Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są...
genialne dania z grilla wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Nie muszą również być nudne. Zapraszamy do poszukiwań nowych smaków i połączeń, bo choćby z podstawowego zestawu produktów można...
Konfitury, dżemy, kiszonki... Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych przetworów. Zamknięte w słoikach skarby lata są nie tylko pyszne, lecz też zdrowe! A ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi...
Największym skarbem człowieka jest zdrowie!Co jeść, jak, kiedy i ile, by przywrócić i zachować zdrowie? Odpowiedzi na te pytania udziela doktor nauk medycznych, jedna z najszczególniej znanych...
Dr Ewa Bednarczyk-Witoszek jest lekarzem specjalistą laryngologiem. Stworzyła własną propozycję diety korzystnych i złych produktów w oparciu o niskowęglowodanowe zasady diety stosownej. Napisała...
Ojciec Święty rzadko jadał sam, a „papieskie obiady” traktował jako okazję do spotkań i rozmów w mniej formalnej atmosferze. Wszyscy, którzy mieli okazję w nich uczestniczyć, wspominają, iż papież...
Reprint broszurki z 1929 roku z nieskomplikowanymi i smacznymi sposobami na przygotowywanie dań z drobiu. Autorka zebrała 60 przepisów na zupy, pieczenie, pasztety, zimne dania i podroby z kurcząt...
W powszechnym mniemaniu kuchnia klasztorna uchodzi często za synonim kuchni staropolskiej, mocno zakorzenionej w naszej tradycji kulinarnej, odwołującej się do wielowiekowych doświadczeń mistrzów...
Poradnik zaliczany do klasyki, sprzedano już ponad 100 000 egzemplarzy.Opracowana w 1986 roku i przetestowana poprzez naukowców Europejskiego Instytut Badań nad Odżywianiem (IREN), metoda doktora...
Reprint broszurki z 1931 roku. Ponad 70 przepisów, jak przyrządzać smaczne dania z cielęciny. I tak znajdą się tu sposoby na różnorakie potrawki i gulasze, marynowaną pieczoną cielęcinę, sznycle,...
Reprint broszurki z 1928 roku z 80 przepisami na przygotowywanie smacznych łatwych sałat i sałatek. W poradniku wynajdziemy przepisy na sałaty zielone i sosy do sałat, sałatki kartoflane i...
Książka „Powrót do życia, czyli o stwardnieniu rozsianym i chorobach nowotworowych inaczej" powstała na podstawie doświadczeń i przemyśleń, które zbierałam od chwili wystąpienia u mnie...
Jeśli jesteście ciekawi, czy fikcyjna potrawa ze sztuki teatralnej może pojawić się na stole, co to jest,,awokadowa ręka", którego składnika Václav Havel mógł litrami dodawać do każdego dania,...