Podręcznik pozostał napisany zgodnie z programem nauczania i ze standardami wymagań egzaminacyjnych do przedmiotu technik żywienia i gospodarstwa domowego nr 321[10]MEN/2009.02.02. Treści zawarte w...
Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są...
rewelacyjne dania z grilla wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Nie muszą również być nudne. Zapraszamy do poszukiwań nowych smaków i połączeń, bo choćby z podstawowego zestawu produktów można...
Konfitury, dżemy, kiszonki... Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych przetworów. Zamknięte w słoikach skarby lata są nie tylko pyszne, lecz też zdrowe! A ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi...
Książka Zioła. Naturalne lekarstwa z pól i ogrodów zawiera charakterystykę 100 gatunków roślin leczniczych, dane na temat ich atrybuty, możliwości uprawy, sposobu zbioru i zastosowania. Cennym...
Książka Żyj w zgodzie ze swoją grupą krwi jest skierowana do wszystkich osób, które poszukują odpowiedzi na pytania, czym są grupy krwi, skąd się wzięły oraz jakie jest ich znaczenie i jaki mają...
Poradnik jest skierowany do osób cierpiących na dolegliwości wynikające z nieprawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. W przystępny sposób opisano poszczególne hormony, najpopularniejsze...
Największym skarbem człowieka jest zdrowie!Co jeść, jak, kiedy i ile, żeby przywrócić i zachować zdrowie? Odpowiedzi na te pytania udziela doktor nauk medycznych, jedna z najmocniej znanych...
Dojrzewające w promieniach słońca i zroszone deszczem owoce to szczególnie cenny komponent naszego codziennego jadłospisu. Zjadamy je chętnie, bo są bogate w wartości odżywcze, niskokaloryczne, a...
Trudno wyobrazić sobie nasz jadłospis bez warzyw. Zjadane jako przekąska, danie główne, w postaci koktajli, jako komponent ciast służą naszemu organizmowi bardziej niżeli jesteśmy w stanie to sobie...
Ojciec Święty rzadko jadał sam, a „papieskie obiady” traktował jako okazję do spotkań i rozmów w mniej formalnej atmosferze. Wszyscy, którzy mieli okazję w nich uczestniczyć, wspominają, że papież...
W powszechnym mniemaniu kuchnia klasztorna uchodzi niejednokrotnie za synonim kuchni staropolskiej, potężnie zakorzenionej w naszej tradycji kulinarnej, odwołującej się do wielowiekowych...
Poradnik zaliczany do klasyki, sprzedano już ponad 100 000 egzemplarzy.Opracowana w 1986 roku i przetestowana przez naukowców Europejskiego Instytut Badań nad Odżywianiem (IREN), metoda doktora...
Książka „Powrót do życia, czyli o stwardnieniu rozsianym i chorobach nowotworowych inaczej" powstała na podstawie doświadczeń i przemyśleń, które zbierałam od chwili wystąpienia u mnie...
Opracowana poprzez lekarza medycyny dr marka Haymana dieta pegańska bije rekordy popularności. W założeniu ma konsolidować najszczególniej dobre dla zdrowia człowieka wybrane komponenty diet paleo...
Młodzi ludzie, szukając swego miejsca w świecie, bywają niepewni i zagubieni. Chcą zarówno zachować swą indywidualność i oryginalność, jak w dodatku upodobnić się do rówieśników, wzorców medialnych...
Pożywne i zdrowe smarowidła można przygotować niemal ze wszelkiego – lista produktów jest wyjątkowo bogata, a możliwości ich łączenia nieograniczone. Podane na samodzielnie upieczonym chlebie albo...
Trudno wyobrazić sobie dziś rodzinną uroczystość czy okolicznościowe przyjęcie bez podania ciast, a już z pewnością nic nie zastąpi aromatu i smaku ciast przygotowanych w domu ze świeżych,...