Jerzy Czapla - od 35 lat realizuje się w zawodzie barmańskim, od 15 lat jest licencjonowanym kiperem herbat. Uczestnik ogólnoświatowych szkoleń z drinków, w tym na bazie herbat (między innymi w Kolombo na Sri Lance, w Ałma Acie w Kazachstanie i w Hanoi w Wietnamie).
Uczestnik kongresów herbat w Kolombo w 2005 i 2007 roku. Wysokiej klasy praktyk z wieloma wyróżnieniami i nagrodami konkursowymi, mistrz Polski, laureat mistrzostw świata w Maladze w 1999 roku. Praktykuje na plantacjach na Sri Lance, w Chinach, Indiach i Wietnamie.
Jest uznanym trenerem w technikach barmańskich i kiperskich herbat oraz innowatorem parzenia herbat i przygotowywania koktajli na ich bazie. Założyciel Centrum Szkolenia Barmanów (2001), barman i manager wielu lokali w Polsce.
W 2018 roku minister sportu i turystyki mianował Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli na pierwszą w Polsce instytucję certyfikującą kwalifikację Barman-Blender. Jest społecznikiem, sprawuje funkcję członka Sektorowej Rady do spraw Kompetencji Sektora Turystyki w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie.
Popularnonaukowa książka „Cuda z herbaty” pokazuje znane informacje o herbatach w sposób oryginalny i twórczy. Zawarte w pozycji treści stanowią zasadnicze rozwinięcie, uaktualnienie i oryginalne podejście do zagadnień związanych z herbatami w stosunku do istniejących na rynku publikacji z tego zakresu.
Uważam, że grono odbiorców tej wartościowej pracy będzie z całą pewnością obfite, zwłaszczaposiada ona sporo praktycznych informacji na temat uzyskania dobrej jakości naparów herbacianych. Rekomendowany tytuł to kompendium wiedzy na temat herbat, ich rodzajów, właściwości, sposobów parzenia, a układ treści jest przemyślany i spójny.
na pewno najciekawsza jest druga część książki, dotycząca ergonomicznego wykorzystania herbat do przygotowania drinków bezalkoholowych i alkoholowych. Z całym przekonaniem rekomenduję tę pozycję entuzjastom herbaty.
- prof. Dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina, SGGW w Warszawie nad wyraz dziękuję za przesłanie ciekawego – w mojej ocenie – opracowania na temat historii herbaty i możliwości jej stosowania. Zamieszczone w książce informacje – głównie przepisy dotyczące przyrządzania na bazie herbaty drinków – stanowią cenne źródło inspiracji dla osób chcących zdobyć świeże lub poszerzyć posiadane kwalifikacje z tego obszaru.
Gratuluję autorowi opracowania i mam nadzieję, iż nie jest to ostatnia jego książka poświęcona tej problematyce. - dr hab. Hanna Zawistowska, prof. SGH, przewodnicząca Sektorowej Rady ds. Kompetencji – Turystyka Polacy chętnie piją herbatę jednocześnie do posiłków, jak i jako samodzielny napój.
Lubimy typowo herbatę czarną, ale coraz częściej pijemy napar z zielonej herbaty lub sięgamy po inne typy herbat. Jerzy Czapla jest osobą, która może godzinami atrakcyjnie opowiadać o historii herbaty i ceremonii jej parzenia, a także o jej właściwościach zdrowotnych.
Nie ma to jak kubek prawidłowej herbaty, lecz nie wszyscy wiemy, jak dobrać prawidłową herbatę, ile czasu ją parzyć i w jakiej temperaturze, no i oczywiście jeszcze, w jaki sposób ją podawać. Wszystkie odpowiedzi znajdziecie w tej książce.
- Marcin Soból, prezes Stowarzyszenia EuroToques Polska, mistrz kulinarny, doświadczony szef kuchni Cieszę się, iż powstała taka publikacja na temat herbaty. To genialny i szczególnie treściwy klucz do poznania, czym naprawdę jest ten napój.
Uczy nie tylko, jak wybrać prawdziwą i wysokiej jakości herbatę, lecz także, co ważne, jak ją podać, aby całe dobro w niej zawarte trafiło do nas. - Jarosław Uściński, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, właściciel restauracji Moonsfera w Warszawie Niesamowite, odkrywcze, świeże i rzadko spotykane spojrzenie na świat herbat.
funkcjonalna ściąga dla ludzi ceniących sobie wyrafinowany smak herbaty. Polecam! - Jarosław Walczyk, prezes, współzałożyciel i fundator Fundacji Klubu Szefów Kuchni, mistrz kucharski i lubiany ekspert kulinarny Tytuł Cuda z herbaty Autor Jerzy Czapla Wydawnictwo Poligraf EAN 9788381594271 ISBN 9788381594271 Kategoria Kuchnia,diety\Napoje liczba stron 144 Rok wydania 2021 Oprawa Twarda Wydanie 1
Ta strona używa plików cookies. Czytaj więcej »