Skrzyp, nazywany na dodatek jodełką, końskim ogonem oraz krzemiówką, swoją podstawową nazwę zawdzięcza skrzypiącemu dźwiękowi, jaki towarzyszy zgniataniu jego świeżych gałązek. Wynika to z wysokiej...
Jemioła to zielony kulisty, pasożytniczy krzew, który rośnie na konarach i pniach drzew. Tradycyjnie kojarzy się z wieszaną pod sufitem ozdobą świąteczną, pod którą trzeba się pocałować, natomiast...
Herbatkę fachową mogą popijać dorośli i dzieci przez długi czas, a choćby całe życie. W jej skład wchodzą między innymi specjalnie dobrane pąki kwiatu dziewanny. Standardowy aromat kojącego...
Kocanka występuje na terenie większości krajów Europy i na Syberii. W Polsce możemy spotkać ją na wydmach, nieużytkach, czasami jeszcze w lasach. Lubi glebę piaszczystą i suchą. Kwitnie od lipca do...
Herbatka EcoBlik Hetmańska to niezwykła kompozycja. Swój wspaniały aromat zawdzięcza ona połączeniu lebiodki i majeranku. Obecność zaś babki lancetowatej, a także ślazu – zarówno liści, jak i jego...
Przytulia to roślina o nad wyraz atrakcyjnej historii. Choć już od dawna zielarze stosowali ją na najróżniejsze dolegliwości. Przytulia występuje praktycznie na całej powierzchni Europy i w...
Herbatka EcoBlik Dworska to niezwykłe połączenie bogactwa przywrotnika, krwawnika, jasnoty białej z babką szerokolistną, a także słonecznym nagietkiem. Taka delikatna, ożywiająca herbatka bez...
Herbatka EcoBlik Magnacka to kojąca w smaku mieszanka pięciu ziół. Bogaty aromat wyrazistego dziurawca, orzeźwiającej melisy i delikatnego rumianku nie tylko wprowadza w nadzwyczajny nastrój, lecz...
Herbatka EcoBlik Ambrozja to pachnąca letnim słońcem herbatka, perfekcyjny sposób na dokuczliwe zimno. Przyjemnie rozgrzewająca, subtelnie łączy w sobie delikatność macierzanki i rumianku oraz...
Herbatka EcoBlik Królewska to intensywna jednocześnie w smaku, jak i aromacie kombinacja specjalnie dobranych ziół. Zawarte w niej kwiaty nagietka i krwawnika w dodatku wprowadzają nieco słodkawe...
Herbatka Ziemiańska znamionuje się istotnie subtelnym smakiem. Jest to kompozycja młodych listków poziomki, jeżyny i czarnej porzeczki, a także obfitość aromatu kwiatu głogu i czerwonych owoców...
Wierzbownica drobnokwiatowa to zioło z typu Epilobium. Jej parametry lecznicze są korzystnie znane w Europie i Azji, gdzie najczęściej występuje. Podobnie jak inne rośliny z grupy Epilobium,...
Kurdybanek bluszczyk to zioło szeroko znane w Europie. Występuje na większości jej terenów, a w Polsce klasyfikuje się go jako roślinę pospolitą, rosnącą przeważnie w lasach i na przydrożach....
Pai Mu Tan to jedna z najmocniej tradycyjnych, a także najlepszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin. Pai Mu Tan stanowi mieszankę młodych listków i pączków...
Kozłek lekarski rośnie w Europie, Azji, Ameryce Północnej. W Polsce jest szczególnie popularny, występuje pospolicie, ale może być także uprawiany. Zwykle możemy go spotkać na terenach wilgotnych,...
Przetacznik leśny, zwany przetacznikiem lekarskim, jest zielem pomocnym w leczeniu wielu dolegliwości, za co jest doceniany od wielu lat. Stosowany był w formie okładów, które zniża trądzik i...
Babka szerokolistna występuje na terenach europejskich, a także w Azji Północnej i Środkowej. Zbieramy ją od maja do września. Zioło nazywane jest w dodatku babką pospolitą, zwyczajną, szeroką,...
Czystek organiczny jest świetny do popijania zamiast zwykłej herbaty. Zawiera naturalnie występujące przeciwutleniacze. Pomaga bronić komórki i tkanki przed utlenianiem. 100 g.
Przywrotnik to roślina występująca na terenie Europy, w głównej mierze w zaroślach, na mokrych łąkach czy podmokłych obrzeżach lasów. Kwitnie od maja do czerwca, a w celach leczniczych wykorzystuje...
Bez czarny to szeroko rozprzestrzeniona w Europie, a także w Polsce roślina. Jest popularną rośliną użytkowaną w celach leczniczych od wieków. W medycynie ludowej bez czarny używany był do leczenia...
Głóg to krzew osiągający wysokość 2 metrów, który w maju i czerwcu oszałamia wyglądem, a także zapachem swych białych, czerwonych i bladoróżowych kwiatów. Głóg w medycynie ludowej oraz każdego...
Mięta pieprzowa olśniewa swym swieżym smakiem i aromatem. Ma szczególnie znaczne wykorzystanie spożywcze. Miętę stosuje się jako przyprawę do sałatek, serów, potraw mięsnych czy zup. Polecamy...
Dziurawiec zwyczajny to roślina szeroko rozpowszechniona na świecie. Występuje naturalnie na terenach północnoafrykańskich, zachodnioazjatyckich, południowoamerykańskich, a także europejskich. W...
Rumianek kwitnie od maja do jesieni, niekiedy choćby dwa razy w roku. To roślina światłolubna i wymagająca. Wyśmienity zamiennik herbaty. Ma typowy, miły smak. Rumianek pospolity wspomaga i łagodzi...