Porównaj zanim kupisz

Wszystko, co wiesz o tłuszczach to nieprawda?

Przygotuj się na trzęsienie ziemi, ponieważ prawdopodobnie wszystko, co do tej pory słyszałeś o tłuszczach, może okazać się wielką pomyłką! Od kilkudziesięciu lat nasycone kwasy tłuszczowe „oskarżane" są o negatywny wpływ na organizm. Najnowsze badania naukowe udowodniły jednak, iż wcale nie rozszerzają one ryzyka chorób serca, zawału czy udaru! Wprost przeciwnie – kiedy w organizmie utrzymana jest ich równowaga, tłuszcze nasycone kontrolują stany zapalne, dają impuls do rozwoju neuronów w mózgu, wspierają pamięć i funkcje poznawcze. W dodatku sprawną komunikację między mózgiem a mięśniami, wspomagają zdrowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych i regulują ogólny stan zdrowia serca. Ta książka pozwoli Ci ustalić nie tylko, które tłuszcze wspierają zdrowie, a które nie,na ogół, w jakich produktach znajdziesz ich najwięcej.

Zdrowe tłuszcze

Dzięki współpracy dwóch wybitnych naukowców, dr. Josepha Mercoli i dr. Jamesa J. DiNicolantonio, powstała kompletna, aktualna i rzetelna publikacja omawiająca temat wpływu tłuszczów na organizm ludzki. W oparciu o badania naukowe prowadzone przez zespół dr. DiNicolantonio, Autorzy udowadniają, które z popularnych tłuszczów takich jak olej kokosowy, masło, śmietana, oliwa z oliwek, olej rybny czy oleje roślinne są prawidłowe dla utraty wagi, a które faktycznie wywołują przyrost masy ciała. Bardzo dokładnie omawiają rolę kwasów omega-3 (w tym przede wszystkim DHA, ALA i EPA) w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu i mózgu. Zwracają dodatkowo uwagę, w jaki sposób, dzięki odpowiedniej jego suplementacji polikwidować lub zniżyć ryzyko groźnych chorób takich jak:
– choroba Alzheimera,
– zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD),
– autyzm,
– depresja,
– nerwica,
– schizofrenia,
– zaburzenia osobowości borderline (niestabilność nastroju i impulsywna agresja).

Brak równowagi omega-3 i omega-6 przyczyną stanów zapalnych?

Czy wiesz,aktualnie w naszej diecie przyjmujemy dziesięciokrotnie mniej tłuszczów omega-3 EPA i DHA niż nasi przodkowie z czasów Paleolitu? Jak udowadniają Autorzy, niedobory te mają niszczycielski wpływ na nasze zdrowie, ponieważ stanowią jedną z głównych przyczyn stanów zapalnych w organizmie. Zarówno omega-3 jak i omega-6 mogą działać jako budulce w procesie pro- i przeciwzapalnym. Kwas omega-3 produkuje więcej składników przeciwzapalnych, a tłuszcz omega-6 wytwarza więcej elementów prozapalnych. Ponieważ współczesna zachodnia dieta jest duża głównie w omega-6, wielu z nas prawdopodobnie żyje w stanie chronicznego stanu zapalnego, wynikającego z braku równowagi między tymi kwasami tłuszczowymi. Autorzy zdradzają, jaki jest słuszny stosunek kwasów omega-3 do omega-6, a także w jaki sposób bezpiecznie je zrównoważyć.

Dzięki informacjom zawartym w tej książce poznasz na dodatek:

– różnice pomiędzy tłuszczami nasyconymi a wielonienasyconymi,
– mocne strony diety ketogenicznej w obniżaniu ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera, czy eliminowaniu insulinooporności,
– zasady i zalecenia dotyczące cyklicznej diety ketogenicznej,
– wpływ kwasów tłuszczowych na dysfunkcję mitochondrialną,
– wpływ omega-3 pochodzenia morskiego na zwiększenie tkanki mięśniowej,
– pokarmy, które zwalczają stany zapalne, rozszerzają długość życia i oporność, polepszają pracę mózgu, serca oraz układu krążenia, pomagają zrzucić zbędne kilogramy, przeciwdziałają depresji,
– tłuszcze dodatkowe takie jak olej rybny, olej z kryla, olej lniany,
– oleje, których powinieneś używać do gotowania,
– porady dotyczące wyboru najkorzystniejszego suplementu, a także zasad jego przechowywania.

Co mówią o książce inni:

Ketogeniczne superpaliwo to fascynująca dyskusja o tym, że to, czego nauczyliśmy się o tłuszczach jest kompletną pomyłką. Pozwala nam ona wywrócić do góry nogami cały niskotłuszczowy dogmat, który zdominował żywieniowe myślenie w ostatnich 40 latach. Ta książka jest lekturą obowiązkową, jeśli jesteś zainteresowany poprawą swojego zdrowia poprzez dietę.


- dr Jason Fung, autor książki Kod otyłości i Cukrzycę można wyleczyć


W przeciwieństwie do tego, co głosi wszechobecny marketing, tłuszcz jest fundamentalny dla zdrowia, wytrzymałości na choroby i długowieczności. Nawet dla odchudzania. Dr Mercola i dr DiNicolantonio umiejętnie ukazują, jak poszczególne tłuszcze, które wybieramy mogą być najważniejszą decyzją żywieniową, jaką podejmujemy w kwestii kierowania swoim zdrowotnym przeznaczeniem.

- dr David Perlmutter, autor bestsellerów New York Times’a


Jeśli chcesz poznać prawdziwe fakty o tłuszczach, przeczytaj książkę Dr Mercoli i dr DiNicolantonio! Przygotowali przekonujący i czytelny przewodnik pomagający poruszać się w niejasnych poradach dietetycznych w kwestii tłuszczów: które dodać do swojej diety, a których unikać jak zarazy. I uwaga: długołańcuchowe tłuszcze omega-3 z tranu i innych źródeł, jakościowa oliwa z oliwek są ci konieczne w obszerniejszych ilościach, a nie mniejszych, by udoskonalić zdrowie swego serca i mózgu. Przygotuj się, bo będziesz zdumiony, dlaczego jesteśmy tacy chorzy. Przeczytaj tę książkę!


- dr Steven R. Gundry, autor bestsellera New York Times’a, Dyrektor Medyczny Międzynarodowego Instytutu Kadriologii i Pulmonologii, Palm Springs i Santa Barbara, Kalifornia


Jeśli chcesz znać prawdę o tym, które tłuszcze wspierają zdrowie, a które nie i w jakich pokarmach się znajdują, otwórz tę książkę. Jest pełna ważnych informacji na całe życie.


- dr Frank Lipman, autor bestsellera New York Times’a


Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x