Babka szerokolistna występuje na terenach europejskich, a także w Azji Północnej i Środkowej. Zbieramy ją od maja do września. Zioło nazywane jest ponadto babką pospolitą, zwyczajną, szeroką,...
Jemioła to zielony kulisty, pasożytniczy krzew, który rośnie na konarach i pniach drzew. Klasycznie kojarzy się z wieszaną pod sufitem ozdobą świąteczną, pod którą trzeba się pocałować, natomiast...
Herbatkę fachową mogą popijać dorośli i dzieci przez długi czas, a nawet całe życie. W jej skład wchodzą pomiędzy innymi specjalnie dobrane pąki kwiatu dziewanny. Typowy aromat kojącego majeranku i...
Kocanka występuje na terenie większości krajów Europy i na Syberii. W Polsce możemy spotkać ją na wydmach, nieużytkach, czasami też w lasach. Lubi glebę piaszczystą i suchą. Kwitnie od lipca do...
Herbatka EcoBlik Hetmańska to niezwykła kombinacja. Swój rewelacyjny aromat zawdzięcza ona połączeniu lebiodki i majeranku. Obecność zaś babki lancetowatej i ślazu – równocześnie liści, jak i jego...
Przytulia to roślina o szczególnie interesującej historii. Choć już od dawna zielarze stosowali ją na różnorodne dolegliwości. Przytulia występuje praktycznie na całej powierzchni Europy i w...
Herbatka EcoBlik Dworska to niezwykłe połączenie bogactwa przywrotnika, krwawnika, jasnoty białej z babką szerokolistną, a także słonecznym nagietkiem. Taka delikatna, ożywiająca herbatka...
Herbatka EcoBlik Magnacka to kojąca w smaku mieszanka pięciu ziół. Bogaty aromat wyrazistego dziurawca, orzeźwiającej melisy i delikatnego rumianku nie tylko wprowadza w idealny nastrój, ale także...
Herbatka EcoBlik Ambrozja to pachnąca letnim słońcem herbatka, doskonały sposób na dokuczliwe zimno. Przyjemnie rozgrzewająca, subtelnie łączy w sobie delikatność macierzanki i rumianku i wyrazisty...
Herbatka EcoBlik Królewska to intensywna równocześnie w smaku, jak i aromacie kompilacja specjalnie dobranych ziół. Zawarte w niej kwiaty nagietka i krwawnika w dodatku wprowadzają nieco słodkawe...
Herbatka Ziemiańska cechuje się istotnie subtelnym smakiem. Jest to kombinacja młodych listków poziomki, jeżyny i czarnej porzeczki, a także zasobność aromatu kwiatu głogu, a także czerwonych...
Wierzbownica drobnokwiatowa to zioło z typu Epilobium. Jej właściwości lecznicze są korzystnie znane w Europie i Azji, gdzie z zasady występuje. Podobnie jak inne rośliny z grupy Epilobium,...
Kurdybanek bluszczyk to zioło szeroko znane w Europie. Występuje na większości jej terenów, a w Polsce klasyfikuje się go jako roślinę pospolitą, rosnącą na ogół w lasach i na przydrożach....
Pai Mu Tan to jedna z najmocniej tradycyjnych i najlepszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin. Pai Mu Tan stanowi mieszankę młodych listków i pączków krzewu...
Kozłek lekarski rośnie w Europie, Azji, Ameryce Północnej. W Polsce jest bardzo modny, występuje pospolicie, ale może być także uprawiany. W głównej mierze możemy go spotkać na terenach wilgotnych,...
Przetacznik leśny, zwany przetacznikiem lekarskim, jest zielem pomocnym w leczeniu wielu dolegliwości, za co jest doceniany od wielu lat. Używany był w formie okładów, które zmniejsza trądzik i...
Babka szerokolistna występuje na terenach europejskich i w Azji Północnej i Środkowej. Zbieramy ją od maja do września. Zioło nazywane jest w dodatku babką pospolitą, zwyczajną, szeroką, wielką...
Czystek ekologiczny jest świetny do popijania zamiast zwykłej herbaty. Zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze. Pomaga bronić komórki i tkanki przed utlenianiem. 100 g.
Przywrotnik to roślina występująca na terenie Europy, zwykle w zaroślach, na mokrych łąkach czy podmokłych obrzeżach lasów. Kwitnie od maja do czerwca, a w celach leczniczych wykorzystuje się jej...
Bez czarny to szeroko rozprzestrzeniona w Europie, a także w Polsce roślina. Jest popularną rośliną wykorzystywaną w celach leczniczych od wieków. W medycynie ludowej bez czarny wykorzystywany był...
Głóg to krzew osiągający wysokość 2 metrów, który w maju i czerwcu zniewala wyglądem, a także zapachem swoich białych, czerwonych i bladoróżowych kwiatów. Głóg w medycynie ludowej oraz każdego...
Mięta pieprzowa oszałamia swym swieżym smakiem i aromatem. Ma niezwykle wielkie wykorzystanie spożywcze. Miętę stosuje się jako przyprawę do sałatek, serów, potraw mięsnych czy zup. Polecamy...
Dziurawiec zwyczajny to roślina szeroko rozpowszechniona na świecie. Występuje naturalnie na terenach północnoafrykańskich, zachodnioazjatyckich, południowoamerykańskich, a także europejskich. W...
Rumianek kwitnie od maja do jesieni, niekiedy nawet dwa razy w roku. To roślina światłolubna i wymagająca. Wspaniały zamiennik herbaty. Ma typowy, miły smak. Rumianek pospolity wspomaga i łagodzi w...