Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są...
świetne dania z grilla wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Nie muszą także być nudne. Zapraszamy do poszukiwań nowych smaków i połączeń, bo choćby z podstawowego zestawu produktów można wyczarować...
Konfitury, dżemy, kiszonki... Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych przetworów. Zamknięte w słoikach skarby lata są nie tylko pyszne, ale też zdrowe! A ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi...
Książka Zioła. Naturalne lekarstwa z pól i ogrodów gromadzi charakterystykę 100 gatunków roślin leczniczych, informacje na temat ich atrybuty, możliwości uprawy, sposobu zbioru oraz użycia. Cennym...
Książka Żyj w zgodzie ze swoją grupą krwi jest skierowana do wszelkich osób, które poszukują odpowiedzi na pytania, czym są grupy krwi, skąd się wzięły i jakie jest ich znaczenie i jaki mają wpływ...
Poradnik jest skierowany do osób cierpiących na dolegliwości wynikające z nieprawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. W dostępny sposób opisano poszczególne hormony, najpopularniejsze...
Dojrzewające w promieniach słońca i zroszone deszczem owoce to nad wyraz cenny komponent naszego codziennego jadłospisu. Zjadamy je z ochotą, bo są bogate w wartości odżywcze, niskokaloryczne, a...
pokaźny owocowy sezon trwa! I nigdy się nie skończy. Na naszych stołach pojawiać się będą kolejno truskawki, czereśnie, agrest, porzeczki, maliny, morele, wiśnie, gruszki, śliwki, jabłka... Uff! Te...
Trudno wyobrazić sobie nasz jadłospis bez warzyw. Zjadane jako przekąska, danie główne, w postaci koktajli, jako składnik ciast służą naszemu organizmowi bardziej niż jesteśmy w stanie to sobie...
Ojciec Święty rzadko jadał sam, a „papieskie obiady” traktował jako okazję do spotkań i rozmów w mniej formalnej atmosferze. Wszyscy, którzy mieli okazję w nich uczestniczyć, wspominają, iż papież...
Kochamy ziemniaki i zjadamy ich naprawdę dużo. To na pewno najistotniej modne warzywo na polskim stole. Nie warto jednak ograniczać się jedynie do puree podawanego na obiad razem ze schabowym....
W powszechnym mniemaniu kuchnia klasztorna uchodzi często za synonim kuchni staropolskiej, solidnie zakorzenionej w naszej tradycji kulinarnej, odwołującej się do wielowiekowych doświadczeń...
Gotowały moje babcie, gotują rodzice, gotuję i ja. Uwielbiam sezonową kuchnię, pełną smaków, z których można wyczarować pyszne dania. Pomysł na "Drugie śniadania i lunche" wypłynął z...
Niedzielne obiady to nieprzeciętna okazja do spotkania w gronie rodziny lub przyjaciół. Lecz cóż zrobić, żeby nie jeść na krągło schabowego? starczy skorzystać z naszych przepisów. W tek książce...
Książka kucharska z przepisami na przepyszne sałatki i dania z grilla - nie tylko w tradycyjnym wydaniu. Znakomite steki, kotleciki, szaszłyki, krewetki i warzywa - a wszystko owiane aromatycznym...
Opracowana przez lekarza medycyny dr producent Haymana dieta pegańska bije rekordy popularności. W założeniu ma zespajać najmocniej dobre dla zdrowia człowieka wybrane elementy diet paleo i...
Jeśli jesteście ciekawi, czy fikcyjna potrawa ze sztuki teatralnej może pojawić się na stole, co to jest,,awokadowa ręka", którego składnika Václav Havel mógł litrami dodawać do każdego dania,...
Pożywne i zdrowe smarowidła można przygotować niemal ze wszelkiego – lista produktów jest stanowczo bogata, a możliwości ich łączenia nieograniczone. Podane na samodzielnie upieczonym chlebie lub...
Trudno wyobrazić sobie dziś rodzinną uroczystość czy okolicznościowe przyjęcie bez podania ciast, a już niewątpliwie nic nie zastąpi aromatu i smaku ciast przygotowanych w domu ze świeżych,...