Porównaj zanim kupisz

Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy... w.2018 - Marta Dymek, 94199703133KS (10629638)

chwilowy brak towaru

  • Producent: Marginesy
  • Kategoria: Hobby i poradniki
  • ISBN: 9788365973863
  • Oprawa: twarda
  • Autor: Marta Dymek
  • Wydawnictwo: Marginesy
  • Ilość stron: 272
  • Rok wydania: 2018
nowe, ergonomiczne wydanie superbestsellera!
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii. Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni.
Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska. W każdej podróży spisywała przepisy, notowała najciekawsze połączenia, a także spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami.
Kuchnia roślinna nie pochodzi z mocnego kraju ani kontynentu. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest jednocześnie meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju prosto można spotkać dużo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na nieporównane dotąd połączenia i umożliwiają nowo odkryć korzystnie znane warzywa. Uwierzcie, iż zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na za każdym razem.
Marta Dymek to blogerka, autorka kulinarnego bloga Jadłonomia (Kulinarny Blog Roku 2013) i książki pod tym samym tytułem, która doczekała się kilku dodruków. Od sześciu lat prowadzi swoją stronę, na której dzieli się wegańskimi przepisami oraz wskazówkami na temat roślinnego gotowania. Współpracowała z nowojorskim kwartalnikiem kulinarnym „Chickpea Magazine". Jej teksty publikowano także w „Magazynie Smak", „Kukbuku" i „Gazecie Wyborczej" oraz w jej autorskiej rubryce w „Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy". Na kanale Kuchnia+ prowadzi swój autorski program Zielona rewolucja Marty Dymek.

Podtytuł: Roślinne przepisy z całego świata
ISBN: 9788365973863
Kod paskowy: 9788365973863
Autorzy: Dymek Marta
Wydanie: 1
Rok wydania: 2018
Kod wydawcy: 31260
Miejscowość: Warszawa
liczba stron: 272
Oprawa: Twarda
PKWiU: 58.11.19.0
Format: 16.5x21.0cm
Głębokość (mm): 25
Waga: 0.805
Języki: polski
Grupa towarowa: Książka
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x