Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są...
wspaniałe dania z grilla wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Nie muszą również być nudne. Zapraszamy do poszukiwań nowych smaków i połączeń, bo nawet z podstawowego zestawu produktów można...
Konfitury, dżemy, kiszonki... Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych przetworów. Zamknięte w słoikach skarby lata są nie tylko pyszne, ale też zdrowe! A ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi...
Ojciec Święty rzadko jadał sam, a „papieskie obiady” traktował jako okazję do spotkań i rozmów w mniej formalnej atmosferze. Wszyscy, którzy mieli okazję w nich uczestniczyć, wspominają, że papież...
Reprint broszurki z 1929 roku z łatwymi i smacznymi sposobami na przygotowywanie dań z drobiu. Autorka zebrała 60 przepisów na zupy, pieczenie, pasztety, zimne dania i podroby z kurcząt i kur,...
W powszechnym mniemaniu kuchnia klasztorna uchodzi niejednokrotnie za synonim kuchni staropolskiej, solidnie zakorzenionej w naszej tradycji kulinarnej, odwołującej się do wielowiekowych...
Reprint broszurki z 1931 roku. Ponad 70 przepisów, jak przyrządzać smaczne dania z cielęciny. I tak znajdą się tu sposoby na różnorakie potrawki i gulasze, marynowaną pieczoną cielęcinę, sznycle,...
Zbiór świetnych i sprawdzonych przepisów na różnorodnego rodzaju ciasta, babki, placki i ciasteczka. Samodzielne wykonanie pysznego deseru przyniesie satysfakcję przygotowującemu, a...
Reprint broszurki z 1928 roku z 80 przepisami na przygotowywanie smacznych przystępnych sałat i sałatek. W poradniku znajdziemy przepisy na sałaty zielone i sosy do sałat, sałatki kartoflane i...
Opis: Zbiór 75 sprawdzonych przepisów pochodzących z polskiej klasycznej kuchni. Książka posiada porady od czego zacząć własną produkcję słoików do spiżarni, jak wybierać warzywa oraz w jaki sposób...
Zbiór 75 sprawdzonych przepisów pochodzących z polskiej tradycyjnej kuchni. Książka gromadzi porady od czego zacząć własną produkcję słoików do spiżarni, jak wybierać owoce oraz w jaki sposób...
Propozycje rozmaitych przepisów potraw z grzybami. Niezwykły aromat jak także walory smakowe grzybów sprawiają, iż należą one do najpopularniejszych i najistotniej szanowanych specjałów kuchni...
Jeśli jesteście ciekawi, czy fikcyjna potrawa ze sztuki teatralnej może pojawić się na stole, co to jest,,awokadowa ręka", którego składnika Václav Havel mógł litrami dodawać do każdego dania,...