W naszych supermarketach pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców, o których pochodzeniu, a także walorach smakowych czy zdrowotnych wiemy niezbyt sporo. Mijamy je obojętnie niejednokrotnie...
Kuchnie świata obfitują w potrawy z owocami, warzywami i przyprawami, którym od dawien dawna przypisuje się moc afrodyzjaków, działających na wszystkie zmysły i wzmagających apetyt na miłość. Są...
genialne dania z grilla wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Nie muszą również być nudne. Zapraszamy do poszukiwań nowych smaków i połączeń, bo nawet z podstawowego zestawu produktów można wyczarować...
Konfitury, dżemy, kiszonki... Nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych przetworów. Zamknięte w słoikach skarby lata są nie tylko pyszne, lecz też zdrowe! A ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi...
Magdalena i Mateusz Trojanowscy przyjechali do Wlenia i odmienili życie swoje i znikomego przedwojennego uzdrowiska na Dolnym Śląsku. Otworzyli pensjonat Polna Zdrój, który cieszy się ogromnym...
Koniec z długimi listami trudno przystępnych elementów. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. Jadłonomia po polsku ukazuje, iż kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie...
Ojciec Święty rzadko jadał sam, a „papieskie obiady” traktował jako okazję do spotkań i rozmów w mniej formalnej atmosferze. Wszyscy, którzy mieli okazję w nich uczestniczyć, wspominają, że papież...
W powszechnym mniemaniu kuchnia klasztorna uchodzi niejednokrotnie za synonim kuchni staropolskiej, konkretnie zakorzenionej w naszej tradycji kulinarnej, odwołującej się do wielowiekowych...
Nowa książka autorki znanego bloga AmMniam!Kulinarna podróż pełna pysznych i zaskakujących połączeń. Odszukacie tu dania, które możecie przygotować zarówno dla siebie, jak i zaserwować gościom na...
Wydanie w mniejszym, bardziej poręcznym formacie. Koniec z długimi listami trudno przystępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, klasycznych smaków. Jadłonomia po polsku prezentuje, iż...
Jeśli jesteście ciekawi, czy fikcyjna potrawa ze sztuki teatralnej może pojawić się na stole, co to jest,,awokadowa ręka", którego składnika Václav Havel mógł litrami dodawać do każdego dania,...