Porównaj zanim kupisz

Festina Domowa kuchnia polska. wersja francuska. cuisine polonaise. maison

chwilowy brak towaru

  • Producent: Festina
  • Kategoria: Kuchnia, przepisy kulinarne
  • ISBN: 9788361511144
  • Oprawa: miękka
  • Autor: Rafał Jabłoński
  • Wydawnictwo: Festina
  • Ilość stron: 128
  • Rok wydania: 2012
Współczesna kuchnia polska to wynik wielowiekowej tradycji kulinarnej, na którą wpływ miało mnóstwo czynników. Jednym z nich było położenie i wynikający z tego zasób dostępnych, w tej szerokości geograficznej, bezkompromisowców. Liczne lasy od wieków dostarczały grzybów, jagód, malin i miodu, a żyzne ziemie płodów rolnych, takich jak: zboża, groch, kasze, mięso i mleko. Te i inne dostępne minimalistycznce przetwarzane były w kuchni na rozmaite sposoby, a podniebienie dawnych Polaków decydowało o wyborze z przystępnego asortymentu ulubionych dań. Drugim czynnikiem była religia, która w czasach pogańskich nadawała rytualnych znaczeń potrawom. Pierogi, przypominające słońce z jego promieniami, wiążą się z praktykami solarnymi, które praktykowane były na terenach dzisiejszej Polski, np. Na górze Ślęży. Jajko, jako zalążek nowego życia, stało się symbolem odradzania się i początku świata, a mak, mający mnogość nasion, uważany był za symbol płodności. W czasach chrześcijańskich część pogańskich wierzeń pozostała zaadoptowana do praktyk nowej wiary. Pierogi np. Podawano pierwotnie wyłącznie w czasie świąt, a jajko jako symbol zmartwychwstania Chrystusa podawano w czasie świąt wielkanocnych...
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x