Dziurawiec zwyczajny to roślina szeroko rozpowszechniona na świecie. Występuje naturalnie na terenach północnoafrykańskich, zachodnioazjatyckich, południowoamerykańskich oraz europejskich. W Polsce...
Babka szerokolistna występuje na terenach europejskich oraz w Azji Północnej i Środkowej. Zbieramy ją od maja do września. Zioło nazywane jest ponadto babką pospolitą, zwyczajną, szeroką, wielką i...
Jemioła to zielony kulisty, pasożytniczy krzew, który rośnie na konarach i pniach drzew. Tradycyjnie kojarzy się z wieszaną pod sufitem ozdobą świąteczną, pod którą trzeba się pocałować, natomiast...
Herbatkę profesjonalną mogą popijać dorośli i dzieci przez długi czas, a choćby całe życie. W jej skład wchodzą pomiędzy innymi specjalnie dostosowane pąki kwiatu dziewanny. Standardowy aromat...
Kocanka występuje na terenie większości krajów Europy oraz na Syberii. W Polsce możemy spotkać ją na wydmach, nieużytkach, czasami na dodatek w lasach. Lubi glebę piaszczystą i suchą. Kwitnie od...
Herbatka EcoBlik Hetmańska to niezwykła kompozycja. Swój nadzwyczajny aromat zawdzięcza ona połączeniu lebiodki i majeranku. Występowanie zaś babki lancetowatej i ślazu – jednocześnie liści, jak i...
Przytulia to roślina o wyjątkowo ciekawej historii. Choć już od dawna zielarze stosowali ją na rozmaite dolegliwości. Przytulia występuje praktycznie na całej powierzchni Europy oraz w Zachodniej...
Herbatka EcoBlik Dworska to niezwykłe połączenie bogactwa przywrotnika, krwawnika, jasnoty białej z babką szerokolistną, a także słonecznym nagietkiem. Taka delikatna, ożywiająca herbatka...
Herbatka EcoBlik Magnacka to kojąca w smaku mieszanka pięciu ziół. Bogaty aromat wyrazistego dziurawca, orzeźwiającej melisy i delikatnego rumianku nie tylko wprowadza w idealny nastrój, ale także...
Herbatka EcoBlik Ambrozja to pachnąca letnim słońcem herbatka, doskonały sposób na dokuczliwe zimno. Przyjemnie rozgrzewająca, subtelnie łączy w sobie delikatność macierzanki i rumianku oraz...
Herbatka EcoBlik Królewska to intensywna równocześnie w smaku, jak i aromacie kompozycja specjalnie dostosowanych ziół. Zawarte w niej kwiaty nagietka i krwawnika ponadto wprowadzają nieco słodkawe...
Herbatka Ziemiańska charakteryzuje się bardzo subtelnym smakiem. Jest to kombinacja młodych listków poziomki, jeżyny i czarnej porzeczki, a także zasobność aromatu kwiatu głogu, a także czerwonych...
Wierzbownica drobnokwiatowa to zioło z rodzaju Epilobium. Jej cechy lecznicze są poprawnie znane w Europie i Azji, gdzie najczęściej występuje. Podobnie jak inne rośliny z grupy Epilobium, używane...
Kurdybanek bluszczyk to zioło szeroko znane w Europie. Występuje na większości jej terenów, a w Polsce klasyfikuje się go jako roślinę pospolitą, rosnącą zwykle w lasach i na przydrożach....
Pai Mu Tan to jedna z najszczególniej klasycznych oraz najkorzystniejszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin. Pai Mu Tan stanowi mieszankę młodych listków, a...
Kozłek lekarski rośnie w Europie, Azji, Ameryce Północnej. W Polsce jest niezwykle lubiany, występuje pospolicie, lecz może być także uprawiany. Z zasady możemy go spotkać na terenach wilgotnych, w...
Przetacznik leśny, zwany przetacznikiem lekarskim, jest zielem pomocnym w leczeniu wielu dolegliwości, za co jest doceniany od wielu lat. Stosowany był w formie okładów, które zniża trądzik i...
Babka szerokolistna występuje na terenach europejskich oraz w Azji Północnej i Środkowej. Zbieramy ją od maja do września. Zioło nazywane jest też babką pospolitą, zwyczajną, szeroką, wielką, a...
Czystek organiczny jest idealny do popijania zamiast zwykłej herbaty. Mieści naturalnie występujące przeciwutleniacze. Pomaga chronić komórki i tkanki przed utlenianiem. 100 g.
Przywrotnik to roślina występująca na terenie Europy, głównie w zaroślach, na mokrych łąkach czy podmokłych obrzeżach lasów. Kwitnie od maja do czerwca, a w celach leczniczych wykorzystuje się jej...
Bez czarny to szeroko rozprzestrzeniona w Europie oraz w Polsce roślina. Jest popularną rośliną użytkowaną w celach leczniczych od wieków. W medycynie ludowej bez czarny używany był do leczenia...
Głóg to krzew osiągający wysokość 2 metrów, który w maju i czerwcu olśniewa wyglądem oraz zapachem swoich białych, czerwonych i bladoróżowych kwiatów. Głóg w medycynie ludowej, a także każdego...
Tatarak rośnie nad brzegami jezior i stawów i wolno płynących rzek. Występuje w całej Europie, ale także w Azji i Ameryce Północnej. Sprawdza się zwłaszcza przy dolegliwościach układu pokarmowego....
Mięta pieprzowa zniewala swym swieżym smakiem i aromatem. Ma nad wyraz obszerne użycie spożywcze. Miętę stosuje się jako przyprawę do sałatek, serów, potraw mięsnych czy zup. Polecamy przygotowanie...