Japonia od wiekow fascynuje Europejczykow. To zakatek swiata, gdzie progresywnosc miesza sie z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych swiatyn i rewelacyjniego jedzenia, o...
Książka poświęcona jest historii, a także tradycjom kulinarnym Kraju Kwitnącej Wiśni. Poza opisami produktów spożywczych i technik kulinarnych użytkowanych w różnych okresach historycznych odnaleźć...
Książka Kuchnia grecka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein nawiązuje do podstawowych tradycji, z których wywodzi się każda kuchnia śródziemnomorska. Ogólnie kuchnia grecka postrzegana jest jako...
Opis: Miętówka, pieprzówka, cytrynówka... Któż z nas nie widział w babcinym kredensie stylowych karafek ze smacznymi, ziołowymi nalewkami o intensywnych kolorach? Któż z nas nie próbował na...
Cukrzyca - choroba cywilizacyjna - dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe błędy...
Czym różni się ryż genmai od ryżu hakuami? Do czego podaje się wasabi? Co powoduje, iż sushi potrafi zniewolić choćby najwybredniejszych smakoszy? Potrawy z Kraju Kwitnącej Wiśni przebojem podbily...
La dolce vita – słodkie życie, pełne wyrafinowanych smaków, chce mieć każdy z nas. Kolejna odsłona cukierniczych cudów autorstwa Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat otwiera nam ich świat. Mamy tu...
produkowany jako zwyczajny pulpet mięsny, hamburger przekształcił się z czasem w jedyne i niepowtarzalne danie. Istnieje niemało wariacji na temat hamburgera: mięsny, rybny albo wegetariański. W...
Zapierające dech fiordy i piękno przyrody, a jednocześnie skomplikowane warunki geograficzne. Norwegia to kraj, którego mieszkańcy poprzez lata pokonując wszelkie trudności i wspierając się...
Każdy chce wyglądać szczupło, modnie i interesująco - słowem efektownie. I to bez względu na wiek. Jak to zrobić? To proste, starczy pozbyć się kilku zbędnych kilogramów. Kobiety zastanawiają się...
Barbara Jakomowicz Klein w książce DIETA DLA MÓZGU stara się odpowiedzieć na pytania: czy istnieje ścisły związek pomiędzy tym co jemy, a wydolnością i możliwością zahamowania procesów starzenia...
Przed Państwem kolejna książka z serii Kuchnie świata. Dzieło wyjątkowo oczekiwane i idealnie wydane dla smakoszy WSPÓŁCZESNA KUCHNIA AZJATYCKA. Obejmuje ona konwencjonalne i te bardziej wyszukane...
Smaczna, a także mądra kuchnia Anety i Jaśka Kuroniów to kuchnia dla każdego. Wydawać by się mogło, iż decydując się na napisanie tej książki, autorzy postawili przed sobą trudne zadanie. Co...
Czy można odżywiać się zdrowo i jednocześnie zachować zgrabną sylwetkę, spożywając słodkie przysmaki? Odpowiedzi na to pytanie od lat poszukują zarówno dietetycy, jak i profesjonalni kucharze czy...