Skrzyp, nazywany na dodatek jodełką, końskim ogonem i krzemiówką, swoją podstawową nazwę zawdzięcza skrzypiącemu dźwiękowi, jaki towarzyszy zgniataniu jego świeżych gałązek. Wynika to z wysokiej...
Jemioła to zielony kulisty, pasożytniczy krzew, który rośnie na konarach i pniach drzew. Konwencjonalnie kojarzy się z wieszaną pod sufitem ozdobą świąteczną, pod którą trzeba się pocałować,...
Paulinia cupana zwana jest także ciernioplątem, guaraną lub osmętą. Występuje w całym dorzeczu Amazonki. Nazywa guarana pochodzi od napoju sporządzanego z jej nasion przez plamie Guarani. Jest to...
Herbatkę fachową mogą popijać dorośli i dzieci przez długi czas, a choćby całe życie. W jej skład wchodzą pomiędzy innymi specjalnie dostosowane pąki kwiatu dziewanny. Charakterystyczny aromat...
Kocanka występuje na terenie większości krajów Europy i na Syberii. W Polsce możemy spotkać ją na wydmach, nieużytkach, czasami ponadto w lasach. Lubi glebę piaszczystą i suchą. Kwitnie od lipca do...
Herbatka EcoBlik Hetmańska to niezwykła kompozycja. Swój rewelacyjny aromat zawdzięcza ona połączeniu lebiodki i majeranku. Obecność zaś babki lancetowatej, a także ślazu – równocześnie liści, jak...
Przytulia to roślina o bardzo ciekawej historii. Choć już od dawna zielarze stosowali ją na różne dolegliwości. Przytulia występuje praktycznie na całej powierzchni Europy oraz w Zachodniej Azji, o...
Herbatka EcoBlik Dworska to niezwykłe połączenie bogactwa przywrotnika, krwawnika, jasnoty białej z babką szerokolistną, a także słonecznym nagietkiem. Taka delikatna, ożywiająca herbatka bez dwóch...
Herbatka EcoBlik Magnacka to kojąca w smaku mieszanka pięciu ziół. Bogaty aromat wyrazistego dziurawca, orzeźwiającej melisy i delikatnego rumianku nie tylko wprowadza w idealny nastrój, ale także...
Herbatka EcoBlik Ambrozja to pachnąca letnim słońcem herbatka, idealny sposób na dokuczliwe zimno. Przyjemnie rozgrzewająca, subtelnie łączy w sobie delikatność macierzanki i rumianku oraz...
Herbatka EcoBlik Królewska to intensywna zarówno w smaku, jak i aromacie kompilacja specjalnie dobranych ziół. Zawarte w niej kwiaty nagietka i krwawnika ponadto wprowadzają nieco słodkawe nuty...
Herbatka Ziemiańska znamionuje się istotnie subtelnym smakiem. Jest to kompilacja młodych listków poziomki, jeżyny i czarnej porzeczki oraz obfitość aromatu kwiatu głogu oraz czerwonych owoców...
Wierzbownica drobnokwiatowa to zioło z typu Epilobium. Jej właściwości lecznicze są prawidłowo znane w Europie i Azji, gdzie najczęściej występuje. Podobnie jak inne rośliny z grupy Epilobium,...
Kurdybanek bluszczyk to zioło szeroko znane w Europie. Występuje na większości jej terenów, a w Polsce klasyfikuje się go jako roślinę pospolitą, rosnącą przeważnie w lasach i na przydrożach....
Pai Mu Tan to jedna z najistotniej tradycyjnych i najlepszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin. Pai Mu Tan stanowi mieszankę młodych listków i pączków krzewu...
Kozłek lekarski rośnie w Europie, Azji, Ameryce Północnej. W Polsce jest bardzo lubiany, występuje pospolicie, lecz może być także uprawiany. Przede wszystkim możemy go spotkać na terenach...
Przetacznik leśny, zwany przetacznikiem lekarskim, jest zielem pomocnym w leczeniu wielu dolegliwości, za co jest doceniany od wielu lat. Używany był w formie okładów, które zniża trądzik i...
Babka szerokolistna występuje na terenach europejskich oraz w Azji Północnej i Środkowej. Zbieramy ją od maja do września. Zioło nazywane jest również babką pospolitą, zwyczajną, szeroką, wielką...
Czystek naturalny jest idealny do popijania zamiast zwykłej herbaty. Posiada naturalnie występujące przeciwutleniacze. Pomaga chronić komórki i tkanki przed utlenianiem. 100 g.
Przywrotnik to roślina występująca na terenie Europy, na ogół w zaroślach, na mokrych łąkach czy podmokłych obrzeżach lasów. Kwitnie od maja do czerwca, a w celach leczniczych wykorzystuje się jej...
Bez czarny to szeroko rozprzestrzeniona w Europie i w Polsce roślina. Jest popularną rośliną stosowaną w celach leczniczych od wieków. W medycynie ludowej bez czarny stosowany był do leczenia...
Głóg to krzew osiągający wysokość 2 metrów, który w maju i czerwcu oszałamia wyglądem oraz zapachem swych białych, czerwonych i bladoróżowych kwiatów. Głóg w medycynie ludowej, a także każdego...
Mięta pieprzowa oszałamia swoim swieżym smakiem i aromatem. Ma wyjątkowo obfite zastosowanie spożywcze. Miętę stosuje się jako przyprawę do sałatek, serów, potraw mięsnych czy zup. Polecamy...
Dziurawiec zwyczajny to roślina szeroko rozpowszechniona na świecie. Występuje naturalnie na terenach północnoafrykańskich, zachodnioazjatyckich, południowoamerykańskich, a także europejskich. W...