Czy cukier nas zabija?
poprzez dziesięciolecia unikaliśmy tłuszczu, by spełnić ogólnie przyjęte zalecenia dotyczące redukcji jego spożycia. Udało nam się zniżyć nasze całkowite spożycie tłuszczu i zastąpić je tak zwanymi zdrowymi węglowodanami – przede wszystkim rafinowanymi ziarnami i cukrem. Jakie były konsekwencje dowiesz się z tej książki. Autor twierdzi, że otyłość, cukrzyca i zaburzenia metaboliczne urosły do wymiarów epidemii. Potwierdza to licznymi badaniami. Choroby serca są nadal naszym największym zabójcą. Podporządkowaliśmy się radom „ekspertów" i w konsekwencji jesteśmy dzisiaj bardziej chorzy aniżeli kiedykolwiek wcześniej. Co poszło nie tak? Zastąpienie tłuszczu rafinowanymi węglowodanami było najgorszym błędem dietetycznym XX wieku i doprowadziło do niebotycznych stopni chorób przewlekłych, których doświadczamy teraz.
W całej historii tłuszcz był wysoko szanowany. Nasi starożytni przodkowie jedli każdy kawałek tłuszczu, który zdobyli, a choćby podejmowali wysiłek, żeby otworzyć kości, by uzyskać dostęp do tłustego szpiku kostnego. Kobiety w ciąży i karmiące otrzymywały dodatkowe porcje tłuszczu, żeby zapewnić zdrowie zarówno matce, jak i noworodkowi. Ludzie jedzą tłuszcz od tysięcy lat, a nasze ciało jest poprawnie przystosowane do metabolizowania tego składnika pożywienia. Dzięki tej książce poznasz dowody na to, iż tłuszcz leczy.
Zmniejsz spożycie węglowodanów (z reguły cukru i zbóż rafinowanych) i dodaj więcej dobrych tłuszczów do diety. W tej książce Autor, znany wszystkim jako badać leczniczych parametry oleju kokosowego, opisuje, w jaki sposób przemysł cukierniczy wpłynął na naukę i opinię publiczną, przekształcając konwencjonalne pożywienie w dietetycznego potwora. Dowiesz się ponadto, dlaczego tłuszcze są jednymi z naszych najpotężniejszych zdrowych pokarmów i jak ich używać do cofania chorób przewlekłych i osiągania ulepszonego zdrowia.
• ustabilizować poziom cukru we krwi i insuliny, • pomóc zrównoważyć poziom hormonów, • bronić przed chorobami zakaźnymi, • kreować zdrowy mikrobiom jelit, • poprawić funkcje trawienne i złagodzić stany zapalne, • zapewnić więcej substancji odżywczych niżeli suplement multiwitaminowy, • pomóc stracić nadmiar tkanki tłuszczowej, w tym pozbyć się otyłości brzusznej, • bronić przed chorobami serca, cukrzycą i demencją, • regulować ciśnienie krwi, wzrost komórek, funkcje immunologiczne, wydzielanie śluzu, aktywność układu współczulnego i niemało innych.
Ta książka podpowie Ci jak wybierać najzdrowsze tłuszcze i zastępować nimi to, co Ci szkodzi.
Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »