Porównaj zanim kupisz

Kuchnia słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków - lis hanna, lis paweł marki Nasza księgarnia

chwilowy brak towaru

  • Producent: Nasza Księgarnia
  • Kategoria: Hobby i poradniki
  • ISBN: 9788310134073
  • Oprawa: twarda
  • Autor: Hanna Lis|Paweł Lis
  • Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
  • Ilość stron: 320
  • Rok wydania: 2018
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym przeciętniewieczu, z zasady przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o sporo bardziej urozmaicone!
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując równocześnie na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o zróżnicowanych aspektach kultury Słowian potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw wykorzystywano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast.
Autorzy przygotowali około 120 przepisów, pomiędzy innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Odszukamy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy choćby piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian, a także szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.
Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littrature Gastronomique przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
Ciekawość nie zawsze prowadzi do piekła. Czasem udaje się go uniknąć i zdobyć porcję ciekawej wiedzy. Tak było i tym razem. Im bardziej zagłębiałem się w tę księgę, z tym większym zainteresowaniem ją czytałem. Zyskałemmnóstwo, gotując według przekazanych w niej przepisów. Ale na ten temat mogą się wypowiadać najczęściej moi liczni goście
Piotr Adamczewski, krytyk kulinarny Polityki
Lisów poznałam od kuchni i wiem, iż stanowią połączenie nadzwyczajne gotują nadzwyczajnie, jak opowiadają! To dwoje pasjonatów z ogromną wiedzą archeologiczną i zdobytym przy ogniu doświadczeniem.
Na tę książkę czekałam niecierpliwie, z głodem, i się nie zawiodłam. Oto dostajemy przyprawioną przepisami pyszną opowieść o tym, skąd nasz ród, a w miarę czytania apetyt rośnie! dzisiaj, gdy zdrowa i nieprzetworzona żywność wróciła na salony, nadszedł czas na Kuchnię Słowian. Po lekturze pójdziemy na łąkę jak do spiżarni!
Elżbieta Cherezińska, autorka powieści historycznych
Hanna Lis z zawodu bibliotekarz, z zamiłowania popularyzatorka wiedzy archeologicznej i najstarszych tradycji kulinarnych Słowian. Specjalizuje się w odtwarzaniu receptur potraw i rekonstrukcji wczesnośredniowiecznych technik kulinarnych. Od dziesięciu lat stale współpracuje z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym przy realizacji programu archeologii doświadczalnej Pożywienie Słowian. Wyniki swych badań opublikowała w książkach: Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim i Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska. Współautorka wydanej w roku 2009 prekursorskiej na polskim rynku książki Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko.
Paweł Lis archeolog, wykładowca w Instytucie Archeologii Uniwersytetu Rzeszowskiego, od 2009 roku kierownik Grodziska Żmijowiska, oddziału Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym. Pomysłodawca i twórca funkcjonującego tam ośrodka archeologii doświadczalnej, gdzie wykonywane są programy poświęcone wczesnośredniowiecznej ceramice naczyniowej, pożywieniu Słowian, metalurgii i o obróbce żelaza, dziegciarstwu i budownictwu obronnemu. Autor ponad 50 publikacji z dziedziny archeologii, współautor książki Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko i redaktor wydań zbiorowych Archeologia doświadczalna w Muzeum Nadwiślańskim i Archeologia doświadczalna w Grodzisku Żmijowiska.
Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x