Choć pierwszy zapis o drinku, cocktailu odszukamy w angielskiej książce kucharskiej z XVI w., to nie ulega wątpliwości, iż ojczyzną drinków jest Ameryka, gdzie w 1806 r. Pojawiła się pierwsza...
Książka Zioła. Naturalne lekarstwa z pól i ogrodów zawiera charakterystykę 100 gatunków roślin leczniczych, dane na temat ich właściwości, możliwości uprawy, sposobu zbioru oraz użycia. Cennym...
Reprint broszurki z 1929 roku z prostymi i smacznymi sposobami na przygotowywanie dań z drobiu. Autorka zebrała 60 przepisów na zupy, pieczenie, pasztety, zimne dania i podroby z kurcząt i kur,...
Reprint broszurki z 1931 roku. Ponad 70 przepisów, jak przyrządzać smaczne dania z cielęciny. I tak znajdą się tu sposoby na różnorakie potrawki i gulasze, marynowaną pieczoną cielęcinę, sznycle,...
Reprint broszurki z 1928 roku z 80 przepisami na przygotowywanie smacznych nietrudnych sałat i sałatek. W poradniku wynajdziemy przepisy na sałaty zielone i sosy do sałat, sałatki kartoflane i...
Książka Żyj w zgodzie ze swoją grupą krwi jest skierowana do wszelkich osób, które poszukują odpowiedzi na pytania, czym są grupy krwi, skąd się wzięły i jakie jest ich znaczenie i jaki posiadają...
Pożywne i zdrowe smarowidła można przygotować niemal ze wszystkiego – lista produktów jest istotnie bogata, a możliwości ich łączenia nieograniczone. Przekazane na samodzielnie upieczonym chlebie...
Smaczna oraz mądra kuchnia Anety i Jaśka Kuroniów to kuchnia dla każdego. Wydawać aby się mogło, iż decydując się na napisanie tej książki, autorzy postawili przed sobą nieprzystępne zadanie. Co...
Trudno wyobrazić sobie dziś rodzinną uroczystość czy okolicznościowe przyjęcie bez podania ciast, a już bez dwóch zdań nic nie zastąpi aromatu i smaku ciast przygotowanych w domu ze świeżych,...
Czy można odżywiać się zdrowo i jednocześnie zachować zgrabną sylwetkę, spożywając słodkie przysmaki? Odpowiedzi na to pytanie od lat poszukują równocześnie dietetycy, jak i profesjonalni kucharze...