Porównaj zanim kupisz

Albatros Sekrety włoskiej kuchni. dlaczego włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?

chwilowy brak towaru

  • Producent: Albatros
  • Kategoria: Hobby i poradniki
  • ISBN: 9788381256162
  • Oprawa: twarda
  • Autor: Elena Kostiukovich
  • Wydawnictwo: Albatros
  • Ilość stron: 640
  • Rok wydania: 2020

Biblia italofilów, opatrzona przedmową Umberta Eco. Genialna lektura dla tych, którzy chcą nauczyć się czerpać radość z życia. Książka ta jest barwną mozaiką, która pozwala zrozumieć ducha skąpanej w słońcu Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki, gdzie kultura jedzenia stanowi fundament cywilizacji.

Poznajcie Włochy właśnie od kuchni - od Alp po Sycylię - ich historię, potrawy, zwyczaje, tradycje, przyjemności życia... Smakować w tej książce można wszystko - omówione szczegółowo dania, opisane z pietyzmem miejsca i historie,w dodatku doskonały styl autorki, doprawiony szczyptą humoru.

To znakomite źródło wiedzy o Włoszech, opatrzone atrakcyjnymi zdjęciami, napisane z wrażliwością i znawstwem poprzez przyjaciółkę Umberta Eco, która dodatkowo jest tłumaczką jego książek. Uhonorowane prestiżową nagrodą Premio Bancarella della Cucina!

Choć Włochy nieodparcie kojarzą się z pizzą i spaghetti, autorka, wybitna tłumaczka, eseistka i miłośniczka kultury włoskiej, przedstawia zupełnie inne oblicze tego kraju. Elena Kostioukovitch zabiera nas w podróż przez dziewiętnaście głównych regionów Włoch - od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu - w trakcie której poznajemy nie tylko kulinarne specjalności poszczególnych regionów, lecz też ich kulturę i obyczaje.

istotnie atrakcyjne są,,intermezza" w tej podróży z jednego miejsca do drugiego - rozdziały poświęcone pizzy, risotto, diecie śródziemnomorskiej, a także tematom, które na pozór z kuchnią niewiele mają wspólnego: szczęściu, miłości, kulturze włoskich Żydów, demokracji czy totalitaryzmowi.

Przenikliwe obserwacje i wspomnienia autorki mieszają się z radami dla podróżników, odwołaniami do literatury i dzieł sztuki. Nie chodzi w tej książce o przepisy na włoskie dania, lecz o przybliżenie historii i kultury Włoch i - przede wszystkim - sensu kultury kulinarnej, bo, cytując Umberta Eco: Być może we Włoszech bardziej niż gdzie indziej poznanie kuchni oznacza poznanie duszy mieszkańców kraju".,,Nie jest to zwykła książka kulinarna.

Nie ma w niej żadnych receptur. Są za to przepiękne opowieści o poszczególnych regionach Italii, ich specjałach i smakach, wreszcie - o zjawiskach i problemach dotyczących sfer życia społecznego, kulturalnego, a nawet politycznego.

I wszystko to w kontekście kulinarnym. Coś dla amatorów rozmów o kotlecie i jego związkach z kulturą wysoką oraz polityką". Piotr Adamczewski,,,Polityka",,Czytając tę książkę, mamy wrażenie przebywania we włoskim domu, w którego centrum znajduje się kuchnia, i bez względu na to, gdzie akurat siedzimy, zawsze dochodzi nas przyjazny odgłos kuchennej krzątaniny.

Wydaje się, że Włosi jedzą nie po to, by podtrzymać funkcje życiowe, ale by nadać swojemu życiu sens". Wloskieprzepisy.pl,,Badając kulturę jedzenia, możemy stwierdzić, iż jest ono źródłem harmonii i radości.

O jedzeniu mogą gawędzić ludzie należący do rozmaitych warstw społecznych. Każdy, bez względu na to, jakie ma pochodzenie czy dochody, bez trudu wynajdzie wspólny język z innymi. (...) W ten sposób rodzi się język pewnej kultury, niepodatny na zepsucie poprzez konsumpcjonizm".

Elena Kostioukovitch Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x