Porównaj zanim kupisz

Laurum 4 godziny by zostać mistrzem nie tylko w kuchni totalny poradnik jak żyć i osiągać nieprzeciętne wyniki w dowolnej dziedzinie - timothy ferriss

chwilowy brak towaru

  • Producent: Laurum
  • Kategoria: Hobby i poradniki
  • ISBN: 9788380875609
  • Oprawa: miękka
  • Autor: Timothy Ferriss
  • Wydawnictwo: Laurum
  • Ilość stron: 656
  • Rok wydania: 2018

Jak by to było, gdybyś mógł osiągnąć światowy poziom w dowolnej dziedzinie w ciągu 6 miesięcy lub choćby w krótszym czasie? 4 godziny, żeby zostać mistrzem nie tylko w kuchni to coś więcej niżeli książka kucharska.

To podręcznik po świecie szybkiego uczenia się. Przywołując wskazówki i sztuczki zaczerpnięte od szachowych mistrzów, znanych szefów kuchni, mistrzowskich sportowców, sommelierów, supermodelek i wielu innych osób, Tim Ferriss stworzył "książkę kucharską dla ludzi, którzy nie kupują książek kucharskich", która jest przewodnikiem zarówno po sztuce gotowania, jak i po życiu.

Gotowanie jest tu tylko przyczynkiem do zgłębiania istoty cyklu uczenia się na poziomie meta, czyli mechanizmu, dzięki któremu da się opanować każdą umiejętność w możliwie najkrótszym czasie. I nieważne, czy chodzi o lepienie pierogów, naukę pływania, czy rzuty za trzy w koszykówce.

Czytając 4 godziny, żeby zostać mistrzem nie tylko w kuchni, najczęściej nauczysz się, jak: przyswoić sobie wiedzę z 6-miesięcznego kursu gotowania w ciągu 48 godzin, ugotować niesamowitego okonia morskiego w umywalce w ciągu 20 minut, przyrządzić idealną ucztę clambake w kuble na śmieci.

Te same zasady pozwolą ci także: nauczyć się płynnie mówić po hiszpańsku w ciągu 8 tygodni, zdobyć rekord świata w tango w ciągu 5 miesięcy, zrzucić od 10 do nawet 70 kilogramów dzięki diecie Slow-Carb®.

A to dopiero początek… SZEŚĆ POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO PRZECZYTAĆ TĘ KSIĄŻKĘ, choćby JEŚLI NIENAWIDZI SIĘ GOTOWANIA (TAK JAK TIM FERRISS KIEDYŚ) #1 DOWIESZ SIĘ, JAK W REKORDOWYM TEMPIE OSIĄGNĄĆ WYSOKI POZIOM UMIEJĘTNOŚCI W DOWOLNEJ DZIEDZINIE.

Można w ciągu pół roku do roku, a choćby w ciągu 6-12 tygodni osiągnąć poziom światowy i znaleźć się w gronie 5 procent najlepszych na świecie specjalistów właściwie w dowolnej dziedzinie. Właśnie o to tak naprawdę chodzi w tej książce - o umiejętność uczenia się.

Środkiem do tego celu jest gotowanie. #2 ODTĄD BĘDZIESZ JEŚĆ (I ŻYĆ) W WYSOKIEJ ROZDZIELCZOŚCI. Jedzenie było dla mnie tylko dobre albo złe, ciepłe albo zimne, pikantne albo łagodne. Dzisiaj potra?ę wychwycić różnorodne subtelności.

To tak, jak gdybym zamienił siedmiocalowy czarno-biały odbiornik na telewizor HD - pisze Ferriss. #3 OSIĄGNIESZ FORMĘ, JAKIEJ W ŻYCIU NIE MIAŁEŚ. Jeśli zdecydujesz się nowoczesnać zgodnie z zaleceniami przedstawionymi w tej książce, nie będziesz musiał myśleć o przestrzeganiu diety, ponieważ została ona tu uwzględniona.

#4 WCALE NIE TRZEBA DUŻO, żeby ZROBIĆ WRAŻENIE. W ciągu pierwszych 24 godzin pokonasz drogę od przypalonej jajecznicy do osso buco, jednego z najdroższych dań w menu restauracji całego świata. #5 GOTOWANIE powiększA TWOJE SZANSE NA UDANY ZWIĄZEK.

Jeżeli szukasz sposobu na udoskonalenie jakości swojego życia seksualnego albo chcesz znaleźć i zatrzymać przy sobie tę jedyną właściwą osobę, gotowanie będzie twoim dodatkowym i niezwykle znacznym atutem. #6 TO PO PROSTU DOBRA ZABAWA!

To nie jest podręcznik. Polecam traktować 4 godziny, żeby zostać mistrzem nie tylko w kuchni raczej jako książkę przygodową - przy czym typ przygody wybierasz sam. Niniejsza książka jest zmienioną i zaktualizowaną wersją książki 4-godzinny mistrz kuchni (wyd.

Laurum, Warszawa 2013). *** To lektura dla wszystkich. Przepisy grają tu drugoplanową rolę (choć jest ich tu dużo). Nie sposób w krótkiej recenzji zawrzeć wszelkiego, co chciałabym na jej temat przekazać.

Książka ma ponad 600 stron pełnych ciekawej treści, ciekawych fotografii, rysunków, wykresów, tabelek, anegdot, przepisów i bohaterów, których autor spotkał podczas jej pisania. Można ją czytać jak powieść przygodową, korzystać z niej jak z książki kucharskiej (część przepisów jest pokazana na zdjęciach krok po kroku, nawet te z kuchni molekularnej, a przy każdym z nich jest nazwisko osoby, która zainspirowała autora do przygotowania danej potrawy), nauczyć się chemii, dowiedzieć, jak przetrwać podczas czekania na pomoc po trzęsieniu ziemi (!), zaparzyć najkorzystniejszą na świecie kawę (będąc leniwym), jak opanować klasyki z kuchni światowej (omlet francuski, pieczony kurczak, zupa z zielonego groszku).

Ta książka jest po prostu fantastyczna! - Eliza Mórawska-Kmita, blog whiteplate.com Czy osiągalne jest szybkie przejście od kuchennego zera do bohatera? Od jajecznicy do kuchni molekularnej? Timothy Ferriss uczy nas, czego można się nauczyć, gotując, i jak prędko osiągnąć wysoki poziom umiejętności.

starczy wiedzieć, czego się uczyć, a powodzenie zapewnia wybór prawidłowego przepisu. Jeśli przepis jest prawidłowy, to nie może nam się nie udać. Przede wszystkim to jednak książka o tym, czego można się nauczyć przez gotowanie, i o rozwoju osobistym, rozumianym jako uczenie się i dogłębne poznawanie nowej dziedziny, która otwiera nam oczy na nieznany nam wcześniej świat.

To jedna z najkorzystniejszych książek kulinarnych, jaką mam w mojej kolekcji. - Kamila Tokarska, blog UgotowanePozamiatane.pl

Ta strona używa plików cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania: Czytaj więcej » x

Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »

x