzeciętny sposób na dokuczliwe zimno. Przyjemnie rozgrzewająca, subtelnie łączy w sobie delikatność macierzanki i rumianku i...
Herbatka EcoBlik Królewska to intensywna zarówno w smaku, jak i aromacie kompilacja specjalnie dostosowanych ziół. Zawarte w niej kwiaty nagietka i krwawnika dodatkowo wprowadzają nieco słodkawe...
Herbatka Ziemiańska charakteryzuje się nad wyraz subtelnym smakiem. Jest to kompozycja młodych listków poziomki, jeżyny i czarnej porzeczki, a także bogactwo aromatu kwiatu głogu i czerwonych...
Wierzbownica drobnokwiatowa to zioło z rodzaju Epilobium. Jej parametry lecznicze są korzystnie znane w Europie i Azji, gdzie z zasady występuje. Podobnie jak inne rośliny z grupy Epilobium,...
Kurdybanek bluszczyk to zioło szeroko znane w Europie. Występuje na większości jej terenów, a w Polsce klasyfikuje się go jako roślinę pospolitą, rosnącą na ogół w lasach i na przydrożach....
Pai Mu Tan to jedna z najistotniej konwencjonalnych, a także najlepszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin. Pai Mu Tan stanowi mieszankę młodych listków i...
Kozłek lekarski rośnie w Europie, Azji, Ameryce Północnej. W Polsce jest wyjątkowo popularny, występuje pospolicie, ale może być także uprawiany. Z zasady możemy go spotkać na terenach wilgotnych,...
Przetacznik leśny, zwany przetacznikiem lekarskim, jest zielem pomocnym w leczeniu wielu dolegliwości, za co jest doceniany od wielu lat. Używany był w formie okładów, które zniża trądzik i...
Babka szerokolistna występuje na terenach europejskich i w Azji Północnej i Środkowej. Zbieramy ją od maja do września. Zioło nazywane jest dodatkowo babką pospolitą, zwyczajną, szeroką, wielką, a...
Czystek organiczny jest wyśmienity do popijania zamiast zwykłej herbaty. Posiada naturalnie występujące przeciwutleniacze. Pomaga bronić komórki i tkanki przed utlenianiem. 100 g.
Przywrotnik to roślina występująca na terenie Europy, na ogół w zaroślach, na mokrych łąkach czy podmokłych obrzeżach lasów. Kwitnie od maja do czerwca, a w celach leczniczych wykorzystuje się jej...
Bez czarny to szeroko rozprzestrzeniona w Europie oraz w Polsce roślina. Jest popularną rośliną użytkowaną w celach leczniczych od wieków. W medycynie ludowej bez czarny użytkowany był do leczenia...
Głóg to krzew osiągający wysokość 2 metrów, który w maju i czerwcu zachwyca wyglądem i zapachem swoich białych, czerwonych i bladoróżowych kwiatów. Głóg w medycynie ludowej i każdego miłośnika...
Mięta pieprzowa zachwyca swoim swieżym smakiem i aromatem. Ma nad wyraz obfite użycie spożywcze. Miętę stosuje się jako przyprawę do sałatek, serów, potraw mięsnych czy zup. Polecamy przygotowanie...
Dziurawiec zwyczajny to roślina szeroko rozpowszechniona na świecie. Występuje naturalnie na terenach północnoafrykańskich, zachodnioazjatyckich, południowoamerykańskich oraz europejskich. W Polsce...
Rumianek kwitnie od maja do jesieni, niekiedy choćby dwa razy w roku. To roślina światłolubna i wymagająca. Rewelacyjny zamiennik herbaty. Ma specyficzny, miły smak. Rumianek pospolity wspomaga i...